Yüzyılın Efsanesi: Diego Armando Maradona

 



Yüzyılın Efsanesi: Diego Armando Maradona

Arjantin, Boca Juniors, Napoli, Tanrı’nın Eli, Yüzyılın Golü, Futbolun En İyisi… Diego Armando Maradona deyince aklımıza gelenlerin başında bunlar bulunuyor. 1960 yılında Arjantin’in fakir bir mahallesinde küçük bir evde başlar efsanenin hikayesi. Buenos Aires için oldukça kötü şartlara sahip ortamda yedi kardeşiyle birlikte büyür. 10 yaşına geldiğinde ise sokak arasında oynadığı futbolu yetenek avcıları tarafından keşfedilmesini sağladı. Amatör olarak bir kulübe kaydı yapıldı ve artık “ben futbolcu olacağım,” diyordu herkese küçük Maradona. Hayallerinin gerçekleşmesi beklenirdi belki ama yüzyılın efsanesi olacağını hiçbir kimse tahmin etmiyordu kuşkusuz. Diğer iki kardeşi gibi futbolculuk kariyerine başladığında ise gözler hep onu aradı ve aramaya da uzun süre devam etti. Kimileri hayran oldukları ismi görmek, kimileri ise nefretlerini kusmak için hep bir ağızdan bağırdı: Maradona. Maradona…

Dinimiz Boca, Mabedimiz Bombonera, Tanrımız Maradona

Los Cebollitas takımında oynamaya başlayan Maradona, hiçbir maçta kaybeden taraf olmadı. Sonrasında ise Arjantin’in efsane kulübüne efsane olmaya gitti: Boca Juniors. 500 Bin Dolar ödenerek alınan Maradona’nın neler yapacağını herkes merakla bekliyordu. Golleriyle ve çalımlarıyla adından söz ettiren Maradona, ilk sezonunda rakip kalelere 17 gol gönderdi. Her maçta taraftarlara resital sunan Maradona için çoktan besteler yapıldı. Stat girişine taraftarlar tarafından “Dinimiz Boca, Mabedimiz Bombonera, Tanrımız Maradona” yazısı asıldı. Avrupa’nın gündeminde de kısa boylu, çalım canavarının ismi vardı: Maradona.

İspanyol devi Barcelona ise 1982 Dünya Kupası’nda gösterdiği performansla parlayan ismi, 12 Milyon Dolar bedelle aldı. Dünyanın en pahalı futbolcusu artık Diego Armando Maradona idi. 1983 sezonu başlarken Maradonalı Barcelona’nın rüzgarını dindirecek takım çıkmadı. Real Madrid’i saf dışı bırakarak kupaya uzanan Barcelona, Bilbao maçını kazanarak da Süper Kupa’nın sahibi oldu. İspanya’da geçirdiği iki altın yıl içinde 36 Lig karşılaşmasında 22 gol atmayı başardı. Sonrasında ise Napoli’de efsane olmak için yoluna devam etti.

Napoli Efsanesi Maradona Göklerde

1987-1990 yılları arasında efsane haline gelen Maradona, Napoli’yi iki kez şampiyon yaptı. Yedi yıl oynadığı Napoli için ilah haline gelmesi de uzun sürmedi. 188 Serie A maçında toplamda 81 gol atan Maradona, ayak bileğinin kırılmasına rağmen sahalara dönmeyi başardı. Yedi yıl içinde 2 Serie A, 1 İtalya Kupası, 1 UEFA Kupası, 1 İtalya Süper Kupası müzeye eklendi. 1986 yılında ise Arjantin ile Dünya Kupası’nı kazanması en büyük başarısı oldu. İngiltere karşısında yarı final mücadelesinde 7 oyuncuyu çalımlayarak attığı gol, “Yüzyılın Golü” olarak tarihe geçti. (2002-1986 Dünya Kupası İngiltere’ye atılan 2.golü)

Futbolculuk kariyerinin ardından özel hayatıyla çok daha sık ve olumsuz bir şekilde gündem olsa da Maradona her zaman için Maradona kalmaya devam edecek bazıları için. İzleyenlere sunduğu resital şovları, çalımları ve etkili şutlarıyla bir futbol adamı olarak kabul edilecek.

Maradona Ödülleri Literatüre Girdi

1998 yılında futbola veda eden Diego Armando Maradona, 200 yılında Pele ile birlikte “Yüzyılın Futbolcusu” seçildi. 21 Dünya Kupası maçında 8 gol, 8 asist yapmasının yanı sıra Yılın En İyi Futbolcusu Ödüllerine defalarca layık görüldü.

FIFA U-20 Dünya Kupası Altın Top Ödülü-1979

Arjantin Ligi Gol Kralı- 1979-1980-1981

Güney Amerika Yılın Futbolcusu Ödülü- 1979-1986-1989-1990-1992

FIFA 1986 Dünya Kupası Altın Top Ödülü- En İyi Oyuncu

Serie A Gol Krallığı- 1987-1988

Dünya Futboluna Hizmet Madalyası- 1996

Arjantin Spor Yazarları Yüzyılın Spor Adamı Ödülü- 1999

FIFA Yüzyılın En İyi Futbolcusu Ödülü- 2000

FIFA Yüzyılın Golü- 2002

 

 


Sporda Manşet Dergisi 65.Sayı

Hiç yorum yok