BİZ KİTAP OKUYORUZ, YA SİZ?




BİZ KİTAP OKUYORUZ, YA SİZ?
1981 yılından beri “Elazığ DSİ Spor Kulübü” adıyla sportif faaliyetlerini sürdüren Kulübümüz, mücadele ettiği çeşitli branşlardaki sportif başarıları ile Elazığ’ın köklü ve güzide spor kulüplerinden biridir. Takımdaki her bir oyuncuyu kendi çocuğumuz olarak gören yönetimimiz, çocuklarımızın sportif faaliyetlerle bedenen sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması kadar sosyal ve kültürel faaliyetlerle ruhen ve ahlaken de sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılmasını öncelikli hedef olarak belirlemiştir.
Belirlediğimiz ve öncelikli olduğunu çeşitli ortamlarda deklare ettiğimiz bu hedef doğrultusunda çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırılması ile işe başlanması gerektiğini düşünerek  “Biz Kitap Okuyoruz” dedik. Yönetim Kurulu toplantısında aldığımız karar doğrultusunda öncelikli olarak Gelişim Ligi grubu futbolcularımıza antrenmanlar öncesi yarım saat kitap okunması talimatını takımlarımızı çalıştıran teknik heyetimize ilettik. Sıra okunacak kitapları temin etmeye gelmişti. Kitap okumak kadar faydası olacak kitabı okumanın da önemli olduğunu düşünerek bu konuda profesyonel yardım alınması gerektiğini düşündük. Tabii ki bu yardım için en doğru adres Milli Eğitim Müdürlüğü idi. Kitap okuma ile ilgili kararımızı Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaşarak kitap konusunda desteklerini talep ettik.
Elazığ Milli Eğitim Müdürlüğünce bu kararımız ilgi ile karşılandı. 2017 yılında başlatılan ve devam etmekte olan “Elazığ Her Yerde Kitap Okuyor” kampanyası dahilinde kitap yardımında bulunma kararı aldılar. Kitaplarımızın teslimi için Elazığ Milli Eğitim Müdürü Sayın Feyzi GÜRTÜRK ve DSİ Bölge Müdürü Sayın İlker ARSLAN’ın katıldığı bir program gerçekleştirildi. Çocuklarımız, bu sayede söz kitap olunca konunun ne kadar önemli olduğu bilincine vardılar ve kitap okumaya yöneticiler tarafından ne kadar önem verildiğini gördüler. Yerel ve ulusal basında da yer alan bu program dahilinde sporcularımıza seviyelerine uygun, okunması tavsiye edilen eserler dağıtılması sağlandı. Elazığ Milli Eğitim Müdürü Sayın Feyzi GÜRTÜRK tarafından en çok kitap okuyan sporcunun şehzadeler şehri Manisa iline ücretsiz olarak geziye götürüleceği sözü sporcularımızın motive etmiştir. Sporcularımız okudukları kitaptan güzel buldukları cümleleri kulübün resmi sosyal paylaşım siteleri üzerinden birbirlerine aktarmaları sağlanmaktadır. Okunan kitapların takibi takımlarımızın teknik heyetleri sorumluluğunda yapılmaktadır.
Spor beden için ne kadar önemliyse kitap da zihin için o kadar önemlidir. Sportif performansın ve kabiliyetin geliştirilmesi için düzenli spor yapılması gereklidir. Sporcunun başarısında beden ile zihin arasındaki hız uyumu oldukça önemlidir. Zihin hızının geliştirilmesinde en önemli aracın kitap olduğunu sporcularımıza aşılamaya çalışıyoruz. Kitap okuyan insan düşünür, düşünen insan yorum yapar, yorum yapan insan üretir. Düzenli olarak kitap okuma alışkanlığı sayesinde sporcu oyunu daha kolay okuma becerisi kazanır, takım arkadaşlarının ve rakibinin durumunu süratle değerlendirmek suretiyle hızlı ve doğru karar verir ki bu da sporda üretkenlik, verimlilik ve güven demektir.
Günümüzde ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile kitap okuma oranları arasında benzerlik göze çarpmaktadır. UNESCO verilerine göre İngiltere, Fransa, Japonya, ABD olarak sıralanan kitap okuma oranı sıralamasında ülkemiz maalesef 86. sırada yerini almıştır.
Toplumların değişiminde en büyük etken eğitimdir. Spor camiasının yapı taşları olan sporcuların eğitim seviyesinin yükseltilmesi ile toplumdaki kötü imajlı sporcu kavramının değişeceğine inanmaktayız. Eğitimin en önemli aracı ise kitaplar olup okuma alışkanlığı kazandırmak suretiyle sporcularımızın eğitimine katkı sağlanmalıdır. Biz Elazığ DSİ Spor Kulübü olarak buna öncelik yapmak istedik. İlimizden başlayarak Türkiye genelindeki diğer kulüplerimize yayılması halinde kendimizi başarılı olarak görürüz. Spor camiasının bu tür etkinliklere katkı vermesi önemlidir, zira bu tür etkinlikler spor camiasının saygınlığını artıracak sosyal sorumluluk projeleridir.
“Biz kitap okuyoruz Türkiye, ya siz?” dediğim zaman, kimler “Biz de kitap okuyoruz!” diyecek?
                                                                                                                                                             Dr.Ercan GERÇEK
                                                                                                                                              Elazığ DSİ Spor Kulübü Başkanı

Hiç yorum yok