İDOLÜN ÜLKESİNDE



Sporcu olmak isteyen her çocuk başını yastığa koyduğunda yapmak istediği sporun efsanelerini düşünür , onun gibi olmak ister. Sporcu olmak isteyen her çocuk kendine idol olarak yapacağı sporun efsanesini ya da efsanelerinden birini seçer. Reanaud Lavillenie de onlardan biri. Ayın 18’inde 32. Yaşını tamamalayacak olan sırıkla atlamacı Lavillenie’nin idolü de sırıkla atlamanın tartışmasız efsanesi Ukraynalı Sergey Bubka’ydı.
2003 yılında 17 yaşındayken ilk yarışmsını yapan Lavillenie ilk altınını 2009’da Avrupa Salon Şampiyonası’nda ,Torino’da kazandı. Aynı yıl Dünya Atletizm Şampiyonası’nda ise Bronz madalya kazandı.
Dünya Şampiyonaları’nda altın kazanamayan Lavillenie Avrupa Şampiyonaları’nda altını kimseye bırakmadı.
Lavillenie’nin idolü Sergey Bubka sadece atletizmin değil dünya spor tarihinin en özel isimlerinden biri. Ukraynalı yaşayan efsanenin 1993 yılında 6.15’i geçerek kırdığı rekor kırılması çok ama çok güç bir rekordu.
Yıl 2014. Şubat ayında Bubka’nın ülkesinde düzenlenen Pedro Kupası Salon Şampiyonası’nda Lavillenie Bubka’nın gözleri önünde rekoru kıracaktı.
Salonda her zaman daha başarılı olan Lavillenie 6.06 atlamış ve son hakkında barı 6.16’ya çekti. Lavillenie deneyecekti. Başta tribünler ve sonra da Bubka hareketlenmişti. 21 yıl sonra kırılamaz denen rekor kırılacak mıydı?
Lavillenie sırıkla koşmaya başladı ve saniyeler sonra barın üstündeydi. Bubka ve tribünler rekorun kırıldığının farkındaydılar ancak Lavillenie’nin durumu idrak etmesi birkaç saniye sürdü. Yere inmiş ve bara bakmıştı. Bar yerinde duruyordu Lavillenie başını ellerinin arasına aldı ve koşmaya başladı.
Başarmıştı. İdolünün ülkesinde onun gözü önünde rekoru kırmıştı. Sonrasında yaşananlar spor tarihinin özel anlarındandı. Bubka Lavillenie’nin yanına indi ve onun elini sıkarak tebrik etti.
Rekor kapalı alanda kırılmıştı. Bubka’nın 6.15’i açık havadaydı. Kimilerine göre Lavillenie rekoru kırmıştı ama salon ile açık havayı bir tutmak mantıklı değildi.
Bu tarz eleştiriler de olsa Lavillenie ,  idolünün ülkesinde rekoru kırmış çoğu sporcunun imreneceği anlar yaşandı.
Rekordan sonraki görüntülere tanık olmak ise biz sporseverler için büyük şanstı.
                                                                                        
                                                                                                 Ahmet ERGÜÇ

Hiç yorum yok