MUCİZENİN ADI SURİYE



MUCİZENİN ADI SURİYE
Futbol,sadece futbol değildir sözü her gün kendini yeniden ispatlıyor. Hakikaten de futbol sadece futbol değil. Futbol tarihinin sayfalarında bununla ilgili sayısız örnek bulabiliriz. Son örnek ise Suriye’den geldi. 2011 yılında başlayan savaş sonucunda yüz binlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan ise ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Suriye Milli Takımı ise bütün zorluklara bütün zorlamalara rağmen 2018 Dünya Kupası elemelerinde mucizeler yaratmaya devam ediyor.
Suriye 2014 elemelerinde İsveç forması giymiş bir oyuncu oynattığı için diskalifiye edilmişti. 2018 elemeleri için kimsenin umudu yoktu. Nasıl olsundu ki ülke bir yetim gibiydi. Maçlarını normal şartlar altında Şam ve Halep’te oynayan Suriye’ye FIFA doğal olarak insanların güvenliğinden dolayı ülkesinde oynamasına izin vermiyor.
Suriye Milli Takımının perde arkasına bakacak olursak Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte ülkeye büyük bir kaos hakim oldu. Beşar Esad rejimi gösteriler ilk başladığında sporcuların ve sanatçıların onu güçlü bir şekilde desteklediğini göstermeye hevesliydi diyor. Suriyeli gazeteci Anas Ammo. Çünkü onlar sokaktaki en fazla etkiye sahip insanlar diye de ekliyor. Yine Suriye İnsan Hakları Ağı: Esad hükümeti vahşi ve baskıcı uygulamalarını meşrulaştırmak için sporcuları ve spor faaliyetlerini kullanıyor. Ülkedeki futbol stadyumları askeri üs olarak kullanılıyor.
Savaşın başlarında oyunculara zorla, üstünde Esad resmi olan  tişört giyip yürüyüşlere katılmaları isteniyordu. Yine gazeteci Anas Ammo’nun belirttiğine göre üst liglerden 38 ve alt liglerden düzinelerce futbolcu öldürüldü veya işkenceye maruz kaldı.
İsveç’te yaşayan eski Suriyeli futbolcu Ayman Kashett bu iddiaları 2015 yılında FIFA’ya elden teslim etti. FIFA , trajik koşullar spor alanlarının çok ötesine geçiyor cevabını verdi. Ayman Kashett , FIFA’nın kuralları ve kararları arasına çelişki olduğunu söylüyor. 18 yaşın altında çocuklar ve futbolcular ölüyor ve ülkede savaş var bunca kanıt varken karar yok bu ikiyüzlülük diyor.
Suriye Futbol Federasyonu başkan yardımcısı Fadi Dobbas ise iddiaların asılsız olduğunu rejimin Suriye halkını koruduğunu söylüyor. Milli Takım sözcüsü Beşşar Mohammed de futbol insanları bir araya getiren bir rüya. İnsanlara bir gülümseme sağlıyor. Yıkım ve ölüm korkularını unutmalarına yardımcı olduğunu ifade ediyor. 
Firas El Khatib , ülkenin en önemli oyuncularından bir tanesi. 2012 yılında Esad’ın milli takımı için oynamam diyerek milli takımı boykot etmeye başlıyor. Khatib , milli takım Esad taraftarlarının ve muhaliflerin ayrı bir savaş alanıydı diyor.  Khatib 5 yıllık aranın ardından milli takıma katıldı. Dünya Kupası yolunda takımın en önemli parçalarından biri haline geldi. Khatib , milli takıma dönüş kararından sonra Facebook hesabına ‘sen hainsin’ gib birçok mesajın geldiğini söylese de o Suriyelileri bir nebze de olsa mutlu etmek istiyor.
Gazeteci Anas Ammo’nu şu sözleri çok çarpıcı: Milli takımdaki bazı oyuncuların aileleri rejim tarafından gözaltına alınmış durumda.
Firas El Ali bir başka Suriyeli milli futbolcu. Eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Karkamış mülteci kampında yaşayan Ali, milli takım kampındayken birkaç oyuncunun muhaliflerle alay ettiğini görünce sinirleniyor. 13 yaşındaki kuzenini saldırılarda hayatını kaybettiğini öğrenince milli takım kampından kaçıyor. Ali, milli takım için oynamaktan rahatsızlık hissediyordum.  Bunu yapamazdım. Öldürülen insanlara ihanet ettiğimi hissettim.
İşin biraz da sportif tarafına bakalım. Asya elemelerinde mücadele eden 2. Tur grubunda Japonya’nın ardından en iyi 2’nciler arasına girerek 12 takımla birlikte 3.tur grubuna yükseldi. İran ve Güney Kore gibi Asya futbolunun önemli takımlarının yanı sıra Katar , Çin ve Özbekistan , Suriye’nin diğer rakipleriydi. Özbekistan deplasmanındaki mağlubiyetle gruba başlayan Suriye’nin bir sonraki Güney Kore maçını nerede oynayacağı belli değildi. Maçın Malezya’da oynanacağı   kesinleşti. Güney Kore’nin maçı farklı kazanacağı beklenebilirdi ancak maç 0-0 bitti. Bu Suriyeliler için mucize bir sonuçtu. Gruptaki ilk galibiyet Çin deplasmanında geldi: 0-1. İlk 3 maçta 4 puan toplamıştı Suriye. Çin deplasmanından 5 gün sonra Katar deplasmanında 1-0 mağlup oldu Suriye. 2016 yılının son eleme maçında rakip İran’dı. İran 4 maçta 10 puan toplamış ve henüz gol yememişti. Suriye gol atamasa da puan koparmayı başarmıştı. Grubun yarısı bitmişti geriye 5 maç kaldı. İlk 5 maçta 5 puan toplayabilen Suriye’ye daha fazlası lazımdı. 2017’nin Mart’ında Suriye’nin kaderini değiştiren maç Özbekistan maçıydı. 90+1’de gelen penaltı golüyle Suriye 3 puanı 3’üncülük yolundaki rakibinden koparıyordu. Bu galibiyetten 5 gün sonra Güney Kore’ye 1-0’la mağlup olan Suriye son düzlüğe giriyordu. Hem de beklenmedik bir şekilde Dünya Kupası şansı ciddi şekilde vardı. 2017 Haziran’ı Suriye için ilgnçti. Çin’le karşılaşan Suriye ilk yarıyı 1-0 önde kapattı. Çin bitime 15 dakika kala 2-1 öne geçti. Grupta her puan değerliydi ki grubun sonunda bunu herkes görecekti. Mağlubiyet mi derken Suriye 90+3’te skoru 2-2 yapıp puanı kurtardı. 8 maçta 9 puan toplayam Suriye ağustos ayının son günü Katar’ı 3-1’le geçti. Aynı gün Çin, Özbekistan’ı yenip Güney Kore ile İran berabere kalınca Suriye o günü grubun en karlı takımı olarak kapattı. Son maçlara girerken Suriye’nin Dünya Kupası’na direkt gitme şansı doğdu. Son maçlar öncesi Suriye ve Özbekistan aynı puandaydı. Güney Kore’nin puanı 14’tü. Son maçta Güney Kore ve Özbekistan’ın birbirleriyle oynuyor olması Suriye için büyük avantajdı ancak Suriye’nin rakibi 9 maçta gol yememiş olan İran deplasmanıydı. Eğer Özbekistan , Güney Kore’yi yener Suriye’de İran’ı mağlup ederse Suriye  Dünya Kupasındaydı. Maçlar başadı. Ayman Hakeem önderliğindeki Suriye grupta gol yememiş olan İran’a karşı 13. Dakikada 1-0 öne geçti. Özbekistan’da maç 0-0 gidiyordu ve maçlar böyle biterse Suriye Dünya Kupasındaydı ama daha çok erkendi. Devre biterken İran beraberlik golünü buldu. Eğer iki maçta berabere biterse Suriye grubu 3.  Bitirip play-off oynamaya hak kazanacaktı. İkinci yarılar başladı. İran 64’te 2-1 öne geçti. Bu skor Suriye için hiçbir anlam ifade etmiyordu. Dakikalar hızla  tükeniyordu. Dakikalar 90+3’tü sahneye Omar Al-Soma çıktı. Skor 2-2’ydi. Bu bir mucizeydi.Suriye play-off’a kalıyordu. Hollywood filmi gibiydi sanki yazının ilk bölümünde yaşananlar ve Suriye’nin bu başarısı.
Futbol böyle anlarla böyle hikayelerle gerçekten çok güzel ve futbol , sadece futbol olmadığını bize bir kez daha gösteriyordu. Suriye önce kıta play-off’u oynayacak rakibi Asya’nın en güçlü ekiplerinden Avustralya bu maçlar ekim ayında oynanacak. Suriye, Avustralya’yı elemesi halinde CONCACAF elemelerinin 4’üncüsüyle kıtalararası play –off oynayacak  ve biz futbolseverler bu hikayenin nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz.
(Röportajlar ESPN’den Steve Fainaru’nun ‘Outside The Lines The Dictator’s Team’ incelemesinden alınmıştır)
                                                                                Ahmet ERGÜÇ

Hiç yorum yok