ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEN REKABET



Oyun oynama kavramı günümüz dünyası için yeni bir duyum değil, yaklaşık 30 yıldan beri oyunlar/oyuncular biliniyor. 2000’li yıllarda, bilgisayarlar daha ucuz ve internet daha hızlıydı bu da insanları bilgisayar oyunlarına yakınlaştırıyordu. Dünyanın her tarafından oyuncularla iletişim içinde olmak zamanla kolaylaşınca, insanlar birbirine karşı oynayabilip diğer oyuncuları da izleme fırsatı buldu. Şu an oyuncular daha donanımlı hale geldi. Bu sektörü takip eden milyonlarca insan var. Binlerce rekabetçi, profesyonel oyun turnuvaları düzenleniyor. Bunun bir sonucu olarak kısaltılmışı espor olarak bilinen elektronik spor ortaya çıktı.
Bazıları esporun bir spor dalı olduğunu kabul etmiyor, sporun tam anlamıyla fiziksel bir aktivite gerektirdiğini düşünüyor. Diğerleri ise bir futbolcu, atlet kadar fiziksel aktivite içermese de var olan becerinin spor kategorisinde yer alabileceğini söylüyor.
Son yıllarda iyice büyük bir sektör haline gelen esporun yapıldığı turnuvaları milyonlarca insan takip ediyor. En büyük espor etkinliği 35 milyon izleyici ile 2015’de Leauge of Legends Dünya Şampiyonası finaliyle gerçekleşmişti.
Espor oyuncusu olmak, oyun oynamayı iş haline getirmek size kolay ya da hayal gibi gelebilir. Ya da bir insanın başkasıyla bilgisayar oyunları oynamasını izleme fikri dışarıdan bir insan olarak kulağa delice gelebilir. Ama futbol, basketbol gibi esporun da takımları, ligleri, şampiyonlukları, yıldızları, tutkulu hayranları var ve espor oyuncuları refleks ve tepkilerini geliştirebilmek için günde 16 saate kadar antrenman yapıyorlar.
2014’de espor ve bilgisayar oyunları odaklı canlı yayın yapabilme ve paylaşımda bulunabilme platformu olan Twitch’i, Amazon 970 milyon dolara satın aldı. Twitch herhangi bir yayıncının oyun oynayışını canlı yayınlamaya olanak sağlıyor. Firma, ayda iki milyon yayıncıya ve günde 9,7 milyon aktif izleyiciye ulaştığını söylüyor. Ayrıca Twitch, büyük espor maçlarının verildiği platform.
Newzoo’nun haberine göre dünya çapındaki espor ekonomisi 2017’de %41 ile 696 milyon dolar şeklindeydi. Yine Newzoo’nun tahminine göre dünya çapındaki espor seyircileri 191 milyon, hayranlar 194 milyon olmak üzere genel izleyiciler toplam 385 milyondan oluşuyor.
Asya ülkelerinde ise durum daha farklı.  Yüz bin kapasiteli statları bile insanlar sıradan lig maçlarında dolduruyorlar. Ayrıca espor onlar için milli spor konumunda. Amerika’da ise özellikle son yıllarda espor turnuvaları için onlarca stat yapıldı.
Büyük şirketlerin espor takımlarını oluşturması ve sponsorlukların artması ile ülkemizde de espor yükseliş gösteriyor. Leauge of Legends, Counter Strike gibi oyunlar ülkemizde revaçta. Leauge of Legends oyununun Türkiye ligi de mevcut. En ünlü takımlar ise 1907 Fenerbahçe, Space Soldiers, Dark Passage, Beşiktaş, Super Massive. 1907 Fenerbahçe takımı tarihinde ilk finalinde Rift Rivals ve de TBF şampiyonluklarının ardından dünya kupasında son on altıya kalarak ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etti.
Esporun daha da yükseleceğine dair hiç şüphemiz yok. Premier Lig futbol kulüpleri gibi geleneksel spor kulüpleri çoktan kendilerini yarışmalarda temsil etmesi için espor takımlarını oluşturdu. Peki, sizce gelecekte espor futbolu gölgesinde bırakır mı? Sanırım bu sorunun cevabını sadece zaman gösterecek.


Özgenur AYDIN

Hiç yorum yok