Konuşulmayan Lig: TBL


  
  Bir takımın 17 iç saha 17 dış saha olmak üzere lig boyunca toplam 34 maç yaptığı, iki senedir sistemi değiştirilen, bazı şehirlerin hayallerini yıkan, bazı şehirleri de coşturan ligimizdir Türkiye Basketbol Ligi. TBL diye ismi kısaltılan ligin takipçileri ondan “Kaybedenlerin Ligi” diye bahsederler. Çünkü gerçekten de öyledir, kaybedenlerin ligidir orası. Çok iddialı konuşmaya gelmez bakarsın üst lig hedefin varken bir anda play off a zor girersin. Bir de bakmışsın ilk sene Basketbol Süper Ligi’ne çıkmışsın. Ne olacağı hiç belli olmaz.
   
    Unutmadan söyleyeyim bu ligden 2 takım düşer, 2 takım çıkar. Tabii bu sözde iki takım düşer örneğin 2017/2018 sezonunda geçen seneden farklı 7 takım mücadele edecek. BSL’den TED’in gelmesi BEST’in gelmeden çekilmesi yerine Konya’nın dahil olması, Gelişim’in çekilip Antalya’nın gelmesi, Acıbademi satın alan Bahçeşehir, Pertevniyal’in isim değiştirip Bakırköy Basketbol olması ve alt ligden yükselen Ormanspor ve Karesispor bu 7 takımı tamamlıyor. Pertevniyal gibi genç oyuncuları oynatan takımlardan tut, Bahçeşehir gibi proje takımlarına, Afyon gibi şehir takımlarına kadar her türden vardır bu ligde. Yayıncısı olmayan ligin takımlarının tek geliri maç biletleridir. Bir de maçlar bültene girerse iddiadan para gelir takımlara. Peki bu ligden çıkmanın şifresi ne? Bu yazımızda bunu konuşacağız. İsterseniz liste şeklinde açıklaya açıklaya yazalım bunu size.

   1) Yerli Rotasyonu
Bu ligde yabancılar çok iş yapar fakat doğrusunu söylemek gerekirse ben yabancının maç kazandıracağını, yerlinin ise şampiyon yapacağını düşünüyorum. Bakınız geçen seneki Sakarya’nın şampiyon olmasında yabancı katkısından çok yerli rotasyonu rol oynadı. 
    2) Yabancı Seçimi
Yukarıda bahsettiğim gibi yabancılar kaliteli olmalıdır. Bu lige yükselen takımlar da genelde 2 yabancı alıp lige tutunur. 1 ve 5 numara yabancı ligin şifresi gibi gözükse de son iki sezondur üst lige çıkan takımların play off da oynattığı yabancıların hiçbiri gard-pivot ikilisi değildir. Tofaş şutör-uzun forvet , Best Balıkesir gard -uzun forvet, Sakarya gard-şutör ve son olarak Eskişehir kısa forvet-uzun forvet pozisyonlarında yabancı oyuncu hakkını kullanmıştır.
    3) Dinamolar
Her ligin dinamosu olur mesela Murat Akın TFF 1.Lig için çok büyük bir değer. TBL'de de bu değerlerden yok değil. Örneğin Hakan Yapar, Hadi Özdemir ligin en değerli Türk uzunları olarak görülüyor. Bu sadece onunla bitmiyor. Tufan Önen tam bir üst lig hilesi 4 senedir takımını üst lige çıkarıyor fakat bu sene yoluna BSL'de devam etmeye karar verip lig çıkardığı Sakarya'da devam edecek. Bu oyuncu bazında da bitmiyor. Gürol Karamahmut oyuncuyken yaşadığı TBL'den takım çıkarma başarılarını yönetici olarak da devam ediyor. Geçen sezon Eskişehir'i genel menajer olarak sırtladıktan sonra şimdi de Bahçeşehir'in başında bakalım Bahçeşehir bu sene neler yapacak.
    4) Kitle
Taraftar sporun her branşında çok önemlidir ama basketbolda daha önemli olduğunu siz iyi biliyorsunuz. Son iki sezondur bir taraftar takımı bir de proje takımı üst lige çıktı (Büyükçekmece proje-Giresun taraftar, Tofaş proje-Balıkesir taraftar). Bu sene ise durum farklı. Hem Sakarya hem de Eskişehir taraftar takımları. Eğer üst lige çıkmak istiyorsanız ya paranız olacak yada taraftarınız. Yani kitleyi çok iyi yönetmelisiniz.
   
    Yukarıdaki dört önemli maddeyi okuyup uygulayan bir takım belki play off yapabilir ama bu ligden çıkmadıkça istediğin kadar başarı elde et, istediğin kadar saygılı ol. ASLA konuşulmayacaksın bunu bil. 



Cevat Şahin Tezcan

Hiç yorum yok