BÜYÜK BİR DEHA: BRIAN CLOUGH



Bazı insanlar futbolun ölüm-kalım meselesi olduğuna inanırlar. Sizi temin ederim ki, bundan daha fazlasıdır. İşte futbolu bu kadar seven ona bağlılığını bu sözlerle ifade eden kişi İngiliz menajer Brian Clough. Kimilerine göre futbol tarihinin en iyi antrenörü. Şimdi onun hayatına ve kariyerine bir göz atalım.
1935 yılında Middlesbrough'ta Dünya'ya gözlerini açtı Brian Clough nam-ı diğer 'Koca Kafa' 8 çocuklu bir ailenin beşinci çocuğuydu. Futbolculuk kariyerine amatör takımla başlayan Clough daha sonra Middlesbrough'ta profesyonel oldu. Burada çok güzel günler geçirdi. 213 maçta 197 gol atmayı başardı. Ardından Sunderland takımında 61 maçta 54 gol atarak başarısını devam ettirdi ancak burada dizinden sakatlandı ve çok erken yaşlarda futbolculuk kariyerini noktalamak zorunda kaldı.
TEKNİK ADAMLIK
Onun futbol tarihine efsane olarak geçmesini sağlayan şey teknik direktörlüğüydü elbette. Sakatlandıktan sonra Sunderland'de antrenörlüğe başladı. Harlepool United ona teknik direktörlük teklifi yaptı ve henüz 30 yaşında görev yapan en genç teknik adam sıfatıyla göreve başlamış oldu.
PETER TAYLOR VE KOCA KAFA
Peter Taylor'un yeri Clough'ın kariyerinde önemli bir yer tutar. Onlar için davul ve tokmak benzetmesini yapabiliriz. Nasıl ki tokmak olmadan davuldan ses çıkmaz Taylor'da Clough için bu kadar önemliydi. Kariyerindeki bütün başarılarda yanında hep o vardı.

Hartlepool'dan sonra Derby County'nin başına geçti. Burası onun için dönüm noktasıydı. İlk başarılarını bu kulüpte elde edecekti. İlk sezonunda takımı 1. lige çıkartmayı başardı. 1. ligdeki ilk sezonunu 4. bitirdi ve Avrupa kupalarında oynama hakkı kazandı ancak mali yapının uygunsuzluğu nedeniyle Derby Avrupa'dan men edildi. 1971 - 72 sezonu hem Derby için hem Clough için müthiş bir şekilde sonuçlandı. Son hafta şamğiyonluğu Leeds United'ın puan kaybetnesiyle kazanan Derby tarihinde ilk kez şampiyonluk sevinci yaşıyordu. Ertesi sezon Şampiyon Kulüpler kupasında oynayan Derby yarı finalde Juventus'a elendi. Brian Clough buradan 1973 yılında yönetimle anlaşamadığı için ayrıldı.
'LANET TAKIM' LEEDS UNITED
Leeds'in hocası İngiltere'nin başına geçince Leeds takımın başına Brian Clough'ı getirdi. Leeds United'ın eski hocası Don Revie idi. Clough Don Revie'nin futbol anlayışını sevmiyordu. Sert bir futbol oynatan Revie'nin takımını kendi anlayışıyla yönetmeye başladı ancak yanında bu sefer Peter Taylor yoktu. Anlayış değişikliği futbolcular ile arasını açtı. Sadece 6 maça çıktı. 44 gün sonunda arkasında hiç destek kalmayan 'Koca Kafa' takımdan ayrıldı. Clough'ın bu macerası The Damned United(Lanet Takım) filmine konu olmuştur.
NOTTINGHAM FOREST VE BRIAN CLOUGH EFSANESİ
Leeds'ten ayrıldıktan sonra ikinci lig takımı Nottingham Forest'ın başına geçti. Tarihler 1975'in Ocak ayını gösteriyordu. Göreve geldikten sonra ilk iş olarak yanına Peter Taylor'ı aldı. İlk sezonda takımı 1. lige çıkarmayı başardı. 1. ligdeki ilk sezonunda tarihe geçen bir başarıya imza attı. Takım ligi 7 puan farkla şampiyon bitiriyor ve tarihinin ilk ve tek lig şampiyonluğunu elde ediyordu. Clough yıl sonunda yılın teknik direktörü ödülüne layık görülüyordu. Clough'ın Forest'ı yenilmez bir takım haline gelmişti. 1977'den 1978'e kadar oynadığı 42 maçta takımı mağlubiyet yüzü görmedi. Bu bir rekordu ve bu rekor yıllar sonra Wenger'in Arsenal'i tarafından 49 maçla kırılacaktı. Ertesi sezon Avrupa kupalarında mücadele edecek olan Nottingham sezon başında kadrosuna tam 1 miyon pound karşılığında Trevor Francis'i transfer ediyor ve bu rakam Britanya futbol tarihine geçiyordu. Sezonu şampiyon olamadan tamamlasa da Community Shield ve Lig kupasını kazanıyordu ancak Forest için sezonun en önemli başarısı Münih’te Şampiyon Kulüpler Kupasında Malmö takımını finalde 1 miyon poundluk Trevor'un golüyle yenerek ilk kez Avrupa şampiyonu oluyordu. Clough sadece 3 sezonda geldiği noktayla futbol tarihine geçiyordu. Süper Kupa'da Barcelona'yı da yenen Clough'ın Nottingham'ın başarılarına başarı katmaya devam ediyordu. Bu başarıların ardından ertesi sezon ligde işler istediği gibi gitmedi ve sezonu 5. sırada tamamladı Nottingham ancak Avrupa'da işler bunun tam tersiydi bu sefer finalde rakip Hamburg'tu ve maç 1-0 kazanılmıştı. Brian Clough çok zor bir başarıya imza atarak üst üste 2.kez Avrupa Şampiyonu olmayı başarıyordu.
1982 yılında Peter Taylor takımdan ayrılıyordu. Yazının başında davul ve tokmak benzetmesi yaptığımız Clough ve Taylor birbirinden ayrılıyordu ve Nottingham için yavaş yavaş gerileme dönemine giriyordu. 1982 yılından sonra ligde birkaç üçüncülük elde eden Nottingham kupa olarak iki kez Lig kupasını kazanmayı başarıyordu.
90'lı yılların başı Clough için felakete dönüşmeye başladı. Kendini alkole kaptıran Clough 1992-93 sezonunda tam takımın 16 yıl sonra alt lige düşmesine engel olamıyordu. 8 Mayıs 1993 yılında 18 yıllık efsane dönem Brian Clough'ın istifasıyla son buluyordu. Ayrıca Clough ile Taylor'ın arası açıldı. 1990 yılında Taylor hayata veda ettiğinde birbirlerine küstüler.
VE EFSANENİN VEDASI
İstifadan sonra takım çalıştırmayan Clough bir süre yorumculuk yaptı. Sağlık sorunları iyice artan Clough 20 Eylül 2004 yılında mide kanseri nedeniyle hayata gözlerini yumdu.
EFSANE YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR
Belki de İngilizlerin futbol adına en büyük keşkelerinden biri Brian Clough'ın İngiltere milli takımını çalıştırmayışıdır. Bu denli başarılı bir hocanın Milli takıma neler getirebileceği düşüncesi hakikaten heyecan verici bir şey olsa gerek.
Onun futbol anlayışını onun ağzından şu sözlerle tahmin edebiliyoruz: 'Tanrı futbolu havadan oynamamızı isteseydi çimleri oraya koyardı.'
Ölümünden sonra birçok heykeli yapıldı. Onun adını yaşatmak için Nottingham ve Derby şehirlerini birbirine bağlayan A52 yolunun adı Brian Clough Yolu olarak değiştirildi.

Ahmet ERGÜÇ

Hiç yorum yok