Ayhancan Güven: İngiltere gibi Motorsporlarının kalbi bir ülkede ilk galibiyetimi aldım

 


Sporda Manşet Dergisi olarak Milli Otomobil Sporcusu Ayhancan Güven ile bir röportaj gerçekleştirdik, keyifli okumalar.

 

Ayhancan Güven kimdir? Sporda Manşet ailesine ve okurlarına kendinizi biraz tanıtır mısınız?

  Ayhancan Güven 1998 doğumlu Milli Otomobil Yarış Pilotu.

 

 

 

Ayhancan Güven motor sporlarına nasıl merak salmıştır? 

 Babam Hakan Güven eski bir otomobil yarışçısı. Beni de küçük yaşlarda Motorsporlarına yönlendirmesi ile birlikte merak ve ilgim doğrultusunda bu spora başlamış oldum.

 

 Bildiğim kadarıyla baban eski pist yarışçılarındandı.Bu spora merak salmanda babanın etkisi çok büyüktü diyebilir miyiz?

 

Tabi bu spora başlamamın en büyük sebebi babam çünkü küçük yaşlarda pistlerde onu izledim, onun yarış araçlarının içine bindim dolayısıyla bu heyecan ve adrenalini doğduğum günden beri solumuş oldum.

 

 

 

Yarışlar için yurtdışına çıkıyorsun. Genç bir sporcu olman ve bu yaşlarda ailenden ve olduğun yerden uzak kalman seni etkiledi mi? 

 

Yaklaşık 12 yaşından beri yurt dışına seyahat ediyorum ve çok büyük bir kısmı tek başı oluyor. Ailem çok nadiren benimle geliyor. Avrupa içinde bir yerden bir yere çok seyahat ediyorum. tabiki bazı zorlukları da var ama genel olarak seviyorum.

  

Ailenin bu sporu seçmendeki görüşleri nelerdi? 

 

Babam tabiki çok mutlu, bu sporu sevmemden ve başarılı olmamdan. Annem ilk seneler annelik duygusu ile korkular yaşıyordu ki bunu doğal karşılıyorum. Yapmamı çok istediği bir spor değildi ama artık oda alışmaya başladı. Ablamda her zaman her konuda bana destek oluyor. Ailem tamamen desteğini gösteriyor.

 

 

 

Formula 1 desem, hayallerini göz önüne aldığında bize neler söylersin?

 

Formula 1 Motorsporlarının zirvesi. Ben şuan otomobil ile yarışıyorum aslında Formula araçları ile birebir bağlantılı değilim ama bununla ilgili bir alt yapı oluşturulur ve benim önüme böle bir imkan, fırsat çıkarsa tabiki bende o seride mücadele etmek isterim. Ama hepsi imkan çerçevesinde.

  

TOSFED hakkında okuyucularımıza ve bu sporu isteyen gençlere bilgilendirme yapmak ister misin? 

 

Öncelikle Motorsporlarına benim gibi Karting’den başlamak bir seçenek. Daha ileri yaşlarda ise bu spora adım atmak isteyenlerin mutlaka TOSFED’in etkinliklerini takip etmelerini öneririm. Her yıl düzenlenen TOSFED Yıldızını Arıyor organizasyonu bunların başında geliyor.

 

 

 

Ülkemizde bu spora olan ilgi nasıl? Eğer beklentinin altındaysa neler yapılabilir?

 

Türkiyede genel olarak arabalar seviliyor ama Motorsporları kültürü yok. Ben son 3 senedir bu ilginin git gide arttığını görüyorum. Üç sene öncesi ile bugünü kıyasladığımızda ciddi bir fark var. Eğer bu ivmeyi yakalayıp bu hızla büyümeye devam edersek birkaç sene sonra Motorsporlarında hatırı sayılır bir noktaya geleceğiz. Başarılar geldikçe de katlanarak büyümeye devam edeceğiz. Bu benden sonraki nesil içinde büyük bir avantaj olacak. Daha çok branşta daha çok şampiyon çıkartabileceğiz.

 

 Silverstone pistinde koşulan Porsche Mobil1 Supercup dördüncü ayağından zaferle ayrılmıştın ve 2:02.288 ile en iyi zamanıkaydedip pist rekorunu kırmıştın. Bu başarıdan sonra neler hissettin?

 

Bu galibiyet gerçekten çok önemliydi. Son dönemde ki en büyük başarı Silverstone galibiyeti. İngiltere gibi Motorsporlarının kalbi bir Ülkede ilk galibiyetimi aldım. Bu hem benim adıma hem Türk Motorsporları hem de Dünyada ki Motorsporları adına güzel bir sonuç, bir Türk’ün Supercup galibiyeti elde etmesi. Sıralama turlarında pist rekorunu kırdık, buda aslında hızımın ne kadar iyi olduğunu göstermiş oldu. Yarışı da baştan sona lider götürdük iyi bir hafta sonuydu. Umarım bunu bu sezon tekrar edebilirim. Benim için bu sezonun şuana kadar ki en önemli anıydı.

 

 

 

Podyumda İstiklal Marşımızı dinletmek nasıl bir duygu?

 

Öncelike şahsi olarak kendim dinlediğim için çok gurur duyuyorum ayrıyeten tüm Dünya’ya televizyondan ve orada olan binlerce seyirciye canlı İstiklal Marşı dinletmek tarifsiz bir duygu. Bu işin belki de en güzel noktası bu. Bu sezon şuana kadar Marşımızı dört kez dinledik. Umarım bu sayıyı 10 a çıkartabilirim bu sezon için. İlerleyen sezonlarda da daha sık Marşımızı Dünya pistlerinde duyabiliriz.

  

Önümüzdeki yıllarda hedeflerin nelerdir?

 

Öncelikle bu sezon Porsche Carrera Cup Fransa Şampiyonluğumu tekrarlamak istiyorum. Geçen yıl kazanmıştık, şuan da lideriz. Super Kupa’da genel klasman üçüncülüğü ve çaylak klasman birinciliğini almak istiyorum. Seneye ile ilgili nerede yarışacağıma bağlı olarak yeni hedefler belirleyeceğim ama bu seneyi olabilecek en iyi şekilde bitirmek istiyorum.

 

 Son olarak Sporda Manşet Dergisi’ni takip ediyor musunuz? Görüş ve önerileriniz neler?

 

Populer branşlardan ziyade her branştan spora ve konu başlığına yer vermeniz çok değerli. Bu anlamda Motorsporları adına sorularınızı yanıtlamaktan oldukça keyif aldım. Umarım Türk halkı olarak sporda nice başarıları hep birlikte takip ederiz.


Sporda Manşet 61.Sayı

 

Hiç yorum yok