Old Firm'ün Geri Dönüşü



Old Firm... 126 yıl önce Glasgow şehrinin iki takımı Celtic ve Rangers arasında oynanan bir maçla başlamış, ayrılıkçı düşüncelerle temeli sağlamlaştırılmış ve bir asrı aşıp günümüze kadar ulaşıp dünya futbolunda her daim bir yeri bulunacak olan ezeli rekabetin adı. Bir nevi Glasgow'da mevcut olan sekteryanizm'in vücut bulmuş hali. Bu da mezhep ayrılığını getiren aşırı mezhepsel katı tutuma karşılık gelmekte. Glasgow Rangers ile Celtic rekabetinde taraflar protestan ve katolik olarak da ayrılmışlardır. "Da" ifadesini kullandım zira bu büyük rekabette tarafları ayıran tek şey bu olmadı.

İşin bir de siyasi boyutu var. Celtic taraftarlarıyla Rangers taraftarlarının İskoçya/Büyük Britanya ilişkisine bakış açıları da son derece farklı durumda. Glasgow'un yeşil tarafındaki insanlar bağımsız bir İskoçya hayali kurarken Glasgow Rangers taraftarlarıysa İskoçya'nın Birleşik Krallığın bir parçası olarak kalması gerektiğini savunurlar. Bu durum geçen sene yapılan İskoçya referandumunda bir defa daha ön plana çıkmış, Rangers tribünlerinden "Hayır teşekkürler.", Celtic tribünlerinden "Evet." yazılı pankartları sıkça görür olmuştuk. Referandum da %55'lik oy çoğunluğuyla Rangers taraftarlarının yüzünü güldürecek şekilde bitmiş, İskoçya Britanya'nın bir parçası olarak kalmaya devam etmişti.

Resmi kulvarlarda bugüne kadar oynanan 399 maç var ortada ve üstünlük az bir farkla da olsa Glasgow Rangers'a ait. Alınan başarılar, atılan yüzlerce gol vesaire, hepsinin ulaştığı yerde Glasgow Rangers’ı hiç de iyi şeyler beklemiyordu. 2012’de Glasgow Rangers devasa bir kabusu yaşamış ve kulüp 49 milyon sterlinlik vergi borcunun altında ezilmekle beraber kendisini İskoçya 3. kümesinde bulmuştu. Bu Old Firm’ü uzunca bir süre görmememiz demekti . Celtic bu süre zarfından sonra ligde önünde büyük bir boşluk bulup iki sezon üst üste şampiyon oldu, ayrıca 2012-2013 sezonunda da İskoçya kupasını müzesine götürdü. Celtic, İskoçya’da Rangers’tan ayrı geçen dönemde zirvedeki yalnızı oynarken Glasgow Rangers 3. Kümeyi en yakın rakibine 24 puan fark atarak şampiyon tamamlamış, 2013-2014 sezonunda 2. Kümedeyse en yakın rakibine 39 puan fark atarak şampiyon olmuştu. Rangers o sezon 102 puan topladı, 106 gol attı ve sezon boyunca hiç yenilgi yüzü görmedi.

Rangers ile Celtic’in arasında bu geçen 2 yıllık sürecin sonunda lig bazından bakılacak olursa yalnızca bir küme kaldı. Fakat Rangers şu anda liginde Hearts’ın 13 puan gerisinde 2. Sırada ve eğer lig böyle biterse Rangers ait olduğu yere dönebilmek adına playoff maçlarına çıkmak durumunda kalacak. Celtic ise ligde Aberdeen’in önünde maç eksiği olmasına rağmen liderliğini sürdürüyor.

Rangers başına gelenlerden sonra Charles Green’in başında bulunduğu konsorsiyum tarafından satın alınmıştı. Saha içi yönetimi konusundaysa yoluna Ally McCoist ile devam etmişti. Futbolculuk kariyeri boyunca tam 15 yıl boyunca hizmet eden Ally McCoist, kulübe alt liglerde yukarıda bahsettiğimiz 2 şampiyonluğu kazandırdıktan sonra 2014’ün Aralık ayında görevinden istifa etti. Onun gidişiyle birlikte görevi yardımcı antrenör Kenny McDowall görev almış durumda.

Aslında yazının en üzerinde durulması gereken kısmına şimdi gelebildik diyebilirim. Çünkü şu aralar Glasgow şehri birkaç yıldır ertelenmiş bir heyecanı yeniden yaşıyor. 1 Kasım 2014’te çekilen İskoçya Lig Kupası Yarı Final kurasında Glasgow Rangers ve Celtic’in eşleşmesi dünya futbol gündeminde adından fazlaca söz ettirmişti. İki takım 1 Şubat 2015 tarihinde Milli takım ve Queen’s Park takımının kullandığı Hampsden Park stadında karşı karşıya gelecek.

İki takım en son 29 Nisan 2012’de karşı karşıya geldiğinde Celtic sahadan 3-0’lık üstünlükle ayrılmış, bu da hali hazırda bundan sonraki dönemi ne durumda geçireceğine dair uzunca konuştuğumuz Rangers’a atılan son tekme olmuştu. Elimizdeki istatistikler Rangers’ın kupayı kazanma konusunda 27’ye 14’lük ezici bir üstünlüğü olduğunu gösteriyor. Aralarındaki maç bakımından da aynı üstünlük 24’e 21’le yine Rangers lehine. Rakamlar bu eşleşmede 36 yaşındaki kaptan Lee McCulloch’un önderliğindeki Rangerslıların yanında olsa da Celtic 15. Lig kupası galibiyeti yolunda daha üstün görünen taraf şüphesiz.

Geçtiğimiz günlerde İskoçya’daki Scottish Sunday Herald gazetesini satın alanlar reklam sayfasında “Celtic Taraftarlarından Duyuru” başlığı atılmış tam sayfalık bir yazıyla karşılaştılar. Yazı Celtic’in 1 Şubat günü karşılaşacağı takımın Glasgow Rangers olmadığını, 2012’deki küme düşme sürecinden sonra kurulan yeni bir takımla karşılaşacaklarını anlatıyordu. Yani duyuruya göre Old Firm öldü, Celtic’in karşılaşacağı takım ezeli rakipleri değil yeni kurulan bir takımdı. Bu bir sayfalık metin maç öncesi iki takım arasındaki gündemi en çok meşgul eden olay oldu. “Follow Follow Rangers” forumunun editörü Mark Dingwall ise bu durumun koca bir saçmalık olduğunu, bunun bazı Celticlileri bile utandıracak bir yazı olduğunu söyledi.

Peki gerçekten Celticliler düşüncelerinde haklılar mı? Rangers yaklaşık 3 yıllık aradan sonra çıkacağı ilk Old Firm maçını efsanenin geri döndüğünü ilan ettiği bir fırsat olarak kullanabilecek mi? Yoksa Celtic hala zirvedeki yalnız olduğunu hatırlatan bir sonuca mı ulaşacak?

Hepsini ve daha fazlasını 1 Şubat 2015’te saat 13:00’de ülke çapında hayatı durduracak o düdükten sonra öğreneceğiz.

                                       BUĞRA YÜCEL 

Hiç yorum yok