İlginç Transferler

 


Sezon bitti ve kulüplerimiz yeni sezon transfer çalışmalarına başladılar. Fısıltı gazeteleri asparagas haberlerden geçilmez oldu bile!

Futbol endüstrisinin inanılmaz boyutlara ulaşmasıyla kulüplerin finansal gel-gitlerini disipline etmek maksadıyla 2012'de Finansal Fair Play uygulamasını hayata geçiren UEFA, takımlara hem haddini bildirmiş hem de ayağını yorganına göre uzatmayı öğretmiştir. Türkiye burada da farkını göstermiş, en çok men edilen kulüpler sıralamasında lider olmuştur! 

'Finansal Fair Play'den uzak 'Fair Play' tadında, alanın da verenin de memnun olduğu, bizim de yüzümüzde tebbesüm yaratan transferler de var. İşte onları yazdık. Basalım fair-play tuşuna.

Gitti gidiyor!
İstanbul Amatör Küme takımlarından İmesspor'da forma giyen Engin Kodan isimli futbolcu, profesyonel takımda oynama hedefine ulaşabilmek için “Gittigidiyor Com” adlı internet sitesinde kendisini “fantastik forvet” olarak tanıtan ve profesyonel bir kulüp tarafından satın alınmak istediğini belirterek açık artırmaya çıkarttı. Genç futbolcu internet sitesinde kendisiyle ilgili istatistiki bilgileri sıralarken 5 bin TL'lik açık artırma açılış fiyatı belirledi.Futbolcuya 6 bin 100 TL'lik teklif geldi.(Mart 2008)

Her gole 1 hamburger
Kongolu milli futbolcu Everton'lu Yannick Bolasie kariyerine amatör kulüp Hillingdon Borough'da başlamış.Hillingdon Borough'un başkanı Dee Dhand, "Bolasie ile haftalık 20 pounda anlaşmak istiyordum. Ama kabul etmedi. Bu yüzden onunla gol başına hamburger karşılığında anlaştık. Bir keresinde sekiz gol attı ve hamburgerlerini takım arkadaşlarıyla paylaştı" demişti.(Ocak 2017)

10 kilo zeytinyağına transfer oldu!
Türkiye’nin çeşitli illerinde, amatör takımlarda 5 yıl futbol oynayan Ganalı Mohammed Sumaila, ilginç bir transfere imza attı.Hayali Türkiye’de süper ligde futbol oynamak olan 25 yaşındaki Sumaila, Mudanya ilçesinde düzenlenen ve 1 ay sürecek olan turnuvada forma giymek üzere köy takımlarından Yörükalispor’a transfer oldu. Transferi için herhangi bir ücret talep etmeyen Sumaila’ya köylüler, organik zeytinyağı hediye etti ve böylece Ganalı oyuncu, 10 kilo zeytinyağı karşılığında transfer oldu. Daha önce amatör bir maçta kendi kalesine 3 gol  atan oyuncunun eylemini soru olarak kullanan ünlü yarışma programı Kim Milyoner Olmak İster  programında bu ilginç transfer olayı da sorulmuştur.(Temmuz 2017)

1998'de İkinci Lig ekibi Jiul Petrosani'de forma giyen Romen orta saha oyuncusu Ion Radu, Valcea takımına 500 kilo et karşılığında transfer edildi.

Mütercim
Ardahan 1.Amatör Lig takımlarından ismiyle müsemma Ardahanspor Senegal'den Theodore Adrien ile Moyore Sane'yi transfer etti.İki yabancı futbolcunun imza töreninde tercüan olmadığı için,Ardahanspor Başkanı Erkan Şahmar ve yanındakiler futbolclarla el-kol işaretleriyle iletişim kurmaya çalışsalar da bunda pek başarılı olamadılar.İki futbolcunun derdi bununla da bitmedi,oturma izni alamadıkları gerekçesiyle 23 Şubatspor ile oynanan ilk maçta da forma giyemediler.(Eyül 2007)

Mahalle Nijeryalı görsün!
Amatör takımlarımızın doğduğu mahallelerimizden,yani gayri-federelerimizden ilginç bir not düşelim buraya.Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı Ballı Mahallesi Muhtarı Şerif Keskin, Malkara Belediyesi tarafından düzenlenen Mahallelerarası Futbol Turnuvası için Nijerya'dan futbolcu getirdi.Ballı Muhtarı Şerif Keskin, Nijerya'dan getirdikleri Jemis Jakacuki ile şampiyonluğun en önemli favorisi olduklarını savunarak, şampiyon olmaları halinde Nijeryalı futbolcuya holstein inek hediye edeceğini söyledi.(Haziran 2015)

Bitcoin
Sakarya 1.Amatör Küme B Grubu'nda yer alan Harunustaspor, sezonun ikinci yarısı için Karasu Kültürspor'dan Ömer Faruk Kıroğlu'nu ağdalı ve esrarengiz adıyla kripto para olarak bilinen dünyanın ilk dijital para birimi olan Bitcoin ile transfer etti.Bu dünyada dijital para birimi ile yapılan ilk transferdi ve bir Türk amatör takımına nasip oldu.Kulüp Başkanı Haldun Şehit, futbolcu Ömer Faruk Kıroğlu ile yaklaşık 2 bin TL'ye karşılık gelen 0.0524 Bitcoin ve ayrıca 2500 ''hakiki öz TL'' karşlığı yıl sonuna kadar anlaşmaya vardı. Japonya'dan gazetecilerin yurdumuza gelip adı geçenlerle röportaj yapması amatör futbolumuzun dünyada tavan yapmasını sağladı.(Ocak 2018)

Ethereum

Bitcoin ile transfer olur da Ethereum'la olmaz mı? Çanakkale İkinci Amatör Lig takımlarından Bolayır Gençlikspor, asıl mesleği inşaat teknikerliği olan ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyol projesinde çalışmakta olan Bursa Görüklü İpekspor'un eski oyuncusu Osman Yusufoğlu'na (32) transfer teklifinde bulunur. Kulübün İkinci Başkanı Bayram Koç futbolcuya; 1 ton buğday, 1 ton ayçiçeği ve 4 bin 500 Türk Lirası değerinde sanal para Ethereum teklif eder. Futbolcu buğday ile ayçiçeğinden 2 ton ister. Görüşmeler sonucunda kulübün teklifi geçerli olmak üzere taraflar iki ay sonra el sıkışır. Osman Yusufoğlu yaptığı açıklamada ''Beni cezbeden buğday ve ayçiçeği oldu'' dedi. Bitcoin ile Ethereum ile transfer olan oyuncuların ortak yönü ise her ikisinin de 4 bin 500 TL'sına transfer olmalarıydı.(Mart 2019)

Jesus seni korusun!

Brezilyalılar için futbol haddinden fazla değerlidir. Fakir halkın umududur. Hepsinin ortak hayalidir evlatlarının futbolcu olarak Avrupa'ya transfer olması...İşte o hayali gerçekleştirenlerden birisi de Gabriel Fernando de Jesus'tur. Ocak 2017'de Gabriel Palmeiras'tan Manchester City'e transfer olan Jesus'u yaşadığı bölgedeki bir vakıf takımını çalıştıran Mamede keşfeder ve bir sandviç karşılığında onu kendi kulübüne transfer eder. Antrenman sahasına gitmek için para bulamayan Jesus 6 yıl her gün bir buçuk saat yürür.Asla pes etmez, Çünkü evlere temizliğe giden annesini bu hayattan kurtaracaktır! Jesus hiçbir zaman kim olduğunu ve nereden geldiğini unutmayacağını verdiği demeçlerde vurguluyor. İngiliz ekibine transfer olduktan sonra Jesus, 8 yaşındayken bir sandviç karşılığında imza attığı takımı ziyaret etti. Genç futbolcu vakıf takımında oynayan futbolculara para ve giyecek yardımında bulundu.

Oğlumu istiyorsanız bana traktör verin!

Juventus'un genç forveti Moise Kean'in babası, 2017 yılında oğlunun siyah-beyazlı kulüple yeni sözleşme imzalaması karşılığında yöneticilerden traktör istedi! Juventus kulübü performansıyla birçok kulübün radarına giren Kean'in sözleşmesini uzatmak için girişimlere başladı.Ancak Kean'in babası, kendisine verilen sözün tutulmadığı gerekçesiyle İtalyan kulübüne isyan etti. "700 bin euro'luk yıllık ücret konusunda anlaştık ama Fildişi Sahili'ndeki çiftliğime araç-gereç yardımında bulunma konusunda bana söz vermişlerdi.Oğlumu istiyorsanız bana traktör verin!" diyen Kean'in babası, Juventus yöneticilerini verdikleri sözleri tutmamakla suçladı. Moise daha sonra babası ile bu konuda tartıştığını ve babasını traktör sevdasından vazgeçirdiğini açıklamıştı.(Haziran 2017)

Ordu sivile karşı

Zimbabve'de ordu takımı olan Cone Textiles'in golcü futbolcusu Elisha Banda, sivil bir takıma transfer olduktan sonra eski takım arkadaşları tarafından kaçırıldı. Banda, 8 gün boyunca işkence gördükten sonra ağzı bağlı bir şekilde Harare yakınlarında bulundu.

Kredi kartına 6 taksit!

Bucaspor teknik direktörü Samet Aybaba, takımın başına geçtiğinde kaleci transferi istedi. Estonya Milli Takım kalecisi Pavel Londak'ı kulübe getirmek için harekete geçen Aybaba, kulübün mali olanaklarının yetersiz olmasına takıldı. Londak'la yapılan görüşmelerde devreye giren Samet Aybaba, transferi taksitlere böldürdü. Slovenyalı futbolcu kredi kartına 6 taksitle Bucaspor'un futbolcusu oldu. (Şubat 2011)

'Bir inek aldım, Arif’i verdim!'

23 Temmuz 1979 tarihli Hürriyet gazetesinde “Bir futbolcu ile inek takas edildi.” haberi çıktı. Haberde ;''Güneşspor’un 19 yaşındaki Amatör Milli Kalecisi Arif’i almak isteyen Şekerspor, yöneticiler parada bir türlü anlaşamayınca aynı zamanda bir çiftliği olan Güneşspor başkanı Avni Bulduk’a “Holştayn” cinsi bir inek teklif ediyor. Bulduk iki inek istiyor, neticede iş bir ineğe bağlanıyor. '' deniliyor. Böylece bir inek karşılığı transfer olan futbolcu olarak dünya literatürüne de giriyor.

Arif Peçenek yıllar sonra yaptığı açıklamada ; “Şekerspor’dan transfer karşılığında 50 bin lirayı ben, 50 bin lirayı da Avni Bulduk aldı. Daha sonra Şekerspor formasıyla sezon açılışı için hazırlık maçına çıktım. Birkaç güzel kurtarış yapınca maçı izleyenler, benim hakkımda konuşmuş. Bir gazetenin muhabiri, eski başkanım Avni Bulduk’a, ‘Böyle yetenekli bir kaleciyi bedava vermezsin. Ne kadar para aldın?’ diye sormuş. Avni ağabey de şaka maksadıyla ’Bir inek aldım, Arif’i verdim’ demiş. O muhabirin yaptığı haber, ertesi gün gazetesinde manşet oldu. Bir gün sonra da muhabirler geldi ve fotoğraf çekimi için beni çiftliğe götürdüler. Orada 100-150 adet Holstein cinsi inek vardı. İneklerle fotoğraflarımı çekip mizansen haberler yaptılar… Bir şakadan çıkan inek karşılığı transfer olduğum söylentisi, Türk basınının hatta dünya basınının gündemine geldi. Birçok yerde resimlerimiz yapıldı, yazıldı, çizildi.'' demişti. Mekânın cennet olsun Arif Peçenek.

Yorumsuz...Tam Karacaahmetlik!

Top oynamak isteyen, kredi kartı borcu olmayan, evlenmek-boşanmak, ev,  araba almak için paraya ihtiyacı olmayan futbolcu arkadaşlar aranıyor. İlgilenenler kulübümüzde Genel Kaptanımız Sümer Işık'la irtibata geçebilirler. Öz Karacaahmet Spor Kulübü...(Temmuz 2014)

***

Patlattığınız transfer bombalarının fos çıkmaması dileğiyle...

ARİF DOĞAN

 

Hiç yorum yok