KUPALAR YARIM,GÖNÜLLER BİR




 

KUPALAR YARIM,GÖNÜLLER BİR

 

'Beraberlik' her ne kadar sözlük anlamı itibariyle 'hepimiz birimiz,birimiz hepimiz için' birlikteliğini yansıtsa da spor terimi olarak pek makbul sayılmaz. Futbol oynayan oğlumun ağzından duyduğum 'hoca beraberliği sevmiyor' sözüne şahit olduğumdan itibaren de bazı antrenörlerimizin 'ya herro ya merro' mottosunu benimsediğini öğrenmiş oldum. Eskiden  final maçlarının 'korkulu rüyası' olan beraberlik skoru için, '' ikinci maç, uzatmalar, penaltılar, altın gol' 'çözümlerinin geliştirilmediği zamanlarda 'kupaları ortadan yarma' fikri de 'kura' gibi ilginç çareler arasındaydı. O zamanların 'birleştirici yöntemi' buydu;kupalar yarım gönüller bir ya da kardeş payını çağrıştıran güzel yönleri de vardı aslında. Dünya Kupası'na 'kura ' ile gitmeye hak kazanmış şanlı bir ırkın ahfadı olarak sizlere 'beraberliklerin erozyonu' yarım kupaların hikayelerini de yazdık. Bu saatten sonra temennimiz 'hakedenin' kazanmasıdır! 

***

İlk 'yarım kupalar'

1958 yılı futbolda 'yarım kupalar' ile anıldı. 

TFF, 1958 yılında yapılacak Türkiye Amatör Futbol Birinciliği  final grubu maçlarının Trabzon'da oynanacağını açıklar. Finallere Trabzon temsilcisi İdmanocağı da kalır. Dört takımın katıldığı grup maçları sonunda, Kütahya Linyitspor ile Bursa Güvenspor'u saf dışı bırakan Trabzon İdmanocağı ile Ankara Havagücü takımları aynı puan ve averaja sahip olunca TFF bir maç daha oynanmasına karar verir. Trabzon temsilcisi final maçını yine Trabzon'da seyircisiz oynamayı teklif eder. Ancak  Türk Hava Kuvvetleri takımının en yüksek rütbelisi  Yüzbaşı Tacettin Komutan bu teklife sıcak bakmaz; 'Giresun'da oynayalım' der. İki takım anlaşamayınca Federasyon kupanın ikiye ayrılarak takımlara verilmesi talimatını geçer.​ Kupa ikiye ayrılır ve kura çekilir.Yazılı tarafı(ön) İdmanocağı'na,diğer tarafı Havagücü'ne verilir. İdmanocağı,İdmangücü, Martıspor ve Karadenizgücü birleşerek Trabzonspor'u oluşturunca kupa da Trabzonspor müzesi envanterine girer. Bu karşılaşmada üç İdmanocağı futbolcusu o dönemde asker olduğu için Ankara Havagücü  formasıyla takımlarına karşı oynamışlardır. Trabzonspor'un efsane ismi Ahmet Suat Özyazıcı ile birlikte Halil Sökmen ve Osman Burma bu tarif duyguyu yaşayan futbolculardır.Herhalde bu duruma en çok onlar sevinmiştir. Çünkü 'ne şiş yandı ne de kebap!' Trabzon İdmanocağı bir sonraki sezonda oynadığı  65 maçı da kazanarak dünya rekoru kırmıştır.

  

***

Yarım kupada şampiyon Galatasaray

Türk sporunun lokomotif ekiplerinden Galatasaray'ın tarihinde biri basketbol(resmi), diğerleri ise futbol branşından (gayriresmi) olmak üzere dört 'yarım kupası' bulunmaktadır. Her ne kadar internet ortamında güncellenmeyen bilgiler Galatasaray'ın üç yarım kupası olduğunu belirtse de Galatasaray Müzesi'nde şu ifadeler yer alır:''Galatasaray'ın tarihi boyunca yenişemezlik nedeniyle ikiye bölünerek verilen dört yarım kupadan...''

 

Kaptanlar 'kardeşçe' paylaştı

Yine 1958 yılında, Mülkiyeliler tarafından zamanın Başbakanı Adnan Menderes adına organize edilen Başvekil Kupası'nda Fenerbahçe ile Galatasaray finale kaldı. Maç 1-1 sona erince takımlara maçın uzaması ya da tekrarlanması teklif edildi. İki takımın kaptanları Turgay ile Naci kupanın bölünerek iki takıma paylaştırma fikrini ortaya attı. Menderes ile kulüp başkanları bu görüşü kabul etti.Bu iki yarım kupa 2010 yılında İstanbul'da düzenlenen bir sergide bir araya gelerek 'hasret giderdiler.'

 

Valilik Kupası'nı müzede sergilemiyor

Galatasaray'ın kazandığı ikinci yarım kupa ise 1962 yılında kazandığı Valilik Kupası.Yine haber portallarında yer alan ''Bu kupa kulübün müze kayıtlarında olmasına rağmen sergilenmiyor.'' ibaresi de kesinlikle yanlıştır. Kupa Galatasaray Müzesi'nde 1958 yılında kazanılan Başvekil Kupası ile yan yana sergilenmektedir. Galatasaray'ın dördüncü yarım kupası hakkında ise kulüp envanter defterinden başka kimsenin haberi yoktur!

 

Fair-play bu olmalı

1972-73 sezonunda Galatasaray, profesyonel liglerde bir ilki gerçekleştirerek hem üst üste 3. kez şampiyon olmuş,hem de Türkiye Kupası'nı kazanmıştı. Yeni sezon başındaGöztepe'nin eski futbolcularından Reşat Selamioğlu adına düzenlenen turnuvada, fırtına gibi estiği sezonda Sarı-Kırmızılıları ligde mağlup eden renktaşı ile İzmir'de karşılaşan İstanbul ekibi, rakibini son dakikalarda kazandığı penaltı golü ile 3-2 mağlup eder. Ancak maçtan sonra Galatasaraylı yöneticiler  verilen penaltının haksız olduğunu beyan ederek kazandıkları kupanın Göztepe'ye verilmesini isterler. Göztepe bunu kabul etmez. Ancak Galatasaraylı yöneticiler ısrarcıdır. Hemen bir hızarcı bulunur ve kupa ortadan ikiye bölünür. İki Sarı-Kırmızılıların finalinde 'Fair-play' kazanmıştı!

 

Kadıköylülerden kazanılan 'yarım kupa'

Galatasaray, 2014-2015 Sezonu Play-Off Final Serisi'nin son maçına çıkmayınca Fenerbahçe şampiyon olmuştu. 1954-1955 Sezonu'nun şampiyonunu belirleyecek maçta ise bu defa Fenerbahçe, Galatasaray ile oynadığı maçın bitimine 44 saniye kala sahadan çekilerek ezeli rakibini şampiyon yapmıştı. Ancak  Sarı-Kırmızılar'ın bu şampiyonluğu 'yarım kupa' ile taçlandırıldı. Fenerbahçe'nin hemşehrisi Kadıköy'ün diğer ekibi Modaspor ile çekişen Galatasaray'ın şampiyon olması için son maçta Fenerbahçe'yi 7 sayı farkla yenmesi gerekmekteydi.Son 44 saniye kala farkı 13 sayıya yükselten Galatasaray şampiyonluk kutlamalarına başlamışken Fenerbahçeli bir yönetici takımını sahadan çeker.Herkes şaşkınlık içindedir. Fenerbahçe'nin sahadan çekilmesiyle  maç da statü gereği Galatasaray'ın 3-0 hükmen galibiyeti ile tescil edilir. Basketbolseverler averaj ve iki maçta da Galatasaray'ı mağlup etmesi nedeniyle Modaspor'un şampiyonluğunu beklerken dönemin Spor Oyunları Federasyonu; 'Fenerbahçe yöneticisinin Modaspor'u şampiyon yapmak için takımı sahadan çektiğine ve averajla Modaspor'u şampiyon yapmak istediğine hükmeder.' Galatasaray'ın mağduriyet yaşadığı tespitine varılınca, kupa ortadan ikiye bölünür. Yarısı Modaspor'a yarısı da Galatasaray'a verilir. Galatasaray o sezonu 1.5 kupa ile tamamlar. Çünkü Federasyon Kupası'nı da kazanmıştır.

***

Ankara'nın yarım kupası

1959 yılında Ankara'nın iki güzide takımı Ankaragücü ile Gençlerbirliği bürokrat Dilaver Argun adına düzenlenen dörtlü turnuvanın finalinde  birbirlerine üstünlük sağlayamaz.İki takım da gelenek haline gelen 'günün modası' yarım kupa ile ödüllendirilir.

ARİF DOĞAN

 


Hiç yorum yok