OBRADOVIC ve ETKİSİ


Ülkemizde futbolun ayrı bir tutkusu olduğu gerçeğine rağmen basketbol da önemli seviyede taraftar ve tutkuyla futbol ile başa baş konuma gelmiştir. Basketbolu ülkemizde futbolla başa baş konuma getiren belli başlı figürler vardır. Fenerbahçe taraftarı için ise en büyük, en özel figür hiç kuşkusuz Željko Obradović`tir.
09 Mart 1960 Sırbistan doğumlu olan Obradovic, oyunculuğu süresince sadece iki takımda oynamıştır. Doğduğu şehir olan Cacak`da oyun kurucu olarak basketbola başlayan Obradovic, sonrasında Partizan takımında oynamıştır. Obradovic`in asıl ilginç olan hikayesi ise Partizan`da oynarken arabasıyla bir yayaya çarparak ölümüne sebebiyet vermekten 2 yıl hapis cezası almasıdır. Hapis cezasını çektikten sonra tekrardan Partizan`a dönen Obradovic`in hem oyuncu olarak kariyerine devam etmiş hem de Partizan`ın genç takımını çalıştırmaya başlamıştır. Kısa bir süre sonra 1991 yılında aktif basketbolu bırakan Obradovic, 1 yıl sonra Partizan takımının hocalığını yapmaya başlamıştır. Oyunculuğuna da laf edilmeyecek olan Obradovic`i asıl Obradovic yapan ise koçluk kariyeridir. Daha ilk hocalık deneyimini yaşadığı Partizan`da henüz 35 yaşında olmasına rağmen lig şampiyonluğunu kazanan Obradovic, yine aynı takımla Sırbistan Kupasını ve Euroleague şampiyonluğunu da kazanarak kariyerine harika bir giriş yapmıştır. Partizan`ın ardından sırasıyla Joventut Badalona, Real Madrid, Treviso, Panathinaikos`u çalıştıran Zeljko Obradovic, 4 farklı kulüp ile basketbolda Avrupa`nın en büyük kupası olan Euroleague`i 8 kez kazandığı için de Avrupa`nın en iyi hocası olarak kabul edilir. Kariyer zirvesini 11 kez lig ve 5 kez de euroleague şampiyonluğunu kazandığı Panathinaikos`ta yaşamıştır. Lig başarılarının yanında, milli takımlar seviyesinde de Yugoslavya Milli Takımını Avrupa ve Dünya şampiyonu yapan Obradovic`in kariyeri kupalarla doludur.
Böylesine büyük bir hocanın  sonraki durağı ise 2013 yılında Fenerbahçe olmuştur. 2013 yılı böylece Fenerbahçe camiası için de dönüm noktalarından biridir. Avrupa`nın en iyi hocasının Fenerbahçe`ye imza töreninde sarf ettiği “Buraya ikinci olmak için gelmedim.” cümlesi sanırım Zeljko Obradovic felsefesini bizlere en iyi şekilde göstermektedir. Kariyeri en iyi kupalarla süslü bir hocanın hala böylesi başarıya aç olması Fenerbahçe camiasını kenetlemiş, inanmışlığı aşılamıştır. İşte bu Obradovic etkisi ve bu inanmışlığın birleşmesi ile Fenerbahçe Obradovic döneminde;
-          2 Cumhurbaşkanlığı Kupası
-          2 Türkiye Basketbol Ligi şampiyonluğu
-          1 Türkiye kupası
-          2 kez Euroleague Final Four
gibi başarılar ve kupalar gelmiştir. Fenerbahçe tarihinin en büyük başarısı Euroleague`de geçen sezon oynanan final four finali de Obradovic`in koçluk başarısı olarak bu listeye girmiştir. Kupaya bir adım uzakta olup hakemlerin yönetim hataları nedeniyle kupayı CSKA`ya kaptıran Obradovic kariyerindeki 6. Euroleague şampiyonluğunu da kılpayı kaçırmıştır. Bu sene de Euroleague favorilerinden gösterilen Fenerbahçe, hiç şüphesiz bu ihtişamlı günlerine Obradovic sayesinde ulaşmıştır.
                Obradovic sadece takımlara değil bireylere de önemli statüler kazandırmıştır. Özellikle Panathinaikos`ta koçluk yaptığı dönemde yetiştirdiği Dimitris Diamantidis, Avrupa`nın en iyi oyuncularından biri olmuştur ve veda maçında “Obradovic benim için çok özel biri ve O`nu gerçekten çok seviyorum. Keşke O da burada olsaydı fakat Fenerbahçe ile yeni sezona hazırlandığını biliyorum.” diyerek kendisi üzerindeki etkisini bizlere açıkça göstermiştir. Bunun dışında son Euroleague şampiyonu CSKA Moskova`nın baş antrenörü Dimitris Itoudis de Obradovic`in 13 yıl yardımcılığını yapmış ve “Onunla aramda ailevi bir bağ var, 13 yıl O`nunla çalışmak benim için şerefti.” sözleriyle bize Obradovic`in ne kadar özel bir hoca olduğunu göstermiştir.
                Obradovic gibi bir hocanın kalitesi ve ünü sadece Avrupa`da değil, Amerika`da da bilinmektedir. 2014 yılında NBA takımlarından Cleveland Cavaliers`ın başantrenörlüğünü yapan David Platt, o dönem Amerika`da bir televizyon programına katılmış ve kendisine en çok etkilendiği hoca sorulmuş ve Platt da cevabında “Benim ilk aklıma gelen kişi Zeljko Obradovic. Kendisi 8 Avrupa Kupası kazanmış bir koç. Oyuna etki etme gücü gördüğüm herkesten daha büyük olan muhteşem bir  basketbol dehası.” sözleri Obradovic`in büyüklüğünü bize bir kez daha göstermektedir.
                Maç esnasında agresif hareketleriyle dikkat çeken koç Obradovic, Platt`ın da söylediği üzere maça etki etme gücü sayesinde bir çok maçı çevirmiş, mucize galibiyetlerle Fenerbahçe taraftarının gözdesi olmuştur. Fenerbahçe`nin NBA patentli bir çok oyuncusu Obradovic faktörü nedeni ile NBA`e dönmemiş ve Fenerbahçe ile sözleşmelerini uzatmışlardır. Gençlere olan ilgisi de bilinen Obradovic Fenerbahçe`de Melih Mahmutoğlu, Berk Uğurlu gibi gençlere hatrı sayılır süreler vererek basketbol gelişimlerine pozitif katkı yapmaktadır. Genç oyuncular için gerçekten çok büyük bir fırsat olan Obradovic ile çalışmak gerçekten de Itoudis`in dediği gibi şeref olsa gerek.
                Fenerbahçe taraftarı için en güzel haber geçtiğimiz günlerde gelmiştir ve koç Zeljko Obradovic`in sözleşmesi 3 yıl daha uzatılmıştır. Obradovic`in Fenerbahçe kariyeri boyunca yarattığı en büyük etkilerden biri de taraftar etkisidir. Tüm maçlarda tek bir koltuk boş kalmayacak şekilde tribünleri dolduran ve maç boyunca da takımı ateşleyen taraftarlar, Fenerbahçe deplasmanını Avrupa`nın en zorlu deplasmanlarından biri haline getirmiştir.
            Eskiden bir çok Fenerbahçelinin en büyük hayaliydi Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadında futbol takımının maçını izlemek. Şimdi ise bir çok taraftarın yeni bir hayali var. O da Fenerbahçe Ülker Sports Arena`da Obradovic yönetiminde Fenerbahçe basketbol takımını izlemek ve bu sene Türkiye`de oynanacak Euroleague Final Four`da Avrupa`nın en büyük kupasının Obradovic`in ellerinde yükselmesine canlı olarak şahit olmak. Bu kupanın kazanılacağına yürekten inanan Fenerbahçe taraftarının en büyük güvencesi de “Zeljko Obradovic`tir.”


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        BURAK GÜLŞEN

Hiç yorum yok