ENGELSİZ ASLANLAR



ENGELSİZ ASLANLAR

2005 senesi Galatasaray çatısı altında, daha sonra aklımızın ucundan geçmeyecek kadar büyük başarılara imza atacak bir takım doğdu. Tekerlekli sandalye basketbol, Rahmetli başkan Özhan Canaydın ve Sinan Kalpakçıoğlu önderliğinde kuruldu. Kurulduğu ilk sene, süper lige yükselmeyi başardı. Bu Türk spor tarihine geçecek branşın ilk ayak sesleriydi…
Takımın komutanı ve en değerli askerlerini unutmak olmaz! Hayatının belki de en önemli zamanlarını bu takımın başarısına adamış komutan Sedat İncesu, azımsanmayacak başarıların gelmesinde büyük çabaları olan İsmail Ar, tarifsiz bir keyifle izlediğim, her maçını final havasında oynayan, sosyal medya hesabımda ‘Özgür’ü olan kazansın’ diye sürekli paylaşım yaptıran, yüreğin vücut bulmuş hali Özgür Gürbulak ve nice emektarlar…
Neler mi yaptılar? Dile kolay! Aslında yeni kurulan takımların bir kimlik kazanma ve inşa hali durumları söz konusu olur. Fakat bu takım Galatasaray olunca, camianın tartışmasız büyüklüğü, taraftarın farkındalığı ile birlikte, hemen hedefe koştu engelsiz aslanlar. Üst üste dokuz süper lig şampiyonluğu! Hem de rahatlıkla. Bu yükselen değer, en başta kendi taraftarları tarafından bile pek göz önüne gelmedi. Yine de onlar sessiz sedasız tarihe isimlerini altın harflerle yazdırmaya devam ediyorlardı. Taraftar grubu ultrAslan hiç yalnız bırakmadı onları.
Türkiye dar geldi. Tabi, takımın ismi Galatasaray olunca ‘’Türk olmayan takımları yenmek’’ farzdı. Camianın şanına, mottosuna eksiksiz şekilde hizmet etti ‘’hakkı teslim edilmeyen’’ kahramanlar. Düşünün; bir futbol takım kuruluyor ve iki yıl sonra şampiyonlar ligi şampiyonu oluyor! Dünya çalkalanır değil mi? Aylarca konuşulur yıllarca unutulmaz! Sedat İncesu’nun ekibi, kurulduktan iki yıl sonra 2007 yılında; tekerlekli sandalye basketbolun en üst seviye başarısı Avrupa Şampiyonlar Kupası, Japonya’da düzenlenen kıtalararası şampiyonların buluştuğu Kitakyushu kupası, İtalyan Olimpiyat Komitesi'nin düzenlediği ve İtalya'nın en başarılı üç takımıyla mücadele edeceği Chieti Turnuvasından kupayla dönmüş Galatasaray’ın engelsiz aslanları!
Ne kadar kolay yazılıyor değil mi? Bakın yukarıya üç beş satıra sığmış. Gel gelelim tarih öyle kolay yazılmıyor! Uluslararası başarılara bir yıl ara verdikten sonra 2010-2014 yıllarında, en önemli kupaları ülkemize kazandırmayı başardılar tekrar. En son Andre Vergauwen kupasıyla başarılarına bir yenisini daha eklediler.
Daha önce örneği yaşanmamış başarılara imza atan bu aslan yüreklere ne kadar değer verdik peki! En başta kendi özeleştirimi yapıyorum. Evet, ben futbol yazıyorum. Bu tür başarıların hakkını daha çok vermeliyim. Peki, herkes kendini bu şekilde sorguluyor mu? Başarılar sonrası spor medyama bakıyorum, ufacık tefecik kutuya sığdırmışlar yahu! Ayıp değil mi? Gazetelerin manşetlerini süslemesi gereken başarılara bu kadar mı değer veriyorsunuz? Günlerce haber olması, tek tek röportajlar, hikâyeler, belgesel tadında kupa yolculuğu görmemiz gerekirken, saniyelik VTR veya gazetelerin kuytu köşelerine ufacık bahsetmek iç acıtıcı, hayal kırıklığı. Böyle bir emeğin karşılığını fazlasıyla vermeliyiz. Spor izleyicisi değiliz tamam da bu kadar değil yani…
Beşiktaş Jimnastik kulübü başkanı Fikret Orman’ın bu konuyla ilgili açıklaması dün gibi aklımda… Diyor ki ‘’Biz tekerlekli sandalye basketbolu sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Galatasaray yurt dışından oyuncu getiriyor yarışacağım diye…’’!? Fikret Orman’ın vizyonunun bu kadar düşük olduğunu sanmıyorum. Bu talihsiz demeci niye verdi onu da anlamıyorum. Zaten haklı olarak ilk tepkiyi Sedat İncesu verdi; ‘’Biz spor yapıyoruz, elit sporcular ile birlikte’’ diye! Fikret Orman sosyal sorumluluk ne demek biliyor mu acaba? Ya da şöyle söyleyeyim onun mantığıyla; keşke her kulübün böyle sosyal sorumluluk projeleri olsa… Üst üste dünya şampiyonu olan sosyal sorumluluk projesi(!) Başarıyı yücelteceklerine, nasıl itibarsızlaştırırım çabasına düşen yönetici aklı hep zarar verecek. Üzücü olan ne biliyor musunuz; bu açıklama, şampiyonluktan daha fazla gündemi meşgul etti! Yazık!
Türk spor tarihine ve dünya basketbol tarihine, adı unutulmayacak şekilde altın harflerle yazılan Galatasaray tekerlekli basketbol takımını yürekten alkışlıyorum, nice dünya şampiyonlukları diliyorum. Buradan eğer sesimi duyurabiliyorsam Galatasaray kulübünden de ricamdır; resmi internet sitesini ilk defa ziyaret eden bir kullanıcı, Galatasaray tekerlekli basketbol bölümünü branşlar değil, basketbol bölümünde ziyaret etmeli! Kulüp tarihine bu denli hizmet eden bir takımın camia içerisinde daha çok ön planda olması ve değer verilmesi gerekir. Umarım sorumlu kişiler bu çağrıma kulak verir ve o muazzam zaferlere imza atan engelsiz aslanlara ufakta olsa bir jeste imza atılır. Eğer bir şeyi başaramayacağınızı düşünüyorsanız, engelsiz aslanların yaptıklarını araştırın, izleyin ve bir daha düşünün!
Murat ALTUN

Hiç yorum yok