İtalyan Futbolunun Atası: Giuseppe Meazza



 İtalyan Futbolunun Atası: Giuseppe Meazza

Antonio Conte, Carlo Ancelotti, Claudio Ranieri, Fabio Capello ya da Mancini gibi İtalyan figürlerin önünde kendisine yer edinmiş, İtalyan futbolunun atası: Giuseppe Meazza. İnter kariyeriyle tüm zamanların en iyi performanslarından birisini ortaya koyan Meazza aynı zamanda Beşiktaş kariyeriyle de öne çıkan bir figürdü.  1979 yılında 69 yaşında hayata gözlerini kapatan Meazza ismi bugün İnter’in maçlarını oynadığı stadyumun ismi konumunda. Milan ile paylaşılan stadyum için hem San Siro hem de Giuseppe Meazza isimlerinin kullanılması ise efsanelerinin etkilerini gösteriyor. Peki, Giuseppe Meazza etkisi ne ifade ediyor?

10 yaşlarında başlayan futbol sevdası kısa zamanda parladı. Arkadaşları arasında “Peppin” olarak bilinen Meazza, babasını savaşta kaybettikten sonra çalışmaya başladı. Meyve satarak para kazanan ve boş vakitlerinde ise sokak aralarında futbol oynayan bir çocuk büyüyordu. Ancak ilerleyen yaşlarda annesi, futbol kariyerine izin vermeyecekti. Futbolun boş bir hayal olduğunu söyleyen annesini ikna ederek Gloria F.C. isimli amatör bir kulüpte oynamaya başladı. Milan seçmelerine girmesine rağmen zayıf olmasından dolayı alınmadı. Tüm hayaline veda edeceği sırada ise Fulvio Bernardini ile tanıştı ve bir anda İnter takımının oyuncusu oldu. “Top ile harikalar yaratan bir yetenek” olarak kendisinden bahsedilen Meazza, 16 yaşında A takım kadrosuna girdi. Sezon öncesi yapılan hazırlık şampiyonasında ise sahaya İnter formasıyla çıkmıştı artık. İlk on birde olmasından dolayı takımın tecrübeli isimlerinden Leopoldo Conti, “balilla” tabirini kullandı. “Artık çocuklar(balilla) mı oynayacak” tepkisi sonrasında lakabı bir anda “balilla” olmuştu küçük Meazza’nın. Ancak ilk maçtan başlayan golleriyle herkesi kendisine hayran bıraktı.

İnter’in Efsanesi Giuseppe Meazza

1929-1930 sezonunda yeni başlayan Serie A sezonunda İnter şampiyonluğa Meazza sayesinde erişti. Attığı 31 golle gol kralı olan 20 yaşındaki Giuseppe Meazza ismi herkesin dilindeydi. 1935-36 ve 1937-38 sezonlarında da gol krallığında yine aynı isim vardı: Giuseppe Meazza. İnter’de 14 sezon oynayan Meazza, halihazırda en golcü oyuncu konumunda bulunuyor. 3 kez İnter formasıyla gol kralı olurken Serie A şampiyonluklarında da 3 rakamına ulaştı. Milli Takım özelinde ise Luigi Riva’nın ardından gol sayısında 53 maçta 33 gol ile ikinci sırada yer almaya devam ediyor. Serie A özelinde ise tüm zamanların en golcü dördüncü oyuncusu olmayı 367 maçta 216 gol ile başardı. Toplam kariyerinde 565 maça çıkarken 349 kez topu filelerle buluşturdu.

Beşiktaş’ın Hocası Giuseppe Meazza

1949 yılında Beşiktaş ile sözleşme imzalayan Meazza, aynı zamanda yurtdışında görev alan ilk İtalyan teknik direktör oldu. Süleyman Seba’nın kadroda yer aldığı Beşiktaş ile İstanbul Ligi’nde ikinci oldu. 5 aylık dönemin ardından İtalya’ya tatile giden efsane isim sonrasında ise geri dönmedi. Ardından ise Beşiktaş yoluna Baba Hakkı ile devam etti. İtalya’da antrenörlük yapmaya başlayan Meazza sayesinde 1950 senesinde Şükrü Gülesin Palermo ile anlaştı. Hemen ardından Bülent Esel İtalyan ekibi Spal’a transfer oldu. İtalya’da oynayan ilk Türk Futbolcu Şükrü Gülesin Meazza’nın Beşiktaş’ının en iyileri arasındaydı.

Giuseppe Meazza Yetenekleri

Çok hızlı olmasının yanı sıra akrobatik hareketleriyle de adından söz ettiren Meazza, bitiricilik konusunda da görülenlerin en iyisiydi. Devamlı dans etmesi ise çok daha kıvrak bir vücut yapısına sahip olmasını beraberinde getirdi. Futbol ile dansı birleştirmesi ise ortaya “Meazza golü” kavramını çıkardı. Halen bugünlerde dahi rakiplerini hızla geçip, kaleciyi de çalımlayarak atılan gollere “Meazza golü” denilmesi buradan gelir.

İtalyan Efsanesi Meazza

Genç yaşta milli formayı giymeye başlayan Meazza için 1934 Dünya Kupası son derece önemliydi. Şampiyon İtalya için attığı goller sonrasında milli kahraman ilan edilmesi de boş yere değildi. 1938 yılında Fransa’nın ev sahipliğindeki Dünya Kupası’nda ise takım kaptanlığı Meazza’ya verildi. Ve bir kez daha Dünyanın en iyisi İtalya oluyordu. Üst üste iki kez Dünya Kupası kazanılmasında en baş aktör Meazza sesleri tüm Avrupa’da yankılanıyordu.

Maçlara Geç Kalan Futbolcu

Farklı yaşam tarzlarına sahip olması, alkollü şekilde maça çıkması ve futbolu daha farklı boyutlara taşıması da Meazza için söylenebilecekler arasındadır. İlk kez kişisel sponsorluk alan futbolcu olan Meazza, eğlenceli hayatıyla da adından söz ettiriyordu. Devamlı geç kalmasından dolayı stadyuma yakın bir evde oturmayı seçen Meazza, “başlama vuruşundan beş dakika önce stadyuma geldim ve o maçta hat-trick yaptım. Maçtan önce bana kızan yöneticiler, sonrasında tek bir söz bile edemedi,” açıklamasıyla da efsaneler arasındaki yerini almıştı.


Sporda Manşet Dergisi 66.Sayı

Hiç yorum yok