Spor Yeteneğiniz Genlerinizde Saklı

 



 


Spor Yeteneğiniz Genlerinizde Saklı

 

                                                                                                                            Ocak 2021

 

Genlerimizin yapısal özellikleri, spor hayatımızı nasıl yönlendirebileceğimiz konusunda ipuçları veriyor. Özellikle profesyonel sporcuları başarıya ulaştıran en etkin yöntemlerin başında, genetik yapıya uygun egzersiz ve beslenme programları geliyor. Yapılan incelemeler, 200'den fazla gen özelliğinin sporla ilişkili fenotiplerle ilgisinin olduğunu gösterirken, farklı ülkelerden, farklı spor dallarındaki sporcularla yapılan araştırmalar ise genetik faktörlerin etkilerini ortaya koyuyor. Spor Fütüristi Hakan Demiray, genetik bilgiler sayesinde kişiye uygun spor branşı seçiminden ideal antrenman programlarına, doğru beslenme ve dinlenme programına kadar kişiye özel programlar oluşturulabildiğini belirtiyor.

 

Başarılı bir sporcu olmanın öncelikleri arasında yetenek, antrenman, çok çalışmak, motivasyon, beslenme, ekipman vb. sıralansa da sportif performans ve yetenekte genetik etki uzun yıllardır inceleniyor. İnsan DNA dizisinin 2000 yılında Genom Projesi ile ortaya konmasının ardından, sportif performans ile ilişkili genler de incelenmeye başlandı. Araştırmalar, spor performansımızın %66 oranında genetik ile ilişkili olduğunu gösteriyor ve genetik bilgiler kişinin hangi spor türünde daha başarılı olabileceği üzerine fikir veriyor. Basit yöntemlerle yapılan gen testleri ile elde edilen gen bilgileri, spor performansını ve kişinin yatkın olduğu spor branşlarını önceden belirlemeye olanak sağlıyor.

 

Spor Fütüristi Hakan Demiray, özellikle sporla profesyonel olarak ilgilenmek isteyenlerin, genetik yapısına yatkın olacak spor branşlarının belirlenmesi, bu doğrultuda doğru ve kişiye özelleştirilmiş bir antrenman programına tabi tutulması gerektiğini belirtiyor.    

200’den Fazla Gen Fiziksel Aktivite Performansıyla İlişkili

 

Kişinin birçok özelliğinin genetik yapısında gizli olduğunu söyleyen Hakan Demiray; “Genetik bilgiden sadece hastalık tedavilerinde değil, artık hayatın tüm alanlarında fayda sağlanabiliyor. Genetik çeşitlilik, atletik performans ve fitness değerlendirmelerinde bireyler arasındaki farklılıkları görmeye katkıda bulunuyor. Son zamanlarda yapılan incelemeler, 200'den fazla genin varyantlarının sporla ilişkili fenotiplerle ilgisinin olduğunu gösteriyor.  Günümüzde kas yapısının belirlenmesi ve kardiyovasküler yani kalp-damar kapasitenin ortaya konabilmesi için ACTN3 ve ACE genleri incelenerek sporcunun dayanıklılığı, performansı ve yatkın oldukları spor branşları önceden belirlenebiliyor.

 

Araştırmalar Sporcular ve Gen Faktörlerinin İlişkisini Ortaya Koyuyor

Uluslararası çapta yapılan araştırmalara ilişkin konuşan Hakan Demiray; “Dünyanın farklı ülkelerinden farklı branşlarla ilgilenen sporcularla yapılan araştırmalar gen özelliklerinin performansı etkilediğini açıkça ortaya koymaktadır. Olimpik, Dünya ve Avrupa derecesi olan 200 Polonyalı erkek sporcularla yapılan bir çalışmada, RR ve XX genotipli sporcular arasında karşı-hareket sıçraması yüksekliğinde anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.  ACTN3 RR genotipinin, genç erkek atletlerde daha fazla kas gücü ve sıçrama yüksekliği ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Dünyanın en iyi 555 derecesine sahip 100-200 ve 400 metre koşularında atletler üzerinde yapılan çalışmada ise, kısa mesafe koşucular gibi kuvvet veya hız kullanan atletlerde daha sık görülen 577XX genotipine sahip olimpiyat seviyesinde bir atlete rastlanılmamıştır. Avustralya spor enstitüsünün, 400’den fazla elit atletten aldığı DNA örnekleri ile yaptığı çalışmada; fonksiyonel bir a-aktinin-3 proteini üreten R alleli; hızlı, kuvvetli kas kontraksiyonunu desteklerken, X alleli’nin yavaş, etkili kas performansı için bir avantaj sağladığı görülmüştür.                                                                                                                      

İtalya Ulusal Ligi’nden farklı kökenlerde, 43 futbolcu ve sporcu olmayan 128 kişi üzerinde yapılan araştırma gösteriyor ki; incelenen ACTN3 ve ACE genlerindeki polimorfizmlerine göre her iki gen de, iskelet kası yapısını, güç, direnç ve dayanıklılık kapasitesini belirleme işlevini yetişkin profesyonel futbolcular ve sağlıklı ama sporcu olmayan kontroller arasında etkiliyor. Sonuçlar, ACTN3RR ve ACTN3RX'in futbol oyuncularında kontrol popülasyonuna benzer şekilde dağıldığını gösteriyor.” 

Gen Bilgileri ile Kişinin Başarılı Olabileceği Branş Belirlenebilir

 

Hakan Demiray; “Basketbol, voleybol, tenis, yüzme gibi birçok sportif tutkularımızda her zaman en başarılı olmayı arzuluyoruz. Veya istediğimiz vücuda kavuşabilmek için en etkili sonuç alabileceğimiz antrenman programlarına ihtiyaç duyuyoruz. İşte bu noktada, en başarılı olabileceğiniz spor dalını, spor dalınızdaki doğru stratejiyi, ideal idman yöntemlerini hatta sakatlık ve iyileşme potansiyelinizi genetik yatkınlıklarınızdan öğrenebilmek mümkün. Gen bilgileri kişiye özel antrenman, doğru beslenme, besin takviyesi kullanımı, dinlenme süreçlerinin programlaması gibi birçok konuda yardımcı oluyor.”         

https://www.hakandemiray.tv/

Bilgi için;
Engin Özköslü
FM İletişim Danışmanlığı
engin@data-iletisim.com

Hiç yorum yok