OKÇU YÜCEL CAVKAYTAR



OKÇU YÜCEL/ARİF DOĞAN

Ata sporu okçulukta peş peşe başarılı sonuçlar gelmeye başladı. Mayıs ayında 16 yaşındaki Efe Gürkan Maraş,eylül ayı başında da Kadın Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu! Temmuzda ise Dünya Okçuluk Federasyonu'nun gelecek vaat eden beş okçu arasında gösterdiği,okçuluk antrenörü Metin Gazoz'un 19 yaşındaki Mete Gazoz'un Dünya Şampiyonluğu ile de tavan yaptık!

***
Eğer çocuklarınıza okçuluk sporu yaptırmak istiyorsanız,okçuluk kursları 7 veya 8 yaşında eğitime başlayabiliyor. Tabi ki bu eğitimler daha çok ekipmanı tanımaya ve okçuluk disiplinini vermek için çocuk yayları ile yapılıyor.Dünya Okçuluk Federasyonu (WA veya FITA) talimatları ile Türkiye Okçuluk Federasyonu 9 yaşından itibaren okçuluk lisansı çıkartmaya izin veriyor.Mete Gazoz babasınında bu sporla uğraşması nedeniyle 6 yaşında, Efe Gürkan ise 11 yaşında okçuluğa başladığını da buraya not düşelim.
***
Alınan bu kadar başarıya rağmen Türkiye'nin daha bu dalda bir Olimpiyat Şampiyonluğu ise bulunmuyor.Federasyon Başkanı Abdullah Topaloğlu,Mete'nin okçulukta ilk olimpiyat şampiyonu olacağına ise yürekten inanıyor!
***
29 Mayıs 2013'de İstanbul'un fethinin 560.yılının kutlandığı günde, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan,çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği,15 yıl top oynadığı,Fatih Sultan Mehmet'in ise ordusuna kışla olmuş, ardından da yıllar boyunca, başta okçuluk olmak üzere bir çok spor karşılaşmalarına ev sahipliği yapmış Beyoğlu'ndaki toprak sahayı Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı Spor Tesisleri olarak hizmete açtı.Cumhurbaşkanımız açılış konuşmasında öyle bir isim zikretti ki belki de o ana kadar Kulaksız ahalisi hariç kimsenin bu kişinin varlığından bile haberi yoktu.''Avrupa Gençler Şampiyonu olan ilk Türk okçusu Kulaksızlı Yücel Cavkaytar'a Allah'tan rahmet diliyorum.'' diyen Sayın Erdoğan'a bu vefası karşılığı bir teşekkür borçluyuz!
***
Son beş yılı acılar ve çare arayışları ile geçen,kelebek gibi kısa bir ömür süren Yücel Cavkaytar'ın hayat hikayesi gerçekten yürekleri burkuyor.Belki de Türkiye'nin ''Asrın Okçusu'' ünvanını alacak yetenekte olan bu sporcumuz eğer yaşasaydı,Türkiye okçulukta olimpiyat şampiyonluğu için hala bekler vaziyette olmayacaktı.
***
Şimdilerin tesis ve ekipmanlarından yoksun,toprak bir sahada tüm zorluk ve imkansızlıkları aşarak kısa hayatında büyük bir başarı hikayesi yazan Yücel Cavkaytar,18 Haziran 1948'de İstanbul'da doğdu.Ailesinde okçuluk ile uğraşanlar olduğu için bu spora gönül verdi. Dergimize konuşan Yücel'in sınıf arkadaşı Sayın Mesut Sipahi;''Yücel ile okul sonrası da beraber oynar, beni evine götürür, birlikte süpürgeye ok atardık. O ok atmada son derecede mahirdi.'' diye anlatıyor.Yücel,mahallesinde bulunan ve okçuluk branşında da faaliyette olan amatör kulübümüz Kulaksız Okspor'da 13 yaşında okçuluğa başladı.Onun okçuluğa başlamasıyla bağımsız Okçuluk Federasyonun kuruluşu aynı tarihe denk geliyordu.1953 yılında okçuluk, Atıcılık Federasyonu’na bağlanmış, 8 Mart 1961 tarihinde ise buradan ayrılarak bağımsız bir federasyon haline gelmişti. Yücel Cavkaytar bir yıl sonra 1962'de milli takıma seçilir. Aynı yıl Paris'te düzenlenen Avrupa Okçuluk Şampiyonası'na katılan en genç sporcu olan Cavkaytar daha antrenman atışlarında rakiplerini kara kara düşüncelere sevk etmişti.O'nun bu motivasyonu ''çiçeği burnunda'' federasyonun Başkanı Fâzıl Özok'a da güven vererek,Yücel'in turnuvayı çok iyi bir derece ile bitireceği demeçlerini vermesini sağlıyordu.
***
Türk spor ve okçuluk tarihinde önemli bir yeri bulunan ama günümüz Türkiye Okçuluk Federasyonu resmi sitesinde adı-sanı geçmeyen bu büyük yetenek,Paris'te büyük bir başarıya imza atarak Gençler dalında ilk Avrupa Şampiyonu olmuştur.Aynı yıl Milliyet'in düzenlediği ''Yılın Sporcusu'' ödülünü almıştır.Yurda döndüğünde çeşitli yarışmalarda yine hep en üst basamakta yer almıştır.Ancak yükselerek devam eden bu başarısı bir yıl sonra lösemi hastalığına yakalanmasına kadar devam edecektir.1963 yılında hastalığı sebebiyle bir dalak ameliyatı geçiren milli sporcumuz, bu hastalığından dolayı hem okçuluğu hem de eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalarak, sağlık problemleriyle uğraşmak zorunda kalmıştır.Vefat ettiği 1967 yılına kadar lösemi ile mücadele eden Yücel Cavkaytar, 22 Mart'ta tedavisi için gittiği İsveç’te hayata gözlerini yummuştur. Türkiye başarılı bir sporcusunu, belki de geleceğin bir olimpiyat şampiyonunu daha 19 yaşında toprağa vermiştir.
***
Avrupa Gençler Şampiyonu yetiştiren Kulaksız Okspor'un Başkan Yardımcısı Sayın Kenan Kızılkaya,dergimize yaptığı açıklamada;''Okspor hiçbir zaman 'Okçu Yücel'i unutmamıştır.O,bizim gurur kaynağımızdır.Yücel çok zor şartlarda büyük bir başarı kazanmıştır.Kulaksız Okspor 1974 yılına kadar ok branşını devam ettirmiştir.Okçuluk şimdi ise pahalı bir spor dalı.Onun için bu branşı yeniden hayata geçirmemiz imkansızdır.'' diye konuştu.Kızılkaya ayrıca bazı sitelerde yer alan;''Kulaksız Okspor adını, Avrupa şampiyonu okçu Yücel Cavkaytar'dan almıştır.'' bilgisinin ise yanlış olduğunu kulübün daha önceden 1955 yılında kurulduğunu belirtti.
***
Son sözümüz Türkiye Okçuluk Federasyonu'na:''Gazoz olma,efsane ol!'' Şampiyonlarını unutma,unutturma!



Hiç yorum yok