FUTBOLUN ZEKÂ İLE BİRLEŞTİĞİ KİŞİ: JOHAN CRUYFF

   



FUTBOLUN ZEKÂ İLE BİRLEŞTİĞİ KİŞİ: JOHAN CRUYFF

   

    Futbol, bakıldığında kompleks bir oyun gibi bizler için gibi görünse de aynı şey Johan Cruyff için farklı. Hollanda'nın Amsterdam şehrinde 25 Nisan 1947 yılında dünyaya gelen Cruyff, futbolu zekasıyla yönetip vücudunu futbolun diline uyarlayan bir futbolcuydu. "Futbolu kafanla oynarsın, bacaklarını koşmak için kullanırsın" sözü de ona aittir.

 

 AJAX'IN GENÇ YETENEĞİ

    Profesyonel kariyerine 1966 yılında, Hollanda'nın güçlü ekibi Ajax'ta başladı. Kendisi hem on numara hem de forvet mevkiinde oynayabiliyor ve bir forvet kadar gol, bir on numara kadar da asist yapabiliyordu. Takım arkadaşlarına çok fazla alan boşaltıyor ve çok rahat bir şekilde içeriye kat edebiliyordu. Attığı goller izleyenlerin ağızlarını açık bırakıyor ve kendisine büyük bir hayran kitlesi de kazandırıyordu.  Ajax'ta yıldızı hızlı ve istikrarlı bir şekilde parlayan Cruyff, maçlarda fazla süre almaya başlayınca bu performansıyla Avrupa'nın dev kulüplerinin ilgisine çekmeyi başarmıştı. 1973 yılına kadar Ajax takımında kalan Hollandalı Ajax adına 253 maça çıkmış ve 190 kez topu filelerle buluşturmayı başarmıştı. 1966,1967,1968,1970,1972 ve 1973 yıllarında Ajax'ın Eredivisie liginde şampiyon olmasında çok büyük bir role sahip olmuştur. Aynı zamanda bu dönemde 3 kez de Şampiyonlar Ligi'ni kazanmışlardır. Artık onu yeni bir serüven beklemektedir. Lakabı ise sarı saçları, hızlı olması ve çalım yeteneğinden dolayı "Sarı Fare" olmuştur.

 

BARCELONA'NIN GÖZBEBEĞİ

    Büyük uğraşlar sonucu 1973 yılında Cruyff gibi bir futbolcuyu takımına katan Katalan ekibi Barcelona'nın beklentileri, haliyle oldukça fazladır. Ancak Sarı Fare, Barcelona'nın beklentilerini aşar ve orada da kendisine büyük bir hayran kitlesi edinir. Çalımlarını, manşetlere taşıyan gazeteler ve her konuşmasını eksiksiz bir şekilde kaydeden basın muhabirleri sayesinde futbolseverler, takım arkadaşları hatta rakipler bile artık Johan Cruyff için çok büyük bir saygı duymaktadırlar. Cruyff, insanları haksız çıkarmaz ve Barcelona kariyeri boyunca 143 maça çıkıp 71 gol atmayı başarır. 1978 yılında Katalan ekibine veda eder ve ABD'nin yolunu tutar. Aynı zamanda Hollanda Milli Takımı'ndan da emekli olan efsane futbolcu, milli takımı adına 48 maça çıkıp 33 gol atmıştır. Aynı zamanda Hollanda'nın 1974 yılı Dünya Kupası finalisti olmasında da başrole sahipti.

 

 

 

BARCELONA SONRASI

    1979-1980 sezonunu Los Angeles Aztecs takımında geçiren Cruyff, 1980-1981 yıllarını Washington Diplomats ekibi için mücadele eder. Bu iki sezonda 59 maça çıkmış ve 28 gol atarak bir kez daha herkesi kendisine hayran bırakmıştır. 1981-1982 ve 1982-1983 yıllarında eski takımı olan Ajax'ta geçiren Sarı Fare lakaplı oyuncu 36 maça çıkmış ve 14 gol atarak 34 yaşını geçmiş bir futbolcunun ne olursa olsun performansından ödün vermediğini herkese kanıtlamıştır ve sonrasında 1983 yılında Hollanda'nın bir diğer güçlü ekibi olan Feyenoord'a transfer olmuştur. Burada da yaşına rağmen 11 gol atmayı başararak futbol kariyerine noktayı koymuştur. Futbolu bırakmasının sebebi yaşı da olsa, en büyük sebep çok fazla sigara içmesiydi.

 

  TEKNİK ADAMLIĞIYLA DA DAMGASINI VURDU

    Muhteşem bir futbolcu olmasının yanı sıra muhteşem de bir teknik direktör olan Cruyff 1986-1988 yılları arasında futbola başladığı takım Ajax'ı çalıştırmıştır. Geçirdiği iki yılın ardından 1988-1996 yılları arasında Barcelona'nın teknik direktörü olmuştur. Katalan ekibinde 4 kez La Liga'yı, 1 kez UEFA Şampiyonlar Ligi'ni, 1 kez UEFA Kupa Galipler Kupasını ve 1 kez de UEFA Süper Kupası'nı Barcelona'nın müzesine götürmüştür.

 

     Sigara yüzünden geçirdiği kalp spazmlarından dolayı sağlığı konusunda endişe duyulan Johan Cruyff için akciğer kanseri teşhisi konuldu. Bir süre tedavi görmesine rağmen durumu daha da kötüleşen yüzyılın en iyi futbolcularından birisi olan Cruyff 24 Mart 2016 yılında hayata gözlerini yumdu ve haberi ilk Hollanda televizyonları verdi. O sırada Hollanda'nın televizyon kanallarında yayınlar durdu ve efsanenin ölüm haberi verildi. Sevenlerini yasa boğan Cruyff için yıllardır anma törenleri yapılıyor. Futbola âşık olan ve futbolu damarlarında taşıyan Johan için belki de en güzel sözü William Shakespeare söylemiştir. "İnanma istersen yıldızların yandığına; güneşin döndüğüne inanma; doğrunun ta kendisini yalan bil ama seni sevdiğime inan."

 

 

 



Sporda Manşet Dergisi 65.Sayı

Hiç yorum yok