Erdoğan Kaş Röportajı

 



Dart Antrenörü Erdoğan Kaş, Sporda Manşet Dergisi’nin Sorularını Cevapladı



Sevgili Erdoğan Kaş, dart antrenörü olma sürecinizi anlatır mısınız?



Aslen Adalet bakanlığında infaz ve koruma memuru olarak çalışmaktayım. Bakanlığımız ile Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu’nun hükümlülerin boş zamanlarını değerlendirmek ve onlara spor yaptırabilmek amacıyla geliştirmiş olduğu bir proje neticesinde 2008 yılında Antrenörlük kursuna katılarak başarıyla tamamladım... 

2008 yılı ile 2012 yılında hükümlülere Kapalı cezaevinde dart dersleri verdim..

2012 yılında Antalya Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne atandım. Buradaki hükümlüler özgür hayatta oldukları için burada dart derslerinin daha etkili olabileceğini düşünerek durumu kurum müdürüne anlattım. Kurum Müdürü Yavuz Kaya’nında onayı ile buradaki dart derslerine 12 kursiyerle başladım. 2014 yılında Türkiye Dart maçları ayaklarının bir tanesinin Antalya Kemerde yapılması nedeniyle gerekli izinleri alarak hükümlü kursiyerlerimle maçları ziyaret amaçlı , maçların olduğu otele gittik. Federasyon yetkilileri ve sporcular bizlere çok sıcak davrandılar. ancak hükümlüler Türkiye Dart Ligi'nde biz nasıl yarışabiliriz diye sorunca araştırmalara başladım. Önce bir kulüp kurduk. Denetimli serbestlik hizmetlerini destekleme spor kulübü Türkiye'de bir ilktir. Hükümlülere lisans çıkartarak onlarla maçlara hazırlandık mesaiden sonra salonda buluşarak. Gözlerinde ışıltı vardı hayat onlar için çok farklıydı. Kazanmak istiyorlardı. Belki şampiyon olamadılar ancak yapabileceklerine inandılar. 2016 yılında kurum müdürümüz Yavuz KAYA’nın tayini çıkması neticesinde işler eskisi gibi olmadı. Tek başıma Antalya ilini temsilen kemerdeki Türkiye sıralama ayaklarına katıldım. O an karar verdim. Dart benim için önemliydi.


‘’Okullara gidip dartı anlatmaya başladım’’


Antalya Spor Lisesi’nde oluşturduğunuz dart salonundan bahseder misiniz?


Denetimli serbestlikten sonra dart bitmemeliydi....okullara gidip dartı anlatmaya çalıştım. Çok ciddiye almadılar, en son Antalya Spor lisesi okulun mahzeninde bir koridor sundu. Çoktan razıydım . Koridor dart mesafesini kıt kanaat kurtarıyordu. Kendi imkanlarımla bir board kurdum, gece yurtta kalan öğrencilere anlattım, sevdiler, istediler, 3 board daha kurdum. İstek arttı halk eğitim müdürlüğünden aldığım paraları biriktirdikçe board sayısını 10 a çıkardım. Öğrenciler çalışıyor ,geceleri boşta olan çocuklar artık Dart la bir amaç peşine düşmüşlerdi. Türkiye dart ligine 2016_2017 dart sezonunda  bütcemiz olmadığı için 1 erkek 1 kız öğrenciyle Ankara ilindeki yarışmalar a katıldık, başarı yoktu ancak öğrencilerim rakiplerini görmüş oldu. Yine aynı sezon kemerdeki yarışmalara bütün öğrencilerimi götürdüm fakat 2016.2017 sezonunda hiç madalya alamadık. 



Bu salondan çıkan başarılar nelerdir?


Türkiye Dart şampiyonası 6 ayak ve ustalar maçından oluşur, burada başarılı olanlar Milli takım kadrosuna çağrılırlar.


2017 .2018 sezonunda artık inanmıştık. Ankara'da 1. Ayak maçlarında ilimizin darttaki ilk madalyasını öğrencim İsa Furkan Coş ile kazanmıştık. Dünyalar bizimdi madalya kazanmıştık. Okullar arası yarışmalarda kızlarımız takım halinde Türkiye 3.sü olmuştu.milli takım aday kadrosuna çağrılan Dilek Çağla Alakaşı eleme maçlarında maçını kaybederken milli takım şansını kaçırmıştır. 2018.2019 sezonunda artık iddalıydık. Antalya Spor lisesinin alt yapısını oluşturmak için Şahin Evler Ortaokulu ve Halil Akyüz Ortaokulunda çalıştırmaya başladım. Artık antrenmanlar çok zevkli ve çekişmeliydi. Kızlarımız fırtına gibi eserek sezon sonunda milli takım aday kadrosuna çağrılan 12 kızdan 4 tanesi Antalya’mıza aitti. Ve maçlar sonunda Nesibe Yıldız milli takım formasını kazanarak İspanya Barcelona ki Akdeniz oyunlarında milli takım formasını giyecekti. Büyük bir onurdu. Kızımız İspanya’dan genel klasman 3. sü olarak ilk yurtdışı madalyamızı getirmiştir. Okullar arası yarışmalarda kızlarımız Adana'da Türkiye 2.si , Şahinevler Ortaokulu Türkiye 4.sü olmuştur.

2019.2020 sezonu çok güzel bir hazırlık dönemi geçirdik.Antalya Spor Lisesi yönetimi ve Müdürü Murat Yılmaz Bey bize yeni bir salon vermişti. Rüya gibi çok güzel 11 boardlı bir salonumuz oldu,hepimiz çok mutluyduk ve  sezon açıldı ankara,Ankara, Gaziantep, Isparta illerinde yapılan 4 ayak maçında rekorlar kırarak  3 kategoride 28 adet 1.lik,20 adet 2.lik ,26 adet 3.lük kazanarak kırılması zor bir rekora imza attık. Ancak pandemi nedeni ile sezon 4 ayakta bitirildi.  Tescillenen Türkiye Dart Ligi'nde yıldız kızlarda İrem can 1. Damla güler 3.  Yıldız erkeklerde Emirhan Kan Gündüz 1. Halil Can yıldız 3.   Genç erkeklerde İsa Furkan coş 1. Genç kızlarda Nesibe Yıldız 3. Büyük erkeklerde İsa Furkan coş 1. Olarak toplamda 7 madalya kazanarak. Takım halinde Türkiye 1. Si olduk.




Bu sporun gelişmesinde kaya gibi duran Kurum Müdürüm Yavuz KAYA

Antalya Spor Lisesi Müdürü Murat Yılmaz , Beden Eğitimi Öğretmeni Savaş Ilgaz ve diğer hocalarıma Şahinevler ortaokulu müdürü Yasin Temiz ve yol arkadaşım Rıza Gündüz Halil Akyüz Ortaokulu Öğretmeni Murat Bozkurt


Ve filmin aslında başrol oyuncusu eşim Nurhan Kaş’a sonsuz teşekkür ederim..

Hiç yorum yok