FUTBOLUN BORCU



Messi , Arjantin’e Dünya Kupası borçlu değil. Ama futbol Messi’ye Dünya  Kupası borçlu. Bu sözlerin sahibi Arjantin Milli Takımının teknik direktörü Jorge Sampaoli’ye ait. Futbolun her dönem büyük yıldızları oldu. Bu dönemin yıldızlarından biri de ,kimilerine göre tüm zamanların en iyisi, Messi.
Geçtiğiğmiz  ay Lionel Messi ülkesini tek başına Dünya Kupasına götürdü. Elemelerin son maçında takımı geriye düşmesine rağmen Messi , Ekvador’a karşı hat-trick yaptı ve bir kez daha ne kadar büyük bir futbolcu olduğunu ispatladı. 2015 ve 2016’da üst üste şimdiki hocası Sampaoli’nin çalıştırdığı Şili’ye karşı Copa America’yı kaybeden Messi 2014 yılında da en büyük kupayı Dünya Kupası’nı Almanlar’a karşı kaybetmişti. Üst üste 3 kupa kaybeden Messi geçen yılki Şili’ye karşı kaybedilen Copa America  final maçından sonra milli formayı bıraktığını açıklamıştı. Dünyada şaşkınlık uyandırsa da çoğu kişi Messi’nin geri dönmesinin sürpriz olmadığını biliyordu. Kulüp takımıyla  sayısız kupa kazanan Messi’nin hayali de kuşkusuz milli formayla kupa kaldırmak. Onunla karşılaştırılan Ronaldo Avrupa Şampiyonası’nda kupayı havaya kaldırarak rekabette kimilerine göre bir adım öne geçti.
Futbolun eğer Messi’ye Dünya Kupası borcu varsa onu ödeyeceği konusunda o kadar emin olmamak lazım. Nitekim futbolun kaderini değiştiren adam  olarak gösterilen Johan Cruyff’un Dünya Kupası yok. Futbol, Cruyff’a  Dünya Kupası borcunu ödemese de Cruyff o borcu başka şekillerde tahsil etti.
İşin bir de izleyici boyutu var. Dönemin en büyük 2 futbolcusu kuşkusuz Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi. Futbolun izleyiciye bu iki adamı Dünya Kupası finalinde izletme borcu  yok mu ?
Messi’nin işi gerçekten zor. Makine düzeninde oynayan takımlara karşı her ne kadar hücumda Messi dışında yıldızları olsa da Arjantin’de Messi tek başına çabalamak zorunda.
Sampaoli hocası olarak Messi’nin borcu tahsil etme konusundaki en büyük yardımcısı. 2018 onun için de büyük anlamlar taşıyor. 2 kez kazandığı Copa America’dan sonra Dünya Kupası onun için yeni  bir meydan okuma.
ŞANSSIZLAR
Messi ve Ronaldo doğdukları ülke açısından bakarsak şanslı oyuncular. Geçmişte büyük yıldızlar çıkarmış ülkelerde doğdular. Ama bir de doğdukları ülke açısından şanssız isimler de var. Ryan Giggs ve George Weah akla gelen ilk isimlerden. Kulüp takımlarında sayısız başarı kazanan isimler ülke futbolunun dünyanın gerisinde kalması nedeniyle bir hayli şanssızlar.
Akıllara ister istemez şu soru geliyor: Futbolun adaleti var mıdır ?  Varsa ne şekilde ortaya çıkar ?                                                                                                                                        Ahmet ERGÜÇ



Hiç yorum yok