Ayşenur Topal Röportajı



*Ayşenur Topal bize kendini tanıtır mısın lütfen?

16 Nisan 1996 Güngören/İstanbul doğumluyum. İstanbul üniversitesi BESYO 3.sınıf öğrencisiyim. 10 senedir kick boks, 1 senedir boks branşı ile ilgilenmekteyim. Antrenmanlarımı Bağcılar Olimpik Spor Salonunda yapmaktayım. Çok sevdiğim ve değer verdiğim antrenörüm İsa Daştan ile planlı ve programlı şekilde çalışmalarımı yapmaktayım. Ayrıca bana katkılarından dolayı İsa Daştan hocamın oğulları yardımcı antenörlüklerini yapmakta olan Abdürrahim ve Abdülhamit Daştan’a sonsuz teşekkür ederim. Bağcılar Olimpik Spor Salonu'nda antrenman yaptığım arkadaşlarım, partnerlerime de bana katkılarından dolayı çok teşekkür ederim. Salonumuzda tam bir aile ortamı var. Disiplin, saygı ve sevgi ön planda. Dostluklar menfaat üzerine kurulu değil. Benim ve salonumuzdaki tüm ekip arkadaşlarımın tek hedefimiz ülkemizi en iyi şekilde temsil edip, her ülkede ve her platformda ülkemizin şanlı bayrağını göndere çekmek. Bu amaç doğrultusunda antrenörümüz önderliğinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Hedefim her zaman daha iyisini başarmak olacaktır.


*Üç defa katıldığınız Dünya Kick Boks Şampiyonasında iki defa Dünya 3.sü olarak büyük bir başarıya imza attınız. Ayrıca Türkiye’de sayısız şampiyonluklarınız var. Klasik bir soru ile başlayalım. Öncelikle Kick Boks’a nasıl başladığınızın hikayesini merak ediyorum. Kick Boks’a nasıl ilgi duydunuz? Aileniz nasıl yaklaştı? Sizi kimler teşvik etti? Kısacası neden Kick Boks?

Aslında spora başlamam bazılarına göre ilginç olabilir. Şöyle ki erken doğum olmam nedeni ile uzun süren tedavilerimin 10’lu yaşlara geldiğimde ilaç tedavilerinin yetersiz kalması sonucu doktorum iç organlarımın gelişmesi gerektiğini bu sebeple ailemden spora başlamamı istemesi ile babamın taekwando için aradığı salonu evin yakınlarında bulamaması sonucu evimize en yakın olan Kick Boks salonuna kaydımı yaptırması ile başladım. Ailemin desteği, azimli çalışmam ve yeteneğim sonucunda başarılar art arda gelmeye başladı. 6 ay sonra yapılan tetkikler sonrasında iç organlarımdaki gelişmenin tamamlandığını öğrendik. Kısa vadede elde ettiğim İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarının verdiği gurur ve mutluluk ile ailemin de desteğini alarak spora devam etme kararı aldım. Spor yaşantım bu şekilde başladı.


*Kick Boks’a ilk başladığınız dönem nelerle karşılaştınız?

Spora başladıktan sonra olumsuz ve hiçbir engelle karşılaşmamakla beraber, aksine derslerimde ve özel yaşantımda sporcu disiplini ve sporcu ahlakı ile ve başarının da gelmesi ile birlikte çevremde örnek ve sevilen bir kişi olmanın her zaman gururunu yaşadım.


*Kick Boks nasıl bir disiplin gerektiriyor? Antrenman rutininizi anlatır mısınız?

Düzenli ve azimli çalışarak sürekli yeni teknikler deneyerek ve yaptığınız işin temelinin sevgi ve fedakarlık ile birleşince başarının geldiğini görmenin tabiki sevincini ve gururunu yaşıyorsunuz. Antrenman rutinime gelince, muntazam idmanlarla yetinmeyerek hocamın da desteği ve programlı yönlendirmeleri ile koyduğu ek idmanlarla her gün çift antrenman yaparak günlerimi geçiriyorum. Bir tek Pazar günü izin yapma fırsatı bulabiliyorum. Yalnız gözle pek görülmemiş olsa da ağabeyim Aziz Topal’ın da antrenör olması dolayısıyla bana bire bir olarak özel çalışmalarının katkısı benim çıtamı yükseltmemi sağladı. Evimizde boş vakitlerimizde çeşitli direnç, denge ve çabuklaşmamı sağlayan egzersizler uygulamakta.


*Antrenman sırlarınızı paylaşmanızı istesem? Klasik fitness çalışmaları yapıyor musunuz?

Antrenman sırlarım; Daha ziyade bayan sporcular yerine müsabaka idmanlarını kendimden daha tecrübeli sporcu ağabeylerim ve arkadaşlarım ile yaparak kendimi geliştirdiğime inanıyorum. Bunun yanında tabi birde haftanın belirli günleri programımda olan kuvvet antrenmanlarımı yapıyorum.


*Kariyerinizde kaç maçınız var?

Yerel müsabakalarımın sayısını hatırlamamakla beraber 10 defa katıldığım Türkiye Şampiyonası ve 2 defa katıldığım Üniversiteler arası Türkiye Şampiyonaları'nda 50 müsabakaya çıkmışımdır. Uluslar arası milli müsabakalarda 3 Dünya 2 Avrupa Şampiyonası'na katılarak 24 müsabaka yaptım. Gençlerde 2 kez dünya 3.sü, büyüklerde ( 2016 Yunanistan) Avrupa üçüncülüğüne sahibim. Son bir senedir yoğunluğumu verdiğim boks branşında da ise Türkiye üçüncülüğüm ile İstanbul şampiyonluğum ve bir de İstanbul ikinciliğim var.


*Ailenizde sizden başka sporla ilgilenen kimse var mı?

Evet. Ağabeyim eski bir futbolcu. O da BESYO mezunu. Bölgesel Gelişim Ligi'nde Beylerbeyi Spor Kulübü U16 takım antrenörü olarak görev yaptıktan sonra şimdi Haznedar İdmanyurdu Spor Kulübü teknik sorumlusu. Benim üzerimde emeği ciddi manada çok fazla. Kariyerimin dönüm noktalarında bana özel uyguladığı programlarının yanı sıra mental olarak verdiği destek ile yükselişimde payı çok büyüktür. Kariyerinde yukarılara çıkmayı hedefleyen birçok arkadaşıma da özel çalışmalar hazırlayıp çalıştırmış ve onları da zirveye taşımayı başarmıştır. Ağabeyim olduğu için demiyorum fakat onunla çalışıp gelişim sağlamayan hiçbir sporcu olmadı daha. Bu işi gerçekten severek ve hakkını vererek yapıyor. Çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum.


*Beslenmenizde nelere dikkat ediyorsunuz? Nasıl bir beslenme düzenine sahipsizin?

Sürekli kilomuzu muhafaza etme sorumluluğu olduğu için sürekli de müsabakalara hazır bulunmamız gerektiği için az öz protein ağırlıklı beslenerek, uyku düzenime dikkat ederek yaşantıma devam ediyorum.


*Birazda dinlendiğiniz zaman diliminden bahsedelim. Sizi en çok dinlendiren nedir?

Yoğun müsabaka ve antrenman trafiğinden ayrıca okuduğum okul ve derslerimin yoğunluğundan arta kalan zamanımı ailem ile evde istirahat ederek geçirmeye özen gösteriyorum. Onun dışında zihnimi dinlendirmek için resim çizerim, müzik dinlerim ve internetten bol bol müsabaka izlerim.


*Kick Boks için hayatınızda vazgeçtiğiniz şeyler oldu mu? Ve tabi vazgeçemeyeceğiniz şeyler?

Senelerdir Türkiye Şampiyonaları ve Milli turnuvaların yaz tatiline gelmesinden dolayı yaz tatili yapamadım. Arkadaşlarımın davetlerini yoğun antrenman ve maç trafiği yüzünden reddetmek zorunda kaldığım zamanlar da çok oldu. Çünkü başarı fedakarlık istiyor. Sağlığım ve ailem vazgeçemeyeceğim şeylerdir.


*Herhangi bir lakabınız var mı?

Hayır. Bir lakabım yok.


*Kick Bokscu olmanın en büyük zorlukları nelerdir?

Bana göre hiçbir zorluğu yok. İşini severek yaptıktan sonra insana zor gelecek bir tarafı yok.


*Yakın savaş sanatları ile ilgilenen bir çok sporcu darbeye bağlı sağlık sorunlarını aktif dönemlerde ya da sporu bıraktıktan sonra yaşanabiliyor. Siz kendiniz ve geleceğiniz için özel önlemler alıyor musunuz?

Maçlarda ve antrenmanlarda koruyucu malzemelerimi eksiksiz olarak takarak (dişlik, kask, bandaj, göğüs koruyucu, kagi) antrenman ve müsabakalarımı yapıyorum.


*Sizce Türkiye’de gençlerin Kick Boks’a ve diğer mücadele sporlarına ilgisi yeterince teşvik ediliyor mu?

Hayır. Bu konuda okul ve ailelerin bilinçlendirilerek sporcu adayı gençlerin sayısının daha da artacağına inanıyorum.


*Kick Boks şiddet içerikli doğası olduğu gerekçesiyle herkesin onayını alamayabiliyor. Sizin için Kick Boks’un anlamı nedir?

Evet bahsettiğiniz sebeplerden ötürü herkesin onayını almıyor. Fakat bizim yeterince koruyucu malzemelerimiz bulunmaktadır. Ayrıca bilimsel olarak açıklanmış bir gerçekte şu ki dövüş sporları bazı spor branşlarına göre daha az şiddet içeriyor. Örnek olarak rugby ve Amerikan futbolu gibi branşlarda daha fazla sportif yaralanmalar meydana geliyor.


*Kick Boks’a ilgi duyanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Şampiyon olmanın sırrı ne?

İçinde ilgi ve istek olduktan sonra fedakarlığı yapabilecek ise yeteneği de varsa, zorluklara göğüs gerebiliyorsa sporun sağlığa ve zihinsel faydaları saymakla bitmez başlamalarını tavsiye ederim. Başarının sırrı bana göre planlı, programlı, azimli, hırslı, severek, fedakarlıkta bulunarak, düzenli çalışıp, düzenli beslenip ve düzenli dinlenerek bunun yanında çok ama çok çalışıp, çok isteyip asla pes etmemek size şampiyonluğu getirecektir.


*Bundan sonraki hedefleriniz nedir?

Kick Boks branşında hedefim büyüklerde Dünya ve Avrupa Şampiyonu olmak.Boksta ise hedefim olimpiyatlarda ülkemi temsil etmek ve şampiyon olmak.


*Daha gençsiniz ama Kick Boks’u ne zaman bırakmayı düşünüyorsunuz? Spordan sonra nasıl bir hayat hayal ediyorsunuz? Tecrübe ve birikimlerinizi paylaşmayı yani eğitmenliği düşünüyor musunuz?

Hedeflerime ulaştıktan sonra bilgi ve tecrübelerimi benden sonra bu sporu yapan nesillere aktarmak tabi ki en önemli hedefimdir. Ülkemizde bizim branşlarımıza çok fazla değer verilmiyor. Ben size şahsım ve bu sektör içerisinde yer alan tüm arkadaşlarım adına fikirlerimize değer verdiğiniz ve başarımı daha büyük kitlelere ulaştırma fırsatı sunduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

RÖPORTAJ-FOTOĞRAF:ARİF DOĞAN


Hiç yorum yok