Özkan Baltacı Röportajı




Çekiç atma sporu atletizmin diğer dallarına nazaran fazla ilgi görmeyen bir branştır.Oysa çekiç atma, Türkiye'nin Olimpiyat tarihinde madalya kazanan ilk Türk, üç adım atlama atleti Ruhi Sarıalp'in 1948'de aldığı bronz madalyadan 56 yıl sonra 2004 Atina'da Eşref Apak ile atletizmde madalya çıkarmış olduğu ikinci branştır.Spor camiası da Eşref Apak'la birlikte bu dalı gündemine almıştı.

Sporda Manşet'in konuğu işte bu spor dalımızın yeni ''medar-ı iftiharı'' olma yolunda önemli işler başaran ve başarıya namzet mevkiisindeki milli atletimiz Özkan Baltacı.

U23 Gençler Kategorisi'ni ''alnın akı'' ile tamamlayarak, geçen yıl katıldığı ilk büyükler kategorisinde kainatın en elit atıcılarının yarıştığı IAAF Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 12.olan ve etrafa ''nam salan'' Özkan Baltacı, bu yıl mart ayında da Avrupa Atmalar Kupası'nda bronzu boynuna takıp, çekiç atmanın kitaplarda yazmayan ''en iyi atışını 10 yıllık spor geçmişi ile 24 yaşında atarsın'' başarı kriterinin hem hakkını hem de rakiplerine ''gözdağı'' verdi. Özkan,bu başarının ardından; "Tahmin ediyorum ki ilk kez büyükler kategorisinde yarıştığım Avrupa Atmalar Kupası'nda rakiplerim madalya almama şaşırmıştır. Daha iyi dereceler elde edeceğimi düşünüyorum.Çünkü kendime inanıyorum. Rakiplerimi daha çok şaşırtacağım." demişti...

Yeni yıla dünyada ilk 3'ün içinde, büyük bir moralle iyi başlangıç yapan milli çekiççi, Ağustos'ta ise istisnanın kaideyi bozmayacağı, Avrupa Şampiyonası'nda bir ''iş kazası'' ondokuzunculuğu ile daha hırslandığını ve telafisi konusunda yükümlülüklerini yerine getirereceğini,artık elinden gelenin çok daha fazlasını yapacağını belirtiyor. Bundan sonra "Daha iyi dereceler elde edeceğim!'' diyor.

Yaptığı işe saygı duyan,spor ve sporcu ahlakının tüm gereklerini ''manifesto'' olarak özümsemiş 24 yaşındaki genç sporcumuz ile sizleri başbaşa bırakıyoruz.

***
SPORDA MANŞET: Öğrenciyken, Öğretmenin Recep Günay tarafından keşfedildiğini söylüyorsun Sevgili Özkan, bu hikayeyi biraz daha açar mısın?
ÖZKAN BALTACI: Çocukluktan beri içimde spor sevgisi vardı. Ama genellikle maddi sebebler nedeni ile spora başlama fırsatım olmamıştı. Mahalleden bir arkadaşımın tavsiyesi ile Gaziemir Llisesi'ne kaydoldum. Bu arkadaşım aynı zamanda 110 metre engel koşucusuydu.Tavsiyesi ile beden eğitimi öğretmenim Recep Günay ile tanıştım.Fiziki özelliğim,spora karşı olan ilgim ve o dönemde çekiçci açığı olduğu için çekiç atma branşına yönlendirilip atletizm yapmaya başladım. Recep Hocam kendisi atlamalar ve sprint antrenörü olduğu için beni Milli Takım Atmalar Antrenörü rahmetli Ercan Erden Hocamıza yönlendirdi ve serüven 2008 Eylül ayı itibari ile başladı
***
SPORDA MANŞET: Antrenörünüz Erdal Yıldırım," Özkan, spor ahlakına dair ne gerektiriyorsa onu yapan uyumlu bir sporcu. " diye bahsediyor. Tabi bunun sonucunda başarı geliyor.Bize çalışma temponu anlatabilir misin?
ÖZKAN BALTACI: 2011 yılına kadar ulusal ve uluslararası bir çok başarı kazandıktan sonra Rahmetli Ercan Erden Hocam ile çeşitli sebepler nedeni ile ayrılmak zorunda kaldık. Ve ben o tarihlerde radikal bir karar alarak İzmir'den Ankara'ya taşınma kararı aldım. Ankara'da eski milli sporcu ve Milli Takım antrenörü Erdal Eryıldırım ile çalışmaya başladım. Ankara serüveni ile yeni bir sayfa açıp, hızlı bir şekilde yoğun antrenmanlara ve kamplara başladık. Antrenman sistemimiz genellikle ağırlık, teknik, dayanıklılık, sprint gibi metodlara dayalı bir sistem.Genel anlamda haftanın 4 günü çift antrenman yapıyoruz. Sabah ve akşam olmak üzere günlük çalışma saatim yaklaşık 4 ile 6 saat arası değişebiliyor.
***
SPORDA MANŞET: ''Eşref Apak'ın yolunda ilerliyorum.'' diyorsun.Apak gerçekten bu branşın idolü. Son Avrupa Atmalar Şampiyonası'nda Eşref Apak ile rakip oldunuz.O'nun altıncı olduğu yarıştan bronz madalya ile ayrıldın.İnsanın idolü ile yarışması sende nasıl duygular yaşattı?
ÖZKAN BALTACI: Ankaraya yerleştikten sonra takım arkadaşı olarak Eşref Apak'tan önceki Türkiye Rekortmeni Fatih Eryıldırım (Antrenörüm Erdal Eryıldırım kuzeni ve Eşref Apak'ın da ustasıdır!) ile takım arkadaşı olduk. Ben,bu işin ustalarının yanına genç yaşta gelme fırsatı yakalayıp, aynı yerde antrenman yapma fırsatı yakaladım. Eşref Apak ve Fatih Eryıldırım ustalarımdan çok destek ve yardım aldım. O zamanlardan beri birlikte antrenman yapıyoruz, birlikte yarışıyoruz.Çok güzel duygular bunlar.Son Avrupa Atmalar Kupası'nda aynı yarışmada ben üçüncü,Eşref Apak ağabeyim altıncı oldu. Portekiz'e de İnşallah birlikte kürsü yaparız diye gittik ama nasip olmadı.Fakat iddiamız sürüyor bir sonraki için neden olmasın? Sonuçta rakabetten önce saygı,sevgi ve daha da önemlisi ''bayrak'' var! Bizim için önemli olan şeyler bunlar.Rakipliği bir kenara bıraktık artık ...
***
SPORDA MANŞET: Her geçen gün artan bir form grafiğin var.Büyükler kategorisinde ilk katıldığın Dünya Şampiyonası'nda 12.lik, Avrupa Atmalar Kupası'nda bronz madalya...Dünya sıralamasında ilk üçtesin...2016'da ilk 32'nin alındığı Olimpiyatlar'a 33.sporcu olarak gidemenin verdiği hırsla tabii ki hedef Olimpiyatlar...Kendine güvenen bir sporcu olarak hedeflerin nelerdir?
ÖZKAN BALTACI: Ondört yaşımdan beri uluslararası bir çok yarışmada başarı kazandım.Gençler kategorisindeyken de büyükler kategorisinde yarışmıştım.Artık büyükler kategorisindeyim.İşin zor kısmına geldik. Bugüne kadar ne kadar çalıştıysam daha fazlasını çalışmam gerekiyor ve öyle de yapıyorum.İlk Büyükler 2016 Avrupa Şampiyonası'nda Amsterdam da finalde yarıştım.Sonrasında 2017 Dünya Şampiyonası'nda final yarıştım. Akabinde bu yıl 2018 Avrupa Atletizm Şampiyonası için Berlin'e hazırlandım. İki yıl üst üste bu büyük yarışmalarda başarı sağlayınca artık ''bu sene bizim senemiz'' olmasını dileyerek çok çalıştım.Yaklaşık 2,5 ay Bolu’da Olimpik kadroyla güzel bir kamp yaptık.2018 yılında üçüncü büyük yarışmada boy gösterecektim. Hedefim ilk önce finale kalmaktı.Ama maalesef burada finale dahi kalamadım.Çok üzgünüm.Fakat asla hedeflerimden vazgeçmedim.Rio 2016 Olimpiyatları'nda da bir kişi ile olimpiyatlarda yarışamadım, üzerimde bunun hüznü var.Ama Tokyo 2020'de bırakın yarışmayı daha da büyük işler başarmak istiyorum.
***
SPORDA MANŞET: Bu branşa gönül vermiş sporcularımıza neler önerirsiniz? Türkiye'de çekiç atma branşına karşı nasıl bir ilgi var?Atletizm Federasyon'un bu spora teşvik çalışmaları var mı?
ÖZKAN BALTACI: Bizler millet olarak çok güçlüyüz! Bunu güreş ve haltere baktığınızda da görebilirsiniz. Çekiç atma da şayet öyle! Olimpiyatlardan tutun Dünya ve Avrupa'da en büyüğünden en ufağına tüm yarışmalarda madalyalarımız var.
Genç kardeşlerime önerim hayal etsinler, hayal etmekten vazgeçmesinler! O hayaller elbet birgün gerçek olacaktır! Türkiye Atletizm Federasyonu çok başarılı bir federasyon. Gerekli PR (Halkla İlişkiler; görüş ve davranışları etkileyerek, kurum kimliği üzerine bir anlayış yaratan ve algılamaya sahip çıkan bir ilişkiler bütünlüğü) çalışmalarını çok iyi yapmakta ve alt yapımız ile ilgili müthiş yatırımlar yapmakta. Atletizm zaten Survivor'da yarışan milli sporcularımız sayesinde de çok dikkat çekti! Bir çok kız ve erkek kardeşimiz onları örnek alarak atletizm sahalarını doldurdular. Atletizm altyapısı gümbür gümbür geliyor! İnşallah gelecek yıllarda güzel işler yapacak kardeşlerimiz var! Atletizmi yakın markaja alalım çünkü büyük işler yapacak bir jenerasyonumuz var.
***
İşte Özkan Baltacı'nın gurur tablosu:
2018/Avrupa Atmalar Kupası Büyükler/Bronz/Leiria,Portekiz
2017/İslami Dayanışma Oyunları/Gümüş/Baku,Azerbaycan
2017/Balkan Şampiyonası/Altın/Novi Pazar,Sırbistan
2016/Avrupa Atmalar Kupası U23/Altın/Arad,Romanya
2016/Balkan Şampiyonası/Bronz/Piteşti,Romanya
2015/Avrupa Atmalar Kupası U23/Leiria,Portekiz
2014/Balkan Şampiyonası/Gümüş/Piteşti,Romanya
2013/Balkan Şampiyonası/Stara Zagora,Bulgaristan
2011/Dünya Yıldızlar Şampiyonası/Gümüş/Lille,Fransa

Röportaj: Arif DOĞAN

Hiç yorum yok