Özgür Akman Röportajı



Çorum'da başarılı ve özverili çalışmalarıyla tanınan Beden Eğitimi Öğretmeni Özgür Akman ile röportaj gerçekleştirdik.
1- Özgür Akman'ı tanıyabilir miyiz?
1978 Çorum doğumluyum.İlk , orta ve lise eğitimimi Çorum'da yaptım .Babamın güreşçi olması dolayısı ile güreş sporu ile küçük yaşlardan beri iç içeydim ve üniversite eğitimimde bu yönde oldu. 2003 yılında Gazi Üniversitesi  Beden Eğitimi ve  Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünden mezun oldum.
2- Kaç yıldır Beden Eğitimi Öğretmenliği yapıyorsunuz?
2006 yılında Beden Eğitimi Öğretmeni olarak göreve başladım .12 yıldır Beden Eğitimi öğretmeniyim. 10 yıldır da Özel eğitim okulunda Beden Eğitimi öğretmeniyim.
3-Bu mesleği icra ederken karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
En büyük sorunumuz bürokrasi ve müsabakalara giderken izin onaylarımız .Bir kurum görevli izinli yazar bir kurum izinli yazar .Sanki müsabakaya giderken tatile gidiyoruz anlayışı var masa başında çalışan arkadaşlarda.
4-Yeteneklere ışık olan bir öğretmen olarak neler  hissediyorsunuz?
Bir öğretmenin bir öğrencinin hayatına dokunması gerektiğini düşünüyorum .Siz bir ışıksınız ve sizin ışığınızdan gidenler var. Öğretmenim diyen her kişinin ışık olması gerekir , çocukların  hayatına dokunması gerekir.
5-Öğrencilerinizi spora nasıl yönlendiriyorsunuz?Keşif nasıl oluyor?
Özel eğitimde eğitim öğretim yılı başlarken her öğrenci ile birebir çalışıp performans değerlendirmesinde bulunuyoruz .Bu değerlendirmelerde ve ders içi faaliyetlerde öğrencilerimizin yeteneklerini görüyoruz.
6-Ülkemizde engelliler ve özel sporcular için yetenek araştırmaları yapılıyor mu?Bu konu hakkında neler yapılmalıdır?
Ülkemizde ilk defa bu sene Özel Sporcular Federasyonu böyle bir çalışma yaptı ama yeterli değildi her ilde böyle bir çalışma yapılamadı. Çorum'da Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Haşim Eğer beyin katkıları ile 2011 yılından bugüne kadar yaz spor okulları çalışmamız var bu çalışmalar ile sporcu keşifleri gerçekleşebilir.
7-Sporcularınızla antrenmanlarda ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
Özel sporcu çocuklarımız zihinsel engelli olması nedeni ile antrenman merkezlerine tek başlarına gelme şansları yok bu en büyük sorunumuz ya antrenör olarak siz alıp bırakacaksınız ya da aile getirecek.
8-Müsabakalarda sporcularla yaşadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?
2014 yılı Belçika 'da Special Olimpiyatlar Dünya Yaz Oyunlarında Down Sendromlu özel sporcumuzun yarışmada madalya alamaması sonucu odasından çıkıp bir çöp konteynerinin  yanında saklanması ve saatlerce onu aramamız bizlere ecel teri döktürmüştü.

9-Özel sporcuların nelere ihtiyacı var? Ülkemizin bu konuda eksik kaldığı nokta nedir?
Özel sporcuların ülkemizde dünya standartlarının üzerinde olduğunu düşünüyorum. Özellikle Özel Sporcular Federasyonu başkanımız Birol Aydın beyin başkanlığı döneminde dünya standartlarının üzerinde olduğumuz kanısındayım ama il bazında daha ileri seviyeleri görebilmemiz için her ilde spor il müdürlüklerinde özel sporcular ile ilgili birimlerin olması gerektiğini düşünüyorum
10-Sporcuları psikolojik olarak nasıl hazırlıyorsunuz?
Yenmenin ve yenilmenin sporun doğasında olan bir olay olduğunu öğretmeye çalışıyorum özel çocuklar için bu biraz daha zor.
11-Başarılarınızdan bahseder misiniz?
 Bir okulda Beden Eğitimi öğretmeni olmak her branştan az çok anlamanızı gerektiriyor.Yüzme ,kayak, bocce ,masa tenisi, atletizm vb.  Tabiki her branşta başarılı olamıyorsunuz ama imkanlar çerçevesinde çalışıyorsunuz. Okulda olunca ve yeriniz yoksa en kolay çalışacağınız branş masa tenisi bu branşa yoğunlaştık ve Türkiye şampiyonları ,bölge şampiyonları ve Avrupa birincisi ,Dünya ikincisi, Dünya üçüncüsü,  Avrupa üçüncüsü sporcularımız oldu.
12- Birazda sporcularınızdan ve başarılarından bahsedelim.
En büyük başarılarımız masa tenisinde  Gamze Çalışkan -2017 Down Sendromlular  Türkiye 1.
Aybüke Babaoğlu -2018 Türkiye 4.
Merve Peker - 2014 Belçika Special Olimpik  Avrupa Yaz Oyunları Çift Bayanlar Avrupa 1.
2015 Güney Afrika Down Sendromlular Dünya 2.
2016 yılI İtalya Çift Bayanlar Down    Sendromlular  Dünya 3. Tek Bayanlar  Dünya 5.
2017 Portekiz Çift Bayanlar Avrupa 3.
2018 Down Sendromlular  Türkiye 2.
13.Engelli ve özel çocuğu olan bireylere neler söylemek istersiniz?
Çocuklarının engellerinin ne olduğunu düşünmeden mutlaka spor ile tanıştırsınlar spor yapmasa da başarılı bir sporcu olamasa da sağlıklı bir birey olmaları için mutlaka spor yapsınlar.
14.'Sporda  Manşet' dergisini takip ediyor musunuz?
Sosyal medya ve internet sayfası üzerinden takip ediyorum.

Röportaj: Mehtap Akkaya

Hiç yorum yok