ADİL SONUÇ (FENERBAHÇE BEŞİKTAŞ)


Yılın ilk derbisi oynandı. İki takım da kritik eksiklerle çıktı dev maça. Ev sahibinde savunmanın bel kemiği Skrtel, siyah beyazlılarda takım savunmasının en önemli oyuncusu Medel yoktu. Şilili oyuncu yerine, bu sezon sadece Altınordu ile oynanan hazırlık maçında 45 dakika görev yapan Atiba başladı. Şenol Güneş çoğu kişiye göre sürpriz sayılan fakat benim beklediğim bir tercih yaptı santraforda Babel ile. Ljacic için ayağında ağrı var dediler ama ben tercih olarak başlamadığı kanaatindeyim. Yedek bekleyen adam ilk on birde de başlar!

Maçın ilk düdüğü ile birlikte sarı lacivertli oyuncuların yaptığı presi çok beğendim ve doğru buldum. Özellikle rakip yarı alanda. Pas hataları fazlaydı belki ama sahaya yansıyan mücadele bir nebze örtüyordu bu durumu. Ayew ve Slimani'yi çok hırslı gördüm belki de ilk defa. Beşiktaş, Fenerbahçeli oyuncuların yakın teması karşısında basit top kayıplarını sık sık tekrarladı. 

İlk pozisyonu Aatıf ile ev sahibi bulsa da bana göre en tehlikeli anı 25. dakikada Beşiktaş Quaresma ile harcadı. Biraz takım oyununa yatkın ve kahraman olmak düşüncesi ile hareket etmese, penaltı noktasında bomboş Babel'e golü artırabilirdi, o üstten dışarıya vurdu...

Fenerbahçe'nin agresif presi karşısında siyah beyazlılar pas yapmak istediler fakat sürekli kendi yarı sahasında. Burada yaptıkları yanlış, ileri uçta bulunan oyuncuların geriye yanaşmaması. Yani defanstaki oyuncular üç veya dört kişi aralarında topu sıkıştırıp ileri vurdu. Çoğu kayıp hanesine yazıldı. Presi kırmak için doğru işler göremedim. Orta saha üzerine düşeni yapmalıydı.

Hasan Ali'ye çok şaşırdım. Sürekli kaleyi gördüğü yerden vurdu. Hem de etkili! Şansı yaver gitse ilk gol kendisinden gelecekti ama mabedindeki direkler müsaade etmedi. Konuk takımda Biraz Lens bazen Quaresma ileride hücum anlamında üretme çabasına giriyordu lakin Babel, asıl mevkisi santrafor olmamasına rağmen çok top tuttu. Takımını öne çıkarmaya çalıştı. Hiç kimsenin beklemediği anda da öyle bir şut çıkardı ki derbi tarihine geçecek jeneriklikte bir gole imza attı. Atamaya atarlar da böylesine pek rastlanmaz. Ayew'in müsait pozisyonundan bahsediyorum. Vuran nasıl vuruyor gördünüz mü? İkisi de kaliteli, biri beceriyor diğeri beceremiyor. İki pozisyonu kıyaslamak bile olmaz orası ayrı...

Golden sonra Fenerbahçeli oyuncularda bir düşüş hissedildi. İkinci yarıya da yansıdı. Beşiktaş rakip yarı alanda rahatça pas yapmaya başladı. Belki de ilk yarı sarf edilen eforu dengeli kullanamadılar. Aynı enerji ile pres yapamadılar çünkü. Ayrıca çok basit pas hataları da başladı aynı dakikalar içerisinde. 

Cocu önce Mehmet Eljif çok geçmeden Aatıf Valbuena hamleleri yaptı. Gel gelelim hala şut girişiminde bulunan, gole yaklaşan adam, taraftarın bir türlü kabul edemediği Hasan Ali. Fenerbahçe kariyerinde, onu hiç böyle mesafe tanımaksızın şutlar çekerken görmemiştim. 

Fenerbahçe'de oyun disiplini ilk yarıya göre kaybolmuştu. Beşiktaş rakip yarı alana kolay geçip pozisyon üretmekte zorlanmıyordu. Yalnız Babel'in golünde olduğu gibi, beklenmedik anda Fenerbahçe adına sahanın yıldızı Hasan müthiş bir orta yaptı ve Ayew sürpriz şekilde kafaya çıktı, eşitlik golünü kaydetti. Golden birkaç dakika sonra Beşiktaş'ın köşe vuruşu sonrası üçe iki yakalanan pozisyonu değerlendirememekte büyük kayıp. Valbuena iyi vuramadı. Oyuna girdikten sonra bekleneni veremedi. Eljif de net bir firsatı değerlendiremedi. Slimani'yi besleyemiyorlar. Bu konuya dikkat etmeleri gerek!

Genel olarak mücadeleye bakarsak tatmin edici bir derbi oldu. Diğer yandan, Kadıköy derbileri hep gergin geçerdi. Son düdüğe kadar sahada herhangi bir gerginlik yaşanmaması, sadece saha içi konuşulacak enstantaneler bulunması sevindirici. Oyunu çirkinleştirmeye çalışmayan aktörleri kutluyorum. Fırat Aydınus için de eleştirecek sözüm yok. İyi idare etti. Sadece Caner, son düdük sonrası tribünlerin tepkisine reaksiyon vererek kırmızı kart gördü. İki takım da üzülmeyi hak etmemişti. Zaten birbirlerini üzmediler. Skor Cocu'yu kurtarmaz ama oyun olarak ışık verdi. Rahat etmesi için böyle oynatıp birkaç maç üst üste galibiyet lazım. Sezon başından beri en iyi performanstı sarı lacivertliler adına. 

Beşiktaşlılar nasıl yenemedik diye sorgulama yapıyor büyük ihtimalle. Böyle diri bir Fenerbahçe de tahmin edemezlerdi. Bu 90 dakikanın hakkı beraberlikti. İki taraf adına üzülecek bir durum yok. 

Hiç yorum yok