TAKIM KAPTANINDA OLMASI GEREKEN 3 TEMEL ÖZELLİK

 


TAKIM KAPTANNDA OLMASI GEREKEN 3 TEMEL ÖZELLİK

 

ANA TEMA: Takım kaptanının 3 özelliği takıma rehber ve örnek olur. Bunlar: Koruma, Cesaret ve Tutarlı Davranmaktır.

Takım kaptanı olmak onurlu bir görevdir. Bu görev kaptana, ona saygı duyan ve bu kaptanın takıma doğru yolu göstereceğine inanan diğer sporcu arkadaşları tarafından verilir. Bununla beraber bu onurlu görev büyük sorumluluk gerektirir. Takım kaptanı kötü bir performans veya sonuç sonrasında sorumluluğu almalıdır. Kaptanların performansının yüksek olması ve takımı zafere götürmesinde öncülük etmesi beklenir. Ayrıca kaptanlardan en zorlu durumlarla başa çıkabilmesi ve takım arkadaşlarına örnek olması da beklenmektedir. Vay be, teknik direktör, koç ve sporcular takım kaptanından çok şey bekliyor değil mi? Takım kaptanı olmak gerçekten önemli bir şey mi?

Bizce takım kaptanı olmak bir sporcunun ulaşabileceği en büyük onurdur. Yine de çoğu sporcu kaptan olarak sorumluluklarının farkında olmadan bu onurlu görevi üstlenir. Aslında, bazı durumlarda takım kaptanı uygun bir aday olmasından çok, takımdaki sporcular içinde popüler olduğu için seçilmiş olabilir. Sporcular takım kaptanlığı sorumluluğunu çok ciddiye almalı ve etkili, başarılı bir kaptan olabilmenin ne demek olduğu üzerine düşünmelidir. Bizce iyi bir takım kaptanı şu 3 özelliğe sahip olmalıdır:

1.    Koruma

2.    Cesaret

3.    Tutarlı Davranma

 

1.    Koruma ( İlgili Olma)

Büyük kaptanlar oyuna, rekabete ve takım arkadaşlarına tutkuyla bağlıdır. Kaptanlar takımın başarısını kendi ihtiyaçlarından önemli görür ve takım arkadaşlarının hepsinin iyi hissetmesiyle, esenliğiyle gerçekten ilgilenir. Koruyucu, ilgili bir kaptan olarak tüm takım arkadaşlarınıza saygılı davranmalı ve her birinin takıma yaptığı katkıyı unutmamalısınız. Eğer takım arkadaşlarınızdan biriyle sorun yaşıyorsanız onunla özel görüşmeli ve yapıcı bir yol sergilemelisiniz ki sorunun sebebini anlayıp bir çözüm bulabilesiniz.

 

Ayrıca takım kaptanı takım içindeki söylenti ve dedikoduların yayılmasını engellemesi gereken kişidir. Çünkü bu tarz olaylar takımın dokusunu yok eder.

 

2.    Cesaret

Kaptanlar kazanmayı ister. Cesur bir kaptan olarak en kötü durumlarda bile “yola devam” etmeli ve mücadele etmekten korkmamalısınız. Cesur kaptanlar takımın geri kalanına örnek olur. Özellikle zor zamanlarda kaptan olarak hareketleriniz takımın asıl hedefini gösterir. Takım arkadaşlarınıza yüksek hedefler belirlemenin ve bu hedeflere ulaşmak için sıkı çalışmanın gerekli olduğunu, kendinizi buna adadığınızı göstermek için örnek olmalısınız. Sonuçta cesur bir kaptan olarak takım arkadaşlarınıza ve teknik direktöre veya koça güvendiğinizi göstermeli, takımın geri kalanının hazırlanma ve sıkı çalışmaya devam etmesini sağlama sorumluluğuna istekli olmalısınız.

 

3.    Tutarlılık (Uyumluluk)

Etkili kaptanlar tutarlılığın sembolüdür. Tutarlı bir kaptan olarak her hazırlığa ve müsabakaya %100 efor sergileyebilecek düzeyde kalarak çıkabilmeniz gerekir. Gerekli olandan azını yaparak takıma etkili bir şekilde yol gösteremez ve takım arkadaşlarınızla teknik adamın saygısını kazanamazsınız. Tutarlı kaptanlar ayrıca gerçek bir iletişim becerisine sahiptir. Bazı kaptanlar sözel iletişim bazılarıysa beden diliyle örnek olurlar. İletişim de önemli olan başkası gibi olmaya çalışmak değil kendi tarzınıza sahip çıkarak bunu geliştirmektir.

Eğer bu 3 özelliği başarıyla taşıyorsanız 4. bir özelliği kazanırsınız: kendisine İNANILAN biri olma. Takımınıza müsabakada önderlik ederken kendisine İNANILAN bir lider olmaktan daha önemli bir şey yoktur.

Eğer bu 3 özelliği geliştirmeniz gerekiyorsa ne yapmalısınız?

İyi haber; kaptanlar yetiştirilebilir çünkü onlar kaptan olarak doğmamıştır. İlginizi, cesaretinizi ve tutarlılığınızı geliştirmek için tanıdığınız kaptanlarla zaman geçirin, onlarla konuşun ve onların yeteneklerini örnek alın. Gözleyin: zor durumlarla nasıl başa çıkıyorlar? Ayrıca takımlarına liderlik yapmış kişilerin kitaplarını da okuyabilirsiniz.

 

Takımın teknik adamı veya koçuyla konuşun, onların bir kaptandan ne beklediğini ve bu rolü nasıl yerine getirebileceğinizi konuşun. Takım için doğru şeyi yapmaya istekli olun. Sahaya çıkın ve yapın. Sahada hatalarınızdan ders çıkararak çok şey öğrenirsiniz.

 

                                                                                                          Rafet Fatih ÇAKMAK

                                                                                                          Beden Eğitimi Öğretmeni

 

 

Kaynak: https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8996.htm (Uzm. Psk .S. ERTAŞ)

Hiç yorum yok