SOĞUK HAVADA SPOR YAPMAK

 


SOĞUK HAVADA SPOR YAPMAK

 

Kişiler tarafından açık havada gerçekleştirilen sporların büyük bir kısmı genellikle bahar ve yaz aylarında icra edilmektedir. Bu sporların başında da yürümek ve koşmak hemen herkesin yapabildiği spor türleri olarak karşımıza çıkmaktadır.


          Ancak havaların biraz soğuması ile birlikte birçok insan açık havada gerçekleştirdiği yürüyüş ve koşu gibi sporları geri plana atmaktadırlar.


           Kış aylarına girdiğimiz bu dönemde, yaz zamanlarında kazandığımız formu korumamız gerekiyor. Sürekli hareket halinde bir yaşama sahip olmak kolay değil ancak kararlılıkla aşılabilecek bir durumdur.

 

Doğru önlemlerin alınması ve doğru ekipmanların seçilmesi ile kış aylarında da yapacağınız koşu ve yürüyüş aktiviteleri, sağlığınızı destekleyecek ve keyif alabileceğini aktiviteye dönüşüyor.

 

Tüm spor dalları her mevsimde verimli bir aktivite olsa da koşu sporunu normal havalara oranla kışın gerçekleştirmek daha zor olmaktadır. İsterseniz şehirde isterseniz doğada yapacağınız spor öncesi bazı önlemler alarak sporunuzu keyifli ve rahat bir hale getirebilirsiniz.

 

-Spor yapmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol edin

Bahar ve yaz yürüyüşlerinde hava durumunu çok önemsemek de kış aylarında yapılan açık hava sporlarında, hava şartları yapacağınız sporun kalitesi için çok önemlidir.

 

-Doğru koşu ayakkabısı tercihi yapmalısınız

Doğru ve ideal koşu ayakkabısı ile yüksek performansta istenilen sonuçlara ulaşabilirsiniz. Kış aylarının yarattığı zemin koşullarının etkilerini minimum seviyelere indirebilirsiniz.

 

-Doğru spor kıyafetleri ile vücut ısınızı koruyun

Soğuk havalarda termal giysiler, içlikler, çoraplar ile vücut ısınız ile ortam sıcaklığı arasındaki dengeyi sağlayabilirsiniz.

-Koşu aksesuarlarınızı yanınıza almayı unutmayın

 

Koşu esnasında yanınızda taşımanız gereken eşyalarınız için küçük boy çanta işinizi görecektir. Cep telefonu, koşu bandanası, su, yedek kıyafet gibi ihtiyaçlarınızı rahat ve portatif olarak yanınızda taşıyabilirsiniz.

Soğuk havalarda spor yapmanın da oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ertelemeden, disiplinli bir şekilde, alışılan düzene devam edilmesi en doğrusu olacaktır.

Öte yandan soğuk havada spor yapmak spor salonunda ya da yaz aylarında açık havada spor yapmaya benzemez. Vücut dengenizi korumak, hastalıklara karşı direncinizi artırmak ve gerçekten doğru bir şekilde soğuk havada spor yapmak istiyorsanız önerilerimize kulak verin.

 

Doğru Motivasyonu Bulun

 

Soğuk havada spor yapmak için doğru ve sağlıklı motivasyonu bulmazsanız hiç kimse sizi sıcacık evinizden dışarı çıkartmayacaktır, bunu bilesiniz. Soğuk havada spor yapmak kimi zaman yumuşak yastığınıza veda etmek, kimi zaman yemek sonrası TV keyfinden feragat etmek, kimi zaman da normal vaktinizden 1 saat daha erken kalmak anlamına gelebilir. Kışın açık havada spor yapabilmek için her şeyden önce birden fazla engel ile karşılaşacağınızı bilmeniz gerekiyor; ancak eğer doğru motivasyon ile hareket eder ve o motivasyon sayesinde soğukta spor yapmak için dışarı çıkacak gücü kendinizde yaratırsanız daha da kimse sizi durduramaz.

 

Altın kural: İyi Isındığınızdan Emin Olun

 

Sağlıklı bir motivasyon kaynağı yakaladıktan sonra soğuk havada spor yapmak için ilk kural, vücudunuzu iyi ısıtmaktan geçiyor. Spora başlamadan önce yapacağınız ısınma hareketleri kış mevsiminde her zamankinden daha da büyük önem taşıyor. Isınma sürenizi normalden biraz daha uzun tutarak kaslarınızı soğuk havada yapacağınız egzersizlere karşı hazır hale getirebilir ve olası sakatlanmaları önlemiş olursunuz.

 

 

 

 

 

Bilinçli Olarak Spor Kıyafeti Seçin

 

Soğuk havada spor yapmak ve bu işten alnınızın akıyla çıkmak için kıyafetlerinize de büyük bir iş düşüyor. Pamuklu kumaştan kıyafetler veya yünlü kazaklar terle birlikte ıslanacağı için vücudunuzu da nemli bırakacaktır, bu yüzden her ne kadar bu kumaşlar ilk düşüncede kış sporları için ideal olarak görünse de hastalığa davetiye çıkartabilecek niteliktedir.

Bunun yerine özellikle soğuk havalarda spor yapmak için özel olarak üretilen ve özel kumaşlardan tasarlanan, teri vücudun dışına atan termal kıyafetler seçmek daha doğru bir tercih olacaktır.  Termal eşofmanlarınızın üzerine ise mutlaka kapüşonu olan ve sizi rüzgârdan koruyacak bir rüzgarlık almanız şart. Soğuk havada spor ile uğraşmanın en riskli tarafı, terledikten ve vücudunuzdaki gözenekleri açtıktan sonra yiyeceğiniz soğuktur. Eğer doğru kıyafet tercihi yaparsanız bu tehlikeli riskin önüne geçmiş olursunuz; aksi takdirde ilk soğuk havada spor deneyiminiz son deneyiminize dönüşebilir.

 

           

Her Zaman Bol Su İçin

 

Su içmenin öneminden ve faydalarından ne kadar bahsetsek az. Sadece çok terlediğiniz sıcak havalarda değil, soğuk havalarda da bol su içmek büyük önem taşıyor. Soğuk havada yapılan egzersizlerde dehidrasyon yaşamamak için 15-20 dakikada bir su içebilir ve vücudunuzun sıvı ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Burada önemli olan içtiğiniz suyun kesinlikle buzdolabı sıcaklığında olmamasıdır. Soğuk havada sık ve derin nefesler alarak hassasiyetini artırdığınız boğazınızı bir de buz gibi bir suyla beslerseniz bakteri ve virüsleri adeta bünyenize davet etmiş olursunuz. Spor yapmak üzere çıktığınızda yanınıza aldığınız suyun daima oda sıcaklığında olduğundan emin olun.

 

Söz konusu su olduğunda değinmemiz gereken bir konu daha var ki, o da soğuk havada spor sonrası alacağınız duşun kalitesidir. Üşüdüğünüz ve soğukta bulunduğunuz için eve gelir gelmez sıcak bir duş alma ihtiyacı hissedebilirsiniz, ancak bu noktada suyun sıcaklığını ayarlayabilmek çok önemli. Vücudunuzu ani ısı değişimlerinden korumak için hemen sıcak suyun altına girmeyin, onun yerine suyu yavaş yavaş ısıttığınız ve ılık düzeyde bir su sıcaklığı ile duş alın. Ilık su ile duştan sonra kuru, temiz ve pamuklu giysiler giymeyi ihmal etmeyin.

 

 

 

Doğru ve dengeli beslenme ile sporu destekleyin.

 

Soğuk havada spor yapmanın ardından vücudunuzun ihtiyaç duyduğu daha fazla ısıyı doğru şekilde beslenerek de dengelemeniz ve tamamlamanız mümkün. Bu noktada yapılacak en doğru şeylerden bir tanesi, spordan yarım saat önce karbonhidrat ağırlıklı beslenerek enerji depolamak olacaktır. Sporunuzu tamamladıktan sonra ise en fazla yarım saat içerisinde protein ağırlıklı bir öğün daha depolayarak hem vücut ısınızı her zamanki dengesine kavuşturabilir, hem de yaptığınız sporun daha etkili ve verimli olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Soğuk havada spor yapmak zorlayıcı ve çetrefilli olduğu kadar keyifli ve tatmin edici bir aktivite. Henüz denememiş olanlara ilk fırsatta sıcak yataklarına veda edip kendilerini sisli ve karlı şehir sokaklarına atmalarını tavsiye eder, bol sağlıklı günler dilerim!

 

 

 

Rafet Fatih ÇAKMAK

Beden Eğitimi Öğretmeni

Hiç yorum yok