KELEBEK ETKİSİ




KELEBEK ETKİSİ
“Bir kelebeğin kanat çırpışı gibi küçücük bir şey Dünya’ nın yarısını dolaşacak bir tayfuna neden olabilir.”  Kelebek Etkisi filmi bu cümleyle başlar , bu cümlede anlatılmak istenen ise şudur: Yaptığımız seçimler, verdiğimiz kararlar veya çevremizde meydana gelen olaylar bir şekilde bizim hayatımızı etkiler. Tim Duncan’ ın hikayesini değiştirip yeniden yazan ise bir kelebek değil bir kasırga. Tim Duncan olimpik bir yüzücü olan ablasını örnek alarak yüzmeye başlıyor ve bu sporda da iyi gidiyor ta ki Hugo Kasırgası Virgin Adalarındaki St. Croix kasabasının  tek olimpik yüzme havuzunu yıkana kadar Tim Duncan köpekbalıklarından korktuğu için yüzme sporunu bırakıyor. Bu esnada Tim Duncan’ a bir kötü haber de annesinden geliyor, Tim Duncan’ ın  annesi kanser olduğunu öğreniyor ama kanser en ileri seviyede olduğu için hayatını kaybediyor ama bu sırada da onları motive etmeye onlara nasihat vermeye devam ediyor hatta annesinin ona söylediği “İyiysen daha iyi , daha iyiysen en iyi olana kadar sakın bırakma” sözü/ öğüdü onu çok etkiliyor ve belki de o parlak basketbol kariyeri burada başlıyor.
Tim Duncan’ ın ilk basketbol topuna dokunuşu 14 yaşında ablasının eşi ve aynı zamanda üniversite zamanında basketbol oynamış Rick Lowery sayesinde oluyor, Tim Duncan’ ın fiziğinden etkilenen Lowery ona basketbolu öğretmeye başlıyor ama Virgin Adaları biraz ters kaldığı için ve basketbolcu açısından çorak bir yer olduğu NCAA gözlemcileri buralara pek fazla uğramıyor Tim Duncan Dave Odon’ ın dikkatini çekmeyi başarıyor ve Wake Frost üniversitesinde  NCAA kariyeri başlıyor annesine verdiği sözü tutmak için erken profesyonel olmak yerine okulu bitirdikten sonra NBA draftine katılıyor bu arada kolejdeki son yılında yılın oyuncusu oluyor ve San Antonio Spurs tarafından 1997 yılında birinci sıradan seçiliyor  (Spurs bu döneme kadar başarılı bir organizasyon değil sadece 2 kere konferans finali var kayda değer bir başarı olarak.) ve o sezon yılın çaylağı oluyor.
Duncan demek San Antonio Spurs demek dersek pek de yanlış olmaz Duncan Spurs ile birlikte 5 Nba şampiyonluğu kazandı , 3 kez de finallerin en değerli oyuncusu seçildi,19 sezon formasını giydiği Spurs’ de istikrarın sembolü oldu ve giydiği 19 sezon boyunca Spurs her zaman Play- oflara kaldı , her zaman takım oyuncusu oldu , takımın başarısı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı ve bu sayede herkesin saygısını kazandı emekli olduktan sonraki sezon Popovich’ e Duncan ile ilgili bir soru sorulduğunda Popovich “ Açıkçası Tim’ in yokluğunda antrenmanlara ve maçlara nasıl çıkacağımı bilemiyorum. 67 yaşındayım ve o olmasaydı bugünlere gelemezdim. Şu anda sizin karşınızda bulunmamı Tim Duncan’ a borçluyum. O olmasa muhtemelen Amerika’ nın orta bölgelerinde bir yerdeki yerel ligde çalışıyordum. Şişman bir halde hala basketbol oynamaya çalışıyor ya da antrenörlük yapıyordum. Ama karşınızdayım. O, benim gibi yüzlerce kişinin hayatını kazanmasını sağladı. Yıllar boyunca tek yaptığı çalışmak ve basketbol oynamaktı. Hiç şikayet etmedi. Her yıl bu salona herkesten önce geri döndü ve en son o çıktı.”  Sözlerini söylüyordu.
Duncan’ a kariyeri boyunca pek çok lakap takıldı ama bunlardan en bilineni ve Duncan’ ı en iyi tanımlıyanı “The Big Fundemantal” lakabı oldu çünkü Duncan’ ın oyunu gözden çok takımın yararına hitap ediyordu açıp herhangi bir maçını izlediğiniz pek öne çıkıyor gibi görülmezdi ama maç bitip istatistik kağıdına baktığınızda bir bakmışsınız ilk yarıda 20 sayı 10 ribaund yapmış.
Tim Duncan çok saygın bir kariyerini geride bırakıp emekliye ayrıldığında  adının yanında 5 defa NBA şampiyonluğu, 15 kez all- star , 2 defa normal sezon MVP si ve 3 defa NBA final MVPsi yazıyordu lakin insan şunu da merak etmiyor değil ya Hugo Kasırgası rotasını değiştirip St. Croix kasabını vurmasaydı acaba Tim Duncan ve San Antanio Spurs’ ün kariyeri nasıl olurdu?


Mehmet BALCI

Hiç yorum yok