UÇAN TÜRK KENAN SOFUOĞLU


EFSANE SPORCULAR SERİSİ -11-
UÇAN TÜRK KENAN SOFUOĞLU

Serdar ÜSTÜNTAŞ

                Bir insan düşünün ki her başarısının ardından büyük bir acıyla karşılaşmış ve o düştüğü acıdan inancıyla daha yükseğe ulaşmayı başarmış. Henüz 32 yaşında bir insan ki yaptığı spor dalında ailesinin fertlerini kaybetmiş ve aynı spor dalında ülkesinin en iyisi, gururu olmuş ve o spor dalında efsaneleşmiş bir insan. Hatta interneti açıp arama motorlarına Türkiye ve motosiklet yarışları dediğinizde karşınıza çıkan ilk isim olarak onun adını veriyor. O isim tahmin ettiğiniz gibi Kenan Sofuoğlu. Motor sporları deyince dünyada akılımıza Formula 1 deyince Michael Schumacher, Rally deyince Sebastian Loeb, Moto Gp deyince Valentino Rossi geliyorsa Türkiye’de ise motosiklet deyince akla Kenan Sofuoğlu geliyor. Dünya Süpersport motosiklet dalında defalarca şampiyon olmuş Kenan Sofuoğlu’nun 32 yıllık hayatı ve başarıları Efsane Sporcular Serisinin bu ayki konusu.
            
    1984 senesinin 25 Ağustos tarihinde Sakarya’nın Akyazı ilçesinde dünyaya gelen Kenan Sofuoğlu, çok küçük yaşta ileride efsaneleşeceği motosikletle tanışmıştır. Çünkü babası İrfan Sofuoğlu bir motor tamircisidir. Kenan ailenin 3. ve sonuncu erkek evladıdır. Bir de kız kardeşleri vardır. Kenan’ın ağabeyleri Bahattin ve Sinan gibi o da motosiklete küçük yaşta gönül vermiştir. 1996 yılında 12 yaşında iken ağabeyi Sinan’ı Türkiye Şampiyonasında izleyen Kenan artık mesleğini o zaman seçmiştir. O da ağabeyleri gibi motosikletçi olacaktır. 2000 yılına kadar ağabeyleri Sinan ve Bahattin’in yanında bir çırak gibi yetişmiştir. Babasının ve ağabeylerinin sayesinde motosikletin her tarafına hâkim olmuştur. Her türlü manevrayı görmüş, savunmaları ve atakları izlemiş, taktiksel becerileri edinmiştir. 2000 yılında ağabeyi Sinan yarış esnasında kaza yapmış ve ayağı kırılmıştır. Bu talihsiz kaza Kenan için bir şans olmuştur. Ağabeyinin boşta kalan motoruyla 16 yaşında özel izinle yarışlara katılmaya başlamış ve ilk yarışında ilk drag birinciliğini kazanmıştır. Bir sene önce 1999’da Sakarya’da depremin etkisi ile göçük altında çıkarılan Sofuoğlu ailesinde Kenan bir sene sonra daha 16 yaşında iken parlamaya başlamıştır. 1999 Depremi ile ailenin üstüne çöken karabulutlar zaman zaman dağılsa da günümüze kadar hiç gitmemiştir.  Aynı yıl Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonası B Grubunda birincilik alarak ilk pist şampiyonluğunu alan Kenan Sofuoğlu kabına sığmayan bir motosiklet sürücüsüdür.

                2001 yılında ağabeyleri ile birlikte Sofuoğlu ailesi olarak katıldıkları Türkiye Motosiklet Pist Şampiyonasında 600 cc A sınıfında ağabeyleri Sinan ve Bahattin’in ardında Kenan 3. olmuştur. Daha gelişmeliydi. Çıraklıktan kalfalığa hızla ilerliyordu. Ağabeylerini geçme zamanı da gelmiştir. 2001 Balkan Şampiyonasında bu kez ağabeyi Bahattin’i geçerek 2. olmuştur. Bir taraftan bu başarılar gelirken diğer taraftan ise maddi yetersizlikler baş göstermeye başlamıştır. Ülkemizdeki ekonomik kriz Sofuoğlu kardeşleri de etkilemiştir. 2002 yılında 3 kardeş kendi aralarında anlaşarak sadece Kenan’ın yarışmasına karar verdiler. Kenan Sofuoğlu bu karardan sonra Almanya’ya gider ve oraya yerleşir. 2002’de yeteneklerini yurt dışında sergilemeye başlayan Kenan Sofuoğlu Yamaha Cup’ı kazanarak büyük bir sükse yapmıştır. Bir tarafta bu başarı gelirken öte yanda ülkemizde ağabeyi Bahattin elim bir kaza sonucu vefat etmiştir. Maddi desteği olan ağabeyini kaybeden Kenan Sofuoğlu kaderden çifte darbe almıştır. O esnada ağabeyinin arkadaşı Aytunç Taş ona destek çıkarak acısını biraz olsun hafifletmiştir ve böylece pistlere yeniden dönmüştür ama bir farkla. O fark da kaskındaki farktır. Artık kaskında ağabeyi Bahattin’in ismi de yazmaktadır.

                2002-2006 yılları arasında gerek Almanya’da gerekse Hollanda’da çeşitli şehirlerde yaşamını sürdüren Kenan bu yıllarda da başarılarına yenilerini eklemiştir. 2003 yılında Süpersport FDM’de 2. olmuş, 2004’te ise Fim Süperstock 1000 kategorisinde ise 3 olmuştur. 2005’te yine bir sene önceki kategorisinde bu defa 2. Olmuştur. 2006 yılında Yamaha ile yollarını ayırmış ve takımsız kalmıştır.  Dolayısıyla yarışlara katılamama tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Yarışlara çok kısa bir süre kala İsviçre’de yaşayan Türk vatandaşı Selçuk Allaç devreye girmiş sponsorluk sağlayarak onu Ten Cate Honda takımına kazandırmıştır. O sezon Süpersport WM’de sezonu 3. Olarak bitirmiştir. Artık gözünü şampiyonluğa diken Kenan Sofuoğlu daha fazla beklememiş ve 2007 yılında bitime 3 yarış kala çok istediği şampiyonluğa kavuşmuştur. O artık kalfalığı da geçmiş ve artık usta olmuştur. Onun kazandığı bu büyük başarıdan sonra daha önceki ilk şampiyonluğu gibi ailesinin bir başka ferdini diğer ağabeyi Sinan’ı kaybederek büyük bir şok daha yaşamıştır. 9 Mayıs 2008 tarihinde ağabeyi ve idolü Sinan Sofuoğlu Körfez pistinde motosiklet kazası geçirmiş ve hayatını kaybetmiştir. Kenan ise 2008 yılını Süperbike kategorisinde geçirmiş ve bu moral bozukluğuyla sezonu 54 puanla kapatabilmiştir.
                2010 yılıyla birlikte yenide Süpersport kategorisine geri dönem Kenan Sofuoğlu artık daha güçlüdür. Hayat ona her düştükten sonra daha güçlü geri dönmeyi öğretmiştir. Süpersport kategorisinde yine zorlanmadan şampiyonluğa ulaşmayı başarmıştır. Hatta son yarışta şov yapmış rakibinin kendisini geçmesine bilerek izin vermiş ve elinde Türk Bayrağı ile pistte zafer turu atmış ve hemen sonra ise Osmanlı kavuğu giymiştir. Bu hareketleriyle ve pistlerde rüzgâr gibi esmesiyle rakipleri ona Uçan Türk lakabını takmışlardır. 2010’da Moto 2 takımlarında Techomag CIP ile anlaşarak Moto 2’de yarışan ilk Türk motosikletçi olmuş ve yeni bir başarıya imza atmıştır. 2011 yılında başka büyük bir acı daha yaşamıştır. Bu kez ise babası Hakk’a yürümüş ve ailenin tüm yükü Kenan’ın omuzlarına kalmıştır. Fakat Kenan kadere küsmeyip yine ayağa kalkmayı bilmiştir. 2011 yılında Moto 2’yi 59 puanla tamamlamıştır. 1 sene sonra ise yeniden Süpersport serisine geri dönmüştür. 2012 yılında 183 puanla tekrar şampiyon olan Kenan Sofuoğlu’nu artık ülkedeki herkes bilmektedir. Mütevazı hayatı, yardımseverliği ve inancı onu örnek sporcu haline getirmiştir.  Spor Toto bazı yerlerde ismini kullandığı için isim hakkı olarak 800000 Türk Lirasını kendisine vermiş ama Kenan bunu reddedip hayır kurumlarına bağışlanmasını isteyince bir kez daha gönülleri fethetmiştir. 2013 ve 2014’te yaşadığı sakatlıklar, kazalar ve teknik arızalar sebebiyle podyumlardan biraz uzak kalsa da motosikletini hiç bırakmamıştır. Ayrıca 2013’te İstanbul’da seyircisinin önünde yapılan ilk Süpersport yarışını da kazanarak başka bir ilke imza atmıştır. 2014 yılında hayatını Hollandalı Julia Looman ile Sakarya’da birleştirmiştir. 2015 yılı yine hem başarı hem de hüzün yılı olmuştur. Martta dünyaya gelen oğlu Hamza 25 Temmuz’da vefat etmiştir. Bu defa evlat acısını yaşayan Kenan Sofuoğlu 4 Ekim 2015’te Süpersport’ta 4. Şampiyonluğunu ilan etmiştir. 2016 yılında ise daha önce başaramadığı bir ilki daha başararak üst üste 2. , toplamda ise 5. Şampiyonluğunu kazanarak bu kategorinin en iyisi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. 21 Nisan’da ise eşi ile aralarına Mahir adını verdikleri oğulları katılmıştır.


                2012 yılında 54 adında kendisine belgesel çekilen, 5 defa Süpersport kategorisinde şampiyonluk yaşamış defalarca podyuma çıkmış, rakipleri tarafından pistlerde Uçan Türk diye adlandırılan,  Moto 2’de yarışan ilk Türk motosikletçi olmuş, dünyaca tanınan, deprem acısından tutun da kardeş, baba, evlat acısı gibi her türlü acıyı çekmiş ama her defasında daha güçlü geri dönmüş, pistlerde fırtına gibi esen, inancı ve yaşamıyla topluma örnek olmuş ve bunları 32 yıla sığdırmış efsane motosikletçimiz Kenan Sofuoğlu’na başarılarına yenilerini eklemesi temennisiyle bu ayki köşemizi kapatıyoruz.

Hiç yorum yok