Orhan Kapucu Röportajı

 


                 Türkiye Efsanesi Orhan Kapucu

 

1.Hocam öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Orhan Kapucu kimdir?

Herkeze Merhabalar , Orhan Kapucu petrolün ilk çıktığı yer olan Batman doğumluyum.

2. Futbol, hayatınıza nasıl dahil oldu? Bizlere futbolcu olma yolunda çekmiş olduğunuz zorlukları anlatır mısınız?

Futbol 1967 yılında el radyosu ile dinledigim Fenerbahçe-Galatasaray maçı ile hayatıma dahil oldu. Maçı Fenerbahçe 3-0 kazandı ve o gün bende Fenerbahçeli oldum. 8 yaşındaydım ve futbolcu olma yolunda kararımı bu maç sonrası almıştım. Bu kararı günün şartlarında küçük bir ilçe olan Batman‘da almak cesaret isterdi. Bu zorlukları yenmek için azim, çalışma ve emek isterdi. Ben o yaşıma rağmen bir gün Fenerbahçe ve milli takımda oynayacağımı arkadaşlarımla paylaştım. O günün şartlarında öyle bir karar almış olmam arkadaşlarım tarafından alay konusu oldu.

3. Hocam futbol hayatınız boyunca ; Fenerbahçe , Mersin İdman Yurdu , Antalyaspor, Samsunspor , Rizespor, Adanaspor ve adını sayamadığımız birçok köklü kulüplerde oynadınız. Bizlere bu takımlarda yaşadığınız transfer süreçlerinden ve hiç unutamadığınız anılarınızdan bahseder misiniz?

Futbol hayatımda, sırası ile Petrolspor, Mersin idman yurdu, Urfaspor, Diyarbakırspor, Samsunspor, Malatyaspor, Fenerbahçe, Rizespor, Adanaspor, Antalyaspor, Siirtspor, Batman Belediyespor'da futbol oynadım. Hepsi benim için çok değerli ve önemliydi. Bu takımlardan Samsunspor'da çok önemli bir çıkış yakaladım ve seçilmiş milli takıma ekstradan seçilen dünyada tek oyuncu olma şerefine nail oldum. Unutamadığım çok güzel bir anım 85-86 sezonunda Samsunda Fenerbahçeyi 4:0 yendiğimiz maçta attığım 3 gol ve sergilemiş olduğum iyi futbolumu unutamıyorum. Çünkü çocukluğumda tuttuğum takıma bu başarıyı göstermek beni çok duygulandırmıştı.

4. Orhan hocam 88/89 sezonunda Fenerbahçe 103 gol atarak büyük bir rekor ile Türkiye Şampiyonluğunu kazandı. Tabii ki sizinde bu başarıda katkınız büyük. Bizlerle takım içerisinde ki atmosferi , yaşanılanları, anıları paylaşır mısınız?

103 gollü şampiyonlukta 23 hazırlık maçı 9 lig maçı oynadığım Fenerbahçe Veselinovocin çok iyi bir hoca olması ve takımın oyuncularının birlik beraberlik göstermesi bu başarıda en önemli faktördü. Galatasaray maçında penaltı kaçırdım arkadaşlarım maçın sonrasında beni teselli etmeleri ve bana destek vermeleri takımın birbirine olan inancını yansıtıyordu.

5.Bizlere forma giydiğiniz dönemde ki milli takım ruhundan , atmosferinden bahseder misiniz?

Bizim oynadığımız dönem de milli takım çok önemliydi. Bize 12 defa milli olmak nasip oldu. Amatör ruhla milli formayı giymenin gururuna nail olduk. Bizim dönemin futbolcuları, bizde dahil, milli takıma seçilebilmek adına kuluplerimizde olağanüstü çaba gösteriyorduk. Çünkü milli olmak bizim için çok önemliydi.

6. Hocam peki Futbolcu kariyerini sonlandırma kararını ve Antrenörlük kariyerine geçiş kararını nasıl aldınız ?

Futbolculuk kariyerime son vermek için bir söz vermiştim. Ne zaman hocalarımdan biri beni yeterli görmeyip yedek kulübesinde bırakırsa,bende o gün futbolu bırakacam demiştim. En iyisini hocalarım bilir dedim bir maçta yedek kaldım ve o gün futbolu bıraktım. Futboldan kopmam imkansız olduğu için açılan ilk kursta teknik direktör olarak antrenörlüğe geçiş yaptım.

 

7. Antrenörlük hayatınızda Alanyaspor , Hatayspor, Mardinspor, B.Petrolspor gibi köklü takımlar çalıştırdınız. Yaşadığınız sıkıntıları , var ise vermek zorunda kaldığınız zor kararlarınızı , keyifli anılarınızı bizlere anlatır mısınız?

Antrenörlük hayatımda çok fazla ilkelere önem verdiğimden dolayı, başarılı olmama rağmen istediğim maddi ve manevi duygulara erişemedim. Çalıştığım takımların hemen hemen hepsinde takımların tamamı ekonomik sıkıntı içerisindeydiler. Öyle ki bazı takımlarda kendi imkânlarımı kullanarak takımların ulaşım, gıda sorunlarını cebimden karşılamak zorunda kaldım. Antrenörlük hayatımda Cizrespor haricinde para kazanmadım diyebilirim.

8. Hocam Batman Petrol spor ve Samsunspor’da hem futbolcu olarak hemde antrenör olarak görev aldınız. Bir zamanlar forma kapmak için ter attığınız takımda oyuncularınıza forma vermek için izleyip, yönlendirdiniz. Bu sizin için nasıl bir duygu ifade ediyor?

Petrolspor, Samsunspor, Urfaspor, Batman belediyespor ; hem oynayıp, hemde teknik direktörlük yaptığım takımlar olarak tarihe geçmiştir. Futbolu bıraktığımda antrenör olursam kendime bir söz vermiştim. Asla bize yapılan yanlışları futbolcularıma yapmayacağım diye sözüm vardı. 20 yıllık teknik direktörlük hayatımda kimseye haksızlık yapmadım.

9. Zamanımız Türk futbolu hakkında bizlere ne söylemek istersiniz? Hangi önerilerde bulunursunuz?

Türk futbolu son yıllarda çok gerilemiştir. Bunun en önemli nedeni siyaset ile futbolun tamamen iç içe olmasından kaynaklanmasıdır. Antrenörler bilgi birikimine göre değil, tamamen atama ve tayin ile iş bulmaktadır. Alt yapıdan oyuncu yetişmeyince, yabancı transferleri oyuncuların yetişmesini engellemektedir. Benim en önemli önerim, siyasilerin futboldan elini çekmesidir.

10. Sizce Türkiye Liginin en iyi Türk oyuncusu kim?

Şu anda Türkiye liginin en iyisi diyebileceğim bir oyuncu mevcut değil.

11. Sporda Manşet Dergisi ve okurları için neler söylemek istersiniz?

Sporda manşet dergisi okuyucuları güzide bir dergiye sahip oldukları için çok şanslılar. Derginin süreklilik ve başarılarının devamını dilerim.

 

Hocam bizlere zaman ayırıp bu güzide röportajı yaptığınız için sonsuz teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.Şahsım ve temsilcisi olduğum Sporda Manşet Dergisi adına sizlere hayatınızda ve kariyerinizde başarılar diliyorum.

 

                                                                                                          Ümit BAYMAN

                                                                                   Sporda Manşet Dergisi Almanya Sorumlusu

Hiç yorum yok