ÇOCUK VE SPOR



ÇOCUK  VE SPOR

Çocukların değişen yaşam şekillerinin olumsuz sonuçlarından etkilenmesi iki sebeple çok önemlidir. Hem hastalıkların temellerinin çocuklukta atılıyor olması hem de çocuklarda da obezite ve tip 2 diyabet’in artması. Bu nedenle çocukluk dönemi, kronik hastalıkların önlenmesi için ilk basamağı oluşturmaktadır.

            Kronik hastalıkların oluşmasında genetik, çevresel ve biyolojik risklerin dışında en önemli faktörler hareketsizlik ve beslenmedir.  Fiziksel aktivite azlığı çocuklarımız için de çağımızın en büyük problemlerinden biri. Hareketsizlik çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat problemlerinin en önemli risk faktörü. Çocukluk çağında başlayan kronik hastalıklar yetişkinlik dönemini de etkiliyor.

Fiziksel Hareketsizlik Çocuklarda uyku hariç aralıksız 1 saatten daha fazla oturularak zaman geçirilmesidir. Fiziksel hareketsizliğin çocuklarda en önemli nedenleri, TV ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanın günde aralıksız 1 saatten fazla olması ve düzenli fiziksel aktiviteye başlamak için istek eksikliğidir.

Çocukluk çağında düzenli fiziksel aktivite ve spor yapma alışkanlığının kazanılması, daha ileri yaşlarda oluşabilecek bedensel bozuklukları önlemek, sağlıklı ve zinde kalmak bakımından çok etkili olmaktadır. Erken çocukluk döneminde var olan hareketliliğin, okul çağında yapılan spor ve düzenli egzersizler şekline dönüştürülebilmesi, erişkin dönemde fiziksel aktivite alışkanlığının yerleşmesine katkıda bulunmaktadır. Düzenli sportif aktiviteler, sadece egzersiz ve genel sağlık durumunun düzeltilmesi için değil, aynı zamanda çocukların eğlenerek hoş vakit geçirmelerini ve kendilerini iyi hissetmelerini de sağlamaktadır.

Fiziksel aktivite veya hareketin sağlık üzerindeki etkisi sadece kilo ile kısıtlı değildir. Bunun yanı sıra, kas iskelet sistemi (kemikler de dâhil olmak üzere), kardiyovasküler sistem (kalp, akciğer), nöromüsküler sistem (sinir sistemi) ve psikososyal gelişim (depresyon, anksiyete ve özgüven) için yararlı etkileri pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Bunun yanında hareketsizliğin de benzer şekilde olumsuz etkileri kanıtlanmıştır. Bu nedenle hareketin artırılması, hareketsizliğin ise azaltılması, gerek çocukluk dönemi için gerekse de temelleri çocuklukta atılan pek çok hastalığın önlenmesi için temel stratejilerin arasında yer almaktadır

Düzenli fiziksel aktivite, çocukların ve gençlerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi,   istenmeyen alışkanlıklardan korunması, sosyalleşmesi ve yetişkinlik döneminde karşılaşabileceği çeşitli kronik hastalıkların oluşumunun engellenmesi yanı sıra; bu hastalıkların tedavisi ve tedavinin desteklenmesinde, yaşlandıklarında aktif bir yaşlılık dönemi geçirmelerinin sağlanmasında,
bir başka deyişle tüm hayat boyunca yaşam kalitesinin artırılmasında
önemli farklar yaratabilmektedir.  Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kuvvet ve dayanıklılığı artar, kemik gelişimi olumlu yönde etkilenir, kilo kontrolü sağlanır. Spor ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda erişkin dönemde gelişebilecek kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer sağlık problemlerinin gelişimi önlenir.

Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine de katkıda bulunur. Bireysel sporlar özgüvenin, kendi sorumluluğunu alma yetisininin gelişimine katkıda bulunurken takım sporları paylaşmayı, yardımlaşmayı, takım halinde hareket ederken bireysel hırsların takımın önüne geçmesini kontrol etmeyi geliştirir. Spor yapan bir çocuk zamanını doğru kullanmayı öğrenir, bu okul başarısı da beraberinde  getirir.

Ancak yetişkinler gibi çocuklar için de spora başlamadan önce çocuğun spor yapmaya engel olabilecek bir sağlık probleminin olup olmadığının değerlendirilmesi gerekir. Çocuğun yaşı, anatomik ve fonksiyonel yapısı, kuvveti göz önünde bulundurularak hangi sporları yapmaya elverişli olduğuna karar verilmesi tavsiye edilir.



2-3 YAŞ DÖNEMİ

Bu dönemde çocuklar kendi bedenlerinin hareket yeteneklerini anlamaya çalışır. Çocuk hareketlerinde bedenini ya çok abartılı ya da çok sınırlı kullanır. Gelişim Özellikleri: Duran topa tekme atar, ileri-geri yürür, çift ayak sıçrar, parmak ucunda yükselir, destekle merdiven iner.
 ÖNERİLEN AKTİVİTELER: Yakın çevrede yürüyüş, park veya bahçe oyunları, yuvarlanma, çocuk bowling

3-4 YAŞ DÖNEMİ

Bu dönemde çocukların hareket kontrolleri artar ve hareketlerde uyumluluk gözlenir. Ritmik koordinasyon artar. Gelişim Özellikleri: Yürümenin hızı artmıştır, yön değiştirebilir, atlar, zıplar, koşar, yuvarlanır, top atar ve tutar, kayar, tırmanır, merdiven iner ve çıkar, tek ayaküstünde kısa süreli dengede durur, üç tekerlekli bisiklete biner. Öne takla atar.

ÖNERİLEN AKTİVİTELER: Koşma, atlama, zıplama gibi serbest açık alan oyunları, yaşa uygun oyuncaklarla oyun oynama, dans etme, bisiklete binme, topla oynanan oyunlar, su içi ve kum aktiviteleri, grup aktiviteleri, aile ve diğer çocuklarla oyun (Örneğin, benim yaptığım hareketi taklit et oyunu). 2-4 yaş döneminde çevresel faktörler (çocuğa alıştırma yapma fırsatı verme, çocuk parkları, spor yapan aile üyelerinin olması), çocuğun özendirilmesi açısından oldukça önemlidir.


4-5 YAŞ DÖNEMİ

Çocukların hareketlerindeki uyumluluk ve kontrol artmıştır. Gelişim Özellikleri: Farklı yönlere koşar, top sıçratır, çift ayak ileriye geriye sıçrar, tek ayak üzerinde 6-8 sn. durur. Ayak değiştirerek merdiven iner.

ÖNERİLEN AKTİVİTELER: Konsantrasyon ve denge oyunları (aldım-verdim oyunu gibi) köşe kapmaca, sek-sek, saklambaç, mendil kapmaca, engeller arasından hedefe ilerleme, top oyunları, balon ile dans, hayvan taklitleri, yakalamaca (midilli, tavşan kaç, kedi-fare gibi oyunlar)

5-7 YAŞ DÖNEMİ

Gelişim Özellikleri: Bu dönemde yer değiştirme ve denge hareketlerinde gelişme başlar. Dayanıklılık henüz zayıftır, el-göz koordinasyonu gelişmeye başlamıştır, büyük kas kontrolü hızlıdır. Çocuklar oldukça hızlı ve etkindir. Çocuklar bu dönemde özellikle rekabet içeren bireysel ve eşli oyunlardan büyük zevk alır. Bu dönemde çocuklar; geriye zıplar, tek eli ile topu fırlatır, hareketli topa tekme atar, potaya top atar. Yan destekli iki tekerlekli bisiklete biner. Yuvarlanır, yerden belirli yükseklikte (ort 25-30 cm) dengede ileri yürür, ilerleyen zamanda da geri yürür. Yukarıdan top atar, seken topu tutar. Seker, ip atlar (iki kişinin tuttuğu ip), yer değiştirmeyi gerektiren hareketleri yapar (basit dans adımlarını yapar.). Denge kaybı olmadan el ya da ayakla topu sürekli olarak sürebilir. Tek ayak üzerinde ortalama 10 sn. durur. Ritme uygun vücut hareketleri yapar. Oyun kurallarını dikkate alarak oynar.

 ÖNERİLEN AKTİVİTELER VE SPORLAR: Sıçrama (ip atlama, çizgi oyunları), tutma ve yuvarlama oyunları (tırtıl yakan topu) ile buz pateni, jimnastik, kayak, atletizm, futbol, yüzme, judo sporlarını yapabilirler


8-9 YAŞ DÖNEMİ

Gelişim Özellikleri: Ritmik becerilerde gelişme gözlenir, dayanıklılık artar, kuvvet ve koordinasyon gerektiren beceriler gözlenir, temel hareketler olgunlaşır, karmaşık hareket becerilerini yapar. Bu dönemde çocuklar top sürme, pas atma becerileri ile bireysel ip atlama, raketle top atma becerilerini geliştirir.

ÖNERİLEN AKTİVİTELER VE SPORLAR: Halk oyunları, vurma yakalama oyunları, masa tenisi, kort tenisi, eskrim, boks, karate, taekwon-do, basketbol, voleybol, yoga.

10-11 YAŞ DÖNEMİ

Gelişim Özellikleri: Kuvvet, çeviklik, denge ve koordinasyon gerektiren becerilerde artış gözlenir. Hareketlerde yaratıcılıktan ve takım sporlarına katılımdan zevk alır. Çoğu temel hareket olgunluğa ulaşmıştır. Kalp, damar ve solunum sistemi dayanıklılık sporları için elverişli hâle gelir. Duruş sorunları oluşabilir. Ergenlik belirtilerinden dolayı kızlar bazı etkinliklere katılımda isteksiz olabilirler. Kızlar ve erkeklerde fiziksel aktivite tercihleri farklılık gösterebilir. Tercihleri dikkate alınarak aktivitelere katılmaları önemlidir.

 ÖNERİLEN AKTİVİTELER VE SPORLAR: Özellikle bu dönemdeki duruş bozukluklarını önlemek için yoga, dans uygun aktivitelerdir. Yön bulma, günlük ve gün aşırı yürüyüşler, izcilik, kampçılık gibi doğa sporlarını yapabilirler. Ev ve bağ-bahçe işleri, alışveriş gibi aile ile birlikte yapılacak aktivitelere katılımları desteklenmelidir.

DİKKAT! 5-11 yaş grubu çocuklarda sağlığının korunması ve geliştirilmesi için her gün en az 60 dakika orta şiddetten yüksek şiddete doğru giden fiziksel aktiviteler tercih edilmelidir. Haftada en az 3 defa yüksek şiddetli aktivite yapılması önerilmelidir.

DİKKAT! Ekran karşısında gün içerisinde toplam 2 saatten fazla zaman geçirilmesine izin verilmemelidir.

12-18 YAŞ GRUBU

Gelişim Özellikleri: Kızlar erkeklerden daha erken ergenlik dönemine girerler. Boy, vücut ağırlığı ve kas kitlesinin hızlı arttığı dönemdir. Bu hızlı büyüme dönemine iştah artışı da eşlik eder. Zirve kemik kütlesine ulaşılan dönemdir. Kuvvet, esneklik ve dayanıklılıkta erkek ve kızlar arasında farklılıklar vardır. Aktivitelerde zamanı etkili kullanır. Sportif aktivitelerde başkalarının haklarına saygı gösterir ve başarıyı takdir eder.

ÖNERİLEN AKTİVİTELER VE SPORLAR: Kendi vücut ağırlığını, egzersiz bantlarını ve topları kullanarak egzersiz yapması kemik ve kas gücünü artıracaktır. Hızlı koşma, tempolu yürüme, kış sporları, su sporları, bisiklet, tırmanış, binicilik gibi birçok spor bu yaş grubunda yapılabilir.

- Bu yaş grubunda yoğun ağırlık içeren sporların yapılması sağlığa zarar verebilir.
 – İdeal vücut kompozisyonunu korumak için düzenli fiziksel aktivite önemlidir.
 - Her gün olabildiğince aktif olması gerektiğinin önemi vurgulanmalıdır.
 - Sağlığın korunması ve geliştirilmesine katkı sağlaması nedeni ile yüksek şiddetli egzersizler de aktivite programına eklenmelidir.
- Kemik sağlığının ileri yaşlarda korunması için sıçrama aktivitelerinin yer aldığı ip atlama, voleybol, basketbol gibi sporlara özellikle teşvik edilmelidir.





DİKKAT!
- Egzersizlere yavaş başlanmalı.
- Haftada 1-2 defa 15-30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılmalı.
- Bu aşamaya ulaşıldığında haftada 2-3 gün 30 dakikalık egzersizden,
haftada 3-4 gün 30 dakikalık egzersize doğru ilerlenmeli.
- Bazı günler egzersiz süresi 60 dakikaya kadar uzatılmalı. Daha yüksek
şiddetli aktiviteler tercih edilmeli.
- Hedef; günde 60 dakika, orta şiddetten başlayarak yüksek şiddete
ilerleyen aktiviteler yapmak olmalı.
- Haftada en az 3 defa yüksek şiddetli aktivite yapılmalı.
- Haftada en az 3 defa kas ve kemik güçlendiren aktiviteler tercih edilmeli.


ÇOCUKLARDA HAREKETİ ARTTIRMAK İÇİN ÖNERİLER
1. Fastfood, şekerli ve asitli içecekler kısıtlanmalıdır (Beslenme
düzenlemesi).
2. TV, sinema, video oyunları ve eğlence amaçlı bilgisayar kullanımı gibi
ekran etkinliklerinin toplamı günde 2 saati geçmemelidir.
3. Çocukların günlük ev işlerini yapmasına izin verilmelidir.
4. Güvenli olan ve mümkün olan her şartta yürüyüş tercih edilmelidir.
Asansör yerine merdivenle çıkma önerilip özendirilmelidir.
5. Çocuklar ev ödevinden önce, okuldan sonra dışarıda aktiviteye
cesaretlendirilmelidir. Çocukların dışarıda oynamasına izin verilmelidir.
6. Bulunulan yerde rekreasyonel olanakları araştırılmalıdır.
7. Çocuklara fiziksel aktiviteye özendirecek hediyeler seçilmelidir (paten,
ip atlama, bisiklet).
8. Okullarda uygun olan yerlere fiziksel aktivitenin önemini anlatan
broşür ve posterler asılmalıdır.
9. Okul beden eğitimi ve beslenme programları desteklenmelidir. Uygun
havalarda beden eğitimi dersleri ve teneffüs aktiviteleri bahçede
yapılmalıdır.
10. Okul spor oyunlarına çocuğun katılımı cesaretlendirilmeli ve
desteklenmelidir.
11. Öğretmenler çocuk ve gençlerin fiziksel aktivitenin önemini
kavramalarını ve bu konuda konuşmalarını sağlamalıdır
12. Öğretmenler çocuk ve gençlere fiziksel aktivite ile ilgili konularda
hedef koymalarını önermelidir. Olumlu değişimleri izlemeli ve
ödüllendirmelidir.
13. Öğretmenler ödevlerde öğrencilerin fiziksel aktivite ve spor ile ilgili
konuları seçmelerini desteklemelidir.
14. Okullarda spor alanları arttırılmalıdır.
15. Okul spor kulüplerinin sayısı arttırılmalı ve öğrenciler bu alanlara
teşvik edilmelidir.
16. Yapılan spor etkinlikleri (fotoğraflar, maçlarda birinci gelenlerin
isimleri vb.) sınıf panosunda paylaşılmalıdır.









ÇOCUĞUM HANGİ SPOR İLE BAŞLAMALI

            Çocuklarının hangi spor dalı ile spora başlayacağı anne ve babaları sürekli meşgul eden bir konudur. Bunu kararlaştırabilmek için ilk olarak anne ve babaların çocuklarını iyi tanıması gerekmektedir. Bu da çocuklarını sürekli gözlemek, yeteneklerini, yapabilip yapamadıklarını saplamak ile olur. Çünkü yanlış spor dalı seçimi ile hem çocuklarınızı boşa zaman geçirtmiş olursunuz hem de bu spor fiziksel yapılarına uygun değil ise fiziksel gelişimlerine zarar vermiş olursunuz.
            Uzmanlar okul öncesi dönemde çocukların motor becerilerinin, kondisyonlarının ve fiziksel gelişimlerinin henüz tamamlanmamış olduğu için bunları destekleyecek, fiziksel olarak onları zorlamayacak, sporun temeli oluşturacak ve sakatlanma ihtimali az olacak spor dallarını tavsiye etmektedir. Bunun içinde en iyi sporlar olarak yüzme ve jimnastik gösterilmektedir.





ÇOÇUKLARINIZI SPOR YAPTIRAN OYUNLARA YÖNELTİN

Oyuncak denince eskiden akla; top, ip, topaç, çember, ipli top gibi oyuncaklar gelirdi. Sokaklarda oynanabilecek oyuncaklar bisiklet, paten, scooter ve kaykaydı. Bu oyuncaklar çocukların hem ruhuna hem bedenine hitap eder, oyun oynamanın tadına doyulmazdı. Şimdilerde ise çocuklar, ellerinde canavar figürleri ve el bilgisayarları gibi bir yığın garip oyuncak ile eve hapsoldu. Sokağa çıkartılmaya korkulan çocuklar, oturdular bir köşeye, ellerinde el bilgisayarları ile kilolar aldı başını gitti. Sonunda omurgalar isyan etti.

Ağaç dallarında sallanan, tek ayakla ip atlayan, çemberle yüzlerce sayı yapan çocuklar gitti, yerine tek ayaküstünde bırakın ip atlamayı, sıçrayamayan çocuklar geldi.

İŞTE SPOR YAPTIRAN OYUNLAR

İp: Çocuk için kardio çalışmadır. Nabzı yükseltir, formda çocuklar için iyi bir araçtır. Ritim duygusunun gelişimine, çocuğun elini-kolunu koordineli, uyumlu ve etkin kullanmasına yardımcı olur. Büyük kas guruplarının gelişmesi ve güçlenmesi de, yine ip atlamanın önemli etkilerindendir. Güçlü bacaklar için atlama ipi, en ideal oyuncaktır.

İpli top: En önemli etkisi ritim gelişimidir. Koordinasyonu geliştirmesi ve yine harcattığı kalori ile çocuğun enerji sarf etmesine yardımcı olur.

Top: Ritim eğitimine ve kol- bacak koordinasyonuna yardımcı olur. Topla oynanan yakan top ve istop gibi oyunlardan yakan top, dikkat ve çevikliği geliştirir. İstop oyununda ise yine dikkat ve genel becerilerin gelişimi gözlenir. İki oyunda da büyük kas gurupları da, küçük kas gurupları da çalışır ve gelişir. Toplu oyunları oynayan ve topu seven çocukların, ileride toplu spor branşlarında daha becerikli oldukları ve bu branşlara yönlendirilebilecekleri gözlemlenmiştir.

Çember: Halk arasında “hulahop” diye de bilinen çember, ritmik jimnastik aletlerinden biridir. 1950’lerin sonları ve1960’lar da çocukların, gençlerin ve özellikle her yaştan kadının incecik bir bel için umudu olan çember, ilk olarak Eski Yunan’da kullanılmıştır. Bel, kalça ve karın kaslarını çalıştırdığı, el, kol ve boyunda çevrilebildiği için çocuklara farklı hareketler yapabilecekleri ve yaratıcılıklarını kullanabilecekleri bir oyuncak olarak sunulur.

Frizbi: Özellikle gençlerin ve çocukların plajlarda ve pikniklerdeki gözdesidir. Dikkati ve el-kol koordinasyonunu geliştirir. En az iki kişi ile oynanabilen frizbi, en fazla 5- 10 kişilik guruplar ile oynanır.

Bisiklet, kay kay, paten ve scooter: Tüm bu oyuncaklar; çocukların hareket etmesini, bedenlerini kullanmasını, enerji sarf etmesini sağlayan oyuncaklardır. Bilgisayarlardan ve DVD oyunlarından daha doğal, etkin ve işe yarar olmakla birlikte modası hiç geçmeyen, her mevsimde açık havanın keyfini çıkarabileceğiniz ve ailece kullanabileceğiniz oyuncaklardır. Büyük kas guruplarının gelişmesini, formda bir bedeni ve eğlenceli zamanları vaat eder.

Çocuklar, kiloları atlayıp zıplayarak atacaklar. Boyları da böyle uzayacak. Onlar her zıpladığında, eklemler arasında oluşan mekanik gerilmeler, kemik boylarını uzatacak. Kilo sorunları kalmayacak. Fazla enerjilerini atacaklar. Daha huzurlu ve sakin çocuklar olacaklar. Kilo yoksa; diyabet, erken ergenlik, mide, bağırsak sorunları da yok. Enerji fazlası yoksa; huzursuz, mutsuz, tepinip duran, agresif çocuklar da yok.




SPOR OKUL BAŞARISINI DÜŞÜRÜR MÜ?

            Bazı ailelerde çocuklarının spor yapmalarının okul başarısını düşüreceği yönünde bir düşünce hakim olabilmektedir ve bu sebepten dolayı da çocuklarının spor yaparak fazla zaman kaybetmelerini istememektedirler. Günümüzde bir çok üniversite mezunu başarılı sporcu mevcuttur. Spor başarısızlığın aksine çocuklarda ekstra başarı getirmektedir. Spor yapan çocuk disiplinli ve etkili çalışmanın ne olduğu çok iyi kavrar ve tüm hayatına bu disiplini yayar. Bu çocuklar başarıya ulaşmak için ne kadar çalışmaları gerektiğinin farkına varırlar ve okul hayatlarında da bunu uygularlar. Spor ayrıca çocuklara plan yapma hayatlarını o plana göre geçirme alışkanlığını kazandırır ve vücutlarının sağlıklı olmasını sağlayarak uyku düzeni gibi konuların ayarlanmasında en önemli etmendir.



AİLELERE DÜŞEN GÖREVLER

 İlk olarak aileler çocuklarına spor yapmaları konusunda tam destek saplamalılardır ve spor dalı seçmeleri konusunda onlara yardımcı olmalılardır. Çocuklarının spor yaparak nasıl kazanımlar sağlayacağını onlara anlatarak sürekli spora teşvik etmelilerdir. Aslında atmaları gereken önemli adım onları bilinçli spor hocalarına teslim etmelilerdir. Yapılan sporda sadece başarılı olmak önemli değildir. Başarı sadece çocukların ön planda olmasına saplamaktadır Ama çocukları spor yaparak başarına çok daha önemli kazanımları olacaktır arka planda. Her şeyden öte artık çocukların ulaşmak için bir hedefleri olacaktır.

1. Spor yaparak çocuğunuza örnek olun,

2. Okulda veya dışarıda ailece aktivite programlarına katılın,

3. Çocuğunuzu cesaretlendirin, yönlendirin ama baskıcı olmayın,

4. Yapıcı eleştirilerle çocuğunuzu destekleyin,

5. Çocuğunuzun fiziksel yetenekleri ve kapasitesinin ötesinde hedefler belirlemeniz spordan uzaklaşmasına sebep olabilir.


Çocukların yaşama hazırlanırken gördükleri ve örnek aldıkları ilk modeller anne ve babalarıdır. Unutmayın eğer anne-babalar sağlıklı, spor ile içiçe bir yaşam tarzını benimser ve bunu ailece yapılan bir sosyal aktivite haline getirebilirlerse, çocuklar da bu alışkanlığı erişkin yaşantısına ve kendi çocuklarına aktarır.

Ebeveynler önce kendileri spor/fiziksel aktivite veya egzersiz yapıp çocuklarına iyi örnek olmalıdırlar. Çocuğunu bir spora yazdırmayı planlayan aile, illaki fiziksel testler sonu buna karar vermemelidir.

Öncelikli olarak çocuğunun o sporu sevmesi, eğer sevmiyorsa çocuğa bu sporu sevdirebilmenin yollarının aranması gerekir. Eğer her şeye rağmen, çocuğunuz bu sporu sevmediyse ona başka bir sporu deneme fırsatı verilmesi gerekir. Biliriz ki çocuklarımız da bizim gibi sevmediği işleri çok zor yaparlar.

Buna karşı çocuklarımızın ömür boyu egzersiz yapmasını istiyorsak, onların bu tip işlerden mutlaka keyif alması ve buna giderken çok istekli olması gerekir. Bu yüzden çocuğu aynı anda birden fazla spor dalının yapıldığı bir spor kulübüne götürmeli, çocuğumuz bir sporu kesinlikle sevmedi ise, sevebileceği alternatif sporları yaratmak çok uygun olacaktır.

Ayrıca gittiği yerin evine yakın olması da sporun devamlılığı açısından çok önemlidir. Çocuğumuzu spora bir hafta götürüp, sonraki hafta götüremezsek gereken alışkanlığı kazanamaz ve devamlılık sağlanamaz. Fiziksel özelliklerine göre spor seçmenin önemi biraz daha geridedir ama çocuklar genelde başarılı oldukları şeyleri sever ve devam etmek isterler.

Dolayısı ile eğer imkânınız var ise, çocuğun fiziksel özelliklerine uygun sporları seçmek, kısmen daha başarılı olmalarını sağlayarak, daha çok katılımını sağlayabilir.
                                    

Sporun insan yaşamındaki önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Bilgisayarın ve televizyon ile ne yazık ki çocuklar spordan uzak ve hareketsiz bir yaşam tarzını benimseme eğilimine girdiler. Unutmayın, sporun önemini ve gerekliliğini çocuklarımıza aşılayabilirsek onlara daha sağlıklı bir geleceğin de kapılarını aralamış oluruz... Bilgisayar ve TV başında kalan, spordan uzak ve hareketsiz bir kış geçiren çocukları en azından yazın spora teşvik edin.  

UNUTMAYIN!!! ÇOÇUKLARIMIZ  BİZİM YANSIMAMIZDIR… 

                                                                                                        RAFET FATİH ÇAKMAK
                                                                                                        Beden Eğitimi Öğretmeni


KAYNAK
http:// www.beslenme.gov.tr
http://www.fizikselaktivite.gov.tr
http://www.okuloncesihersey.net

Hiç yorum yok