SAĞLIK İÇİN BİSİKLETE BİNİN !!




SAĞLIK İÇİN
BİSİKLETE BİNİN !!

        

            Bahar aylarında en güzel spor bisiklet sürmektir. Bisiklet sürerken yürüyüşe nazaran daha fazla kalori yakarsınız.  Basen, bel, kalça ve bacak kaslarını çalıştıran bisiklet, kilo vermenin dışında bölgesel incelme için idealdir. Bir saat bisiklet sürdüğünüzde 600 kalori yakarsınız. Tempolu bir şekilde bisiklet sürerken bahar diyetini eğlenceli bir şekilde tamamlamış olursunuz. İç bacak kasını çalıştırdığı için yıllara meydan okumanızı sağlar. Aslında bisiklet sürerek ruhunuzu da tazeleyebilirsiniz. Çünkü sadece bedensel bir aktivite değil, aynı zamanda kendinizi çocuklar gibi mutlu hissetmenizi sağlayan bir spordur.

Bisiklete Binmek İçin 8 Neden

1 - Bisiklet ehliyet gerektirmez

2 - Bisiklet insan gücü ile çalışır yakıt gerektirmez

3 - İnsan sağlığında yeri büyüktür

4 - Bir araba parası ödemezsiniz fiyatları uygundur

5 - Arkadaşlarınla süper zaman geçirebilirsin

6 - Trafiğe takılmadan yola devam edersin

7 - Park sorunu asla yaşamazsın

8 - 1 Saatte tempolu sürersen 850 kalori yakarsın ama normal seyrinde gidersen 500 kalori yakarsınız

        

         Bisiklete binmek tüm Dünya'da çok yaygın bir görüntüdür. Gerek bisiklet yollarımızın olmaması, gerek bisiklete binen kişilere gösterilmesi gereken saygının çok az olması şehir yaşantısında bisiklete binmeyi imkansız hale getiriyor. Bunun sonucunda ya bizi kapalı alanlarda bisiklete binmeye ya da trafiğin olmadığı arazilerde binmeye zorluyor.

            Yurt dışında insanların işe, gezmeye veya arkadaşlarıyla buluşmaya bisikletle gitmesi çok olağan bir görüntüdür. Şehir içi ulaşımlarımızın kötü olması, yollarımızdaki giderlerin tam olarak çalışmaması nedeniyle en ufak yağmurda ve karda yollarda su birikintileri eklenince neredeyse dışarıda bisiklete binen kişileri görmek imkansızlaşıyor... Peki tüm Dünya'da insanların çok fazla tercih ettiği bisikletin faydaları nelerdir. Biraz bu konuda bilgi vermeye çalışalım;

 

 

 

Bisiklete Binmenin Faydaları:

Fayda 1:

Kardiyovasküler Gelişim: Her gün 30 dakika bisiklete binmek, kalp, damar ve solunum sistemimiz üzerine oldukça faydalıdır.

Fayda 2:

Yağ Yakımı: Sürekli araba veya toplu taşıma araçlarını kullanan kişilere oranla vücudumuzda daha fazla yağ yakımı meydana gelir. 

Fayda 3:

Trafikte beklemezsiniz. Gideceğiniz yere daha çabuk gidersiniz hem geç kalmazsınız hemde sağlığınızı korursunuz.

Fayda 4:

Günlük olarak 30 dakika bisiklete binmenizin sonucunda daha sağlıklı bir uykuya sahip olabilirsiniz. Stanford üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre uyku problemi olan kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada günlük 30 dk bisiklete binen kişiler bir süre sonra daha rahat uyuyabilmişlerdir. 

Fayda 5:

Düzenli bisiklete binen kişiler daha genç görünürler. Yine Stanford üniversitesinde yapılan bir çalışmada, düzenli bisiklete binen kişilerde radyasyonun etkilerinin azaldığı ve ciltlerinin daha genç göründüğü belirtilmiştir. 

 

Fayda 6:

Bristol üniversitesinde yapılan bir araştırmada ise düzenli bisiklete binen kişilerin sindirim sistemlerinin çok iyi çalıştığı ve bağırsak tembelliklerinin ortadan kalktığı belirtilmiştir. 

Fayda 7:

Bisiklete binmek, vücudunuzun direncini artıracağı için hastalıklara karşı daha dayanıklı olursunuz.

Fayda 8:

Günlük 30 - 45 dakika arası bisiklete binen kişiler daha uzun yaşarlar. 

 

Fayda 9:

Dünyamızı korur... Bisikleti daha fazla kullanan toplumlarda hava kirliliği ve araçların doğaya verdiği zarar azalır. Bu sayede, çevre kirliliğini azaltıp daha sağlıklı bir dünyaya kavuşabiliriz. 

Fayda10:

Cinsel yaşamınız daha iyi olur. Düzenli bisiklete binen kişilerde hem kardiyovasküler gelişim hemde damar yolları daha iyi çalışacağı için cinsel hayatınız daha iyi olur.

Fayda 11:

İş hayatınızda daha verimli daha hareketli olacağınız için, iş çevrenizde de daha çalışkan ve yorulmayan biri olarak tanınacaksınız.

Fayda 12:

Çağımızın hastalığı olan Obezite'den uzak kalırsınız.

Fayda 13:

Düzenli olarak bisiklete binerseniz, gelecek nesillere örnek olursunuz. Şimdiki çocukların ve gençlerin ileride bisiklete karşı olan önyargılarının yıkılmasını sağlarsınız.

Fayda 14:

Eğer her yere bisikletle giderseniz, paranız cebinizde kalır ve paranızı daha başka yatırımlar için kullanabilirsiniz.

Fayda 15:

Düzenli olarak bisiklete binerseniz, basketbol, tenis, futbol gibi sporları daha verimli ve sağlıklı oynayabilirsiniz.

Toplumumuzun bisiklete binen kişilere bakış açılarının değişmesi ve bisiklete binen kişi sayısının artması dileğiyle.....

RAFET FATİH ÇAKMAK

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ

                                                                                  

 


Hiç yorum yok