ZAMANIN DOĞASI



“Bence olmasın. Futbolun doğasın aykırı. O zaman neyi tartışacaksınız? Futbol hatalar oyunu, biz de hakemler de hata yapıyor. Ben futbolun doğasına aykırı olduğunu düşünüyorum.”
                                                                                 Burak Yılmaz
Burak Yılmaz geçtiğimiz ay A Spor’a verdiği röportajda bu ifadeleri kullandı. Malum son zamanların en popüler konusu VAR (Video Assistant Refeere) yani video hakem uygulaması. VAR hakem tarafından yapılan hataları düzeltmek amacıyla hayata geçirilmesi düşünülen bir proje. Orta hakem gerek gördüğü takdir de pozisyonu VAR’a danışıp karar değiştirebilecek.
Teknoloji artık her yerde. İnsanlar bulunduğumuz çağda teknolojiyi her alanda kullanıyor. Artık her meslek teknolojiyle haşır neşir durumda. Gelelim yazının konusuna, Burak Yılmaz , VAR’ın futbolun doğasına aykırı olduğu görüşünde. Nedenini ise futbolun hatalar oyunu olmasına bağlıyor. Doğru, futbol hatalar oyunu ama hatayı oyuncular yapınca hatalar oyunu, hakemler yapınca ona futbolun doğası denilemez maalesef.
Eskiden insanlar yazılı belgelerini eliyle yazardı daha sonra postaya verip gönderir onun gitmesini bekler ardından bir de cevap beklerlerdi. Ya şimdi? Artık e-posta hayatımıza girdi. E-posta çıktığında , olmaz kardeşim posta elle yazılır postaneden gönderilir, e-posta işin doğasına aykırı denilebilir miydi? Denilemezdi. Çünkü teknoloji hayatı kolaylaştırmak için var.
Üstüne üstlük milyon dolarların telaffuz edildiği bir sektörde teknolojinin olmaması , en hafif tabirle geri kafalılıktır.
Burak Yılmaz’ın bir diğer itiraz noktası da ‘O zaman neyi tartışacaksınız?
Cevabı o kadar basit ki : Asıl işi. Yani sahadaki tek kişiyi konuşmak yerine teknik ekiplerle birlikte sayısı yaklaşık 35’i bulan , sahaya bir ürün sunan kişileri konuşacağız. Yani futbolcuları yani teknik adamları  yani oynanan oyunu.
Maalesef artık hakem hatalarını konuşmak futbol konuşmak anlamına geliyor. Televizyon programlarında  sayısı yaklaşık 35’i bulan kişinin ortaya koyduğu ürün yerine , ortadaki tek adamı konuşmak herkesin kolayına geliyor  ya da ortaya konan ürün hakkında söyleyecek bir fikirleri yok.
Kısacası VAR futbola adalet ve oyunun konuşulduğu bir ortam getirecek.
Benim de naçizane bir itirazım var : Uygulamayı hakemlerin inisiyatifine bırakmak yerine , tenisteki gibi challenge hakkı verilebilir.

                                                              AHMET ERGÜÇ


Hiç yorum yok