Dünya’nın En İyi Panterleri: Kare As



Dünya’nın En İyi Panterleri: Kare As
Haziran ayı aslında Şampiyona anlamına gelse de yaşadığımız salgın etkisiyle planlar değişmeye devam ediyor. Futbol başlasın mı başlamasın mı tartışmaları devam ederken insan sağlığının ne kadar para ettiğinin sorgulandığı şu zamanda sizlere tarihin en iyi kalecilerini sunmak istedim. Belki de sahanın en yalnız insanı olması, her zaman ilk hatasında en kötü oyuncu olarak gösterilme tehlikesi kalecileri her zaman anlamlı kılar. Herkes gol atan kişinin peşinden koşsa da asıl kurtarıcı çoğu zaman kalecilerdir. Ve herkes bunun farkında olmasına karşın yine de kaleciler en yalnız olmaya devam ediyor.
1-      Peter Schmeichel
1963 yılının Kasım ayında karlar içindeki şehrinde doğduğunda sanırım kimse bu kadar büyük bir efsane olabileceğini düşünmemişti. Ancak Brondby takımında yıldızı parlamasıyla birlikte geldiği Man United takımında uzun yıllar kaleyi koruması belki de hayatının en güzel günlerini yaşamasını sağladı. Şu sıralar oğlu Kasper’in Premier Lig’de olduğunu düşünürsek gen etkisi de değerlendirilebilir. 1991 yılında 60 bin Pound bedelle İngiltere’nin en büyüğüne gelen Peter için belki de her şeyi Sir Alex Ferguson söyledi. Sorulan sorular üzerine “Tarihin En Kelepir Transferi” açıklamaları yıllar boyunca konuşuldu ve konuşulmaya da devam ediyor. 292 maça çıkmasına rağmen tarihi Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih karşısında gösterdiği mücadele ise bugün hala Man United taraftarlarının hatıralarında. Pele tarafından da “yaşayan en iyi 100 isim” arasında gösterilen Peter Schmeichel Danimarka Milli Takımı için de özel anlama sahipti.
2-      Oliver Kahn
128 maçlık Karlsruher kariyerinin ardından Almanya’nın en büyüğü Bayern ile anlaşan Oliver Kahn, kazanılmadık çok az başarı bıraktı gerisinde. 1994 ile 2008 yılları arasında toplamda 429 kez Bayern Münih formasıyla yeşil sahaya çıktı. Almanya Milli Takım formasını ise 86 kez terletti. Dört kez üst üste Avrupa’nın En İyi Kalecisi olurken Dünyanın En İyi Kalecisi unvanını da üç kez kazandı. 2002 FIFA Dünya Kupası’nda ise Altın Top Ödülü Kazanmayı başaran ilk kaleci oldu. Halen en kariyerli kaleci olma başarısını da devam ettiriyor.
3-      Gianluigi Buffon
Yalnızca Juventus için değil tüm İtalya için özel anlama sahip olan Gianluigi Buffon bir kaleciden çok daha fazlasıdır. 1995 yılında Parma formasıyla başladığı kariyerinde yükselme 2001 yılında bir efsanenin doğuşu şeklinde devam etti. 168 maçlık Parma kariyerini geride bırakarak Juventus ile anlaşarak 17 yıl sürecek serüvene adım attı. 509 maçta Juventus forması giyen Buffon aynı zamanda İtalya U16 ile başlayan Milli Takım kariyerine 200 civarında maç sığdırmıştır. Toplamda 9 kez Serie A şampiyonluğu yaşarken UEFA Kupası, İtalya Kupası şampiyonlukları ve 2 kez de Şampiyonlar Ligi ikinciliği bulunuyor.
2006 yılında patlak veren şike skandalında ise Juventus’ta kalan futbolcuların başını çekmesi de sadece saha içi lideri olmadığını gösterdi. “Futbolcular gitti, adamlar kaldı” sözünün eti kemiğe bürünmüş hali olan Buffon, kısa bir süre PSG ile yoluna devam etse de tekrardan yuvasına dönmenin mutluluğunu yaşıyor.
4-      Iker Casillas
Almanya ve İtalya sonrasında şimdi de İspanya’nın en iyi kalecisi olan Casillas efsanesi listede kendisine yer buluyor. Daha çocuk yaşta girdiği Real Madrid içerisinde hızlı bir yükseliş sağlaması gözler önünde olmasını da beraberinde getirdi.
Çocuk yaşta altyapısında bulunduğu Real Madrid formasıyla 27 Kasım 1996 günü Şampiyonlar Ligi mücadelesine çıktı. İlk maçında rakip Rosenborg olurken geleceğin efsanesi Casillas ise sadece 16 yaşındaydı. Maçta görev almasa da yedek kulübesinde olma başarısı gösteren 16 yaşındaki çocuk herkesin dikkatini çekmişti. 1992000 sezonunda ise Valencia karşısında Şampiyonlar Ligi final mücadelesine ilk on birde çıktı. 3-0 kazanılan maçın ardından sevinci ise görülmeye değerdi. 2001 yazında Luis Figo, Zidane gibi yıldızları kadrosuna katan Real Madrid’in dönüşünde kalede güven verdi.  1999 ile 2015 yılları arasında toplamda 510 kez Real Madrid A Takım formasını giydi. Bunun haricinde Real Madrid B ve Real Madrid C takımlarında da görev almayı başarmıştı. 1.85 boyundaki efsane kalecinin İspanya Milli Takım’daki yeri de başkaydı. “Kaptan” olarak 16 yıl boyunca üst düzey görev aldığı Ulusal formayla 167 maça çıkıp 1 Dünya Kupası (2010), 2 Avrupa Futbol Şampiyonluğu kazandı.
2 kez Avrupa’da Yılın Futbolcusu ödülünü alan Casillas, UEFA Yılın Takımı kadrosunda da üç kez yer aldı. Şampiyonlar Ligi’nde en çok forma giyen oyuncu ve İspanya Mili Takımı’nda en çok oynayan oyuncu olmayı da elde etmiştir. Real Madrid sonrasında 2015 yılında gittiği Porto’da uzun yıllar oynayan efsane isim, 2019 yılının 17 Mayıs günü yaşadığı kalp krizi sonrasında yeşil sahalara veda ettiğini açıkladı.

Muhammed Murat

Hiç yorum yok