Büyük Başkan İlhan Cavcav



4 Ekim 1935 yılında Ankara Hamamönü'nde doğan İlhan Cavcav'ın babası Haşim Bey, 1910'lu yıllarda Priştine'den Türkiye'ye göç etmiş bir ailenin çocuğudur. Aile, Ankara'ya yerleşip aile mesleği olacak fırıncılık ve değirmencilik yapmaya başlamıştır.

İlhan Cavcav’ın çocukluğu Mamak'ın Boğaziçi Mahallesi'nde geçmiştir. Eğitim yaşamına Ankara 10. Yıl İlkokulunda başlayan İlhan Cavcav, öğrencilik yılları boyunca bir yandan da babasının işlettiği değirmende çalışmıştır. İlkokuldan sonra Gençlerbirliği'nin kurulduğu Ankara Atatürk Lisesi'nde eğitimine devam eden İlhan Cavcav, ailesinin artan işleri nedeniyle ortaokuldan sonra eğitimine son verip, 14 yaşında aile şirketinin veznesinde ve sonrasında şirket muhasebesinde çalışmaya başladı.
İlhan Cavcav, 16 yaşındayken Maskespor kadrosuna katıldı ve stoper mevkisinde oynamaya başladı. İlhan Cavcav, 19 yaşında PTT SK'da oynarken kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif edilse de, fabrikadaki işleri nedeniyle sözleşmeyi kabul etmedi ve amatör futbolcu olarak oynayabileceği Bahçeli Gençlik Spor'a transfer oldu. Bahçeli Gençlik Spor'daki ilk maçını PTT'ye karşı oynayacak olan Cavcav, eski takımı PTT karşısında duygusal davranabileceği gerekçesiyle oynatılmadığı için futbolu bıraktı.

Cavcav, 1960 yılında, aile şirketinden ayrılarak tek başına ticaret hayatına atıldı. 1967'de Konya asfaltı üstündeki Ankara Un Sanayi'nin bulunduğu arsayı satın alarak halen başında olduğu un fabrikasını burada kurdu. Ankara'nın büyük sanayicileri arasına girmeyi başardı. 1975'te, ailesinin eski mahallesinin takımı olan Hacettepe'nin başkanı oldu. Ancak Hacettepe'nin düşüşünü engelleyemeyince istifa etti. İlhan Cavcav, 1977 yılında Yahya Demirel Gençlerbirliği başkanıyken, kulübün yönetim kuruluna girerek 1978'de kulüp başkanı oldu. Dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşen Cavcav, başkanlığa kısa bir süre ara vermek zorunda kaldı. 1981 yılında anlaşmazlıkların çözülmesiyle takıma başkan olduğunda Gençlerbirliği 3. Lig'e düşmek üzereydi. 2. ve 3. liglerin birleştirilmesini futbol yöneticilerine kabul ettiren Cavcav, böylelikle Gençlerbirliği'nin tekrar 2. Lig'e dönmesini sağladı. Bir sezon sonra 1. Lig'e yükselen Gençlerbirliği, 1988 yılından beri Türkiye Birinci Ligi'nin süreklilik açısından en başarılı 5. takımı oldu. Bu sürede 2 kez Türkiye Kupası'nı kazanma başarısı gösteren Gençlerbirliği, modern tesislere sahip olan bir futbol kulübü haline geldi.
İlhan Cavcav'ın çok ucuza aldığı genç ve yetenekli futbolcuları diğer kulüplere yüksek meblağlara satma politikası kulübün bütçesini oluşturmuş, kasasını doldurmuş ve Gençlerbirliği'ni hiç kimseye borcu olmayan bir kulüp haline getirmiştir.

İlhan Cavcav, 37 yıllık başkanlığı süresince 57 antrenör ile çalışırken, bunlardan 36 ismi görevden almış veya anlaşma imzalamamıştır.

Yapılan seçimle Kulüpler Birliği Başkanlığına getirilmiştir.

Biraz öncede değindiğimiz gibi hiçbir kimseye borcu olmayan Süper Lig'deki tek kulüp olan Gençlerbirliği'nin Başkanı İlhan Cavcav, büyük başkanıydı.  Uzun yıllar süperlik de başkanlık yapıp, Süper Lig'de kulüp yönetip borç bırakmamak, her yiğidin harcı olmasa gerek.  Büyük başkan göreve geldikten sonra bir defa Gençlerbirliği, kümeye düştü ama onun dışında yıllardır Gençlerbirliği Süper Lig'de mücadele eden nadir takımlardan biridir, süper ligde 44 sezon boyunca mücadele etmiştir.  1977 yılında göreve geldiği günden beri bir defa küme düştü, Gençlerbirliği, daha önce de yazdığımız gibi 1988-89 sezonunda Süper Lige yükselen Gençlerbirliği 27 yıldır küme düşmüyor.  Bunun arkasındaki başarı tabii ki, İlhan Cavcav.  İlhan Cavcav, bugüne kadar Türk futboluna nice başkanlar yöneticiler, teknik direktörler, antrenörler ve futbolcular kazandırmıştır. Keşke sadece Türk futboluyla kalsaydı, dünya futboluna kazandırdığı, sporcuların dağ haddi hesabı sayılır gibi değil. Dünya futbolu demişken, Real Madrid'e tepki, 5 milyon Euro karşılığında sattığı Geremi'yi unutmamak gerekir.  Cavcav'ın Türk futboluna kazandırdıkları, Ümit Karan'lar Orhan Şam'lar, Mustafa Pektemek'lerle sınırlı değil. Türk futbol için Gençlerbirliği için amatör maçları izleyen bir başkandı büyük başkandı İlhan Cavcav.  Günümüzün savurgan başarının kulüp yönetimlerine inat tutumluluğuyla, futbolcu, bilgisiyle ve azmiyle çok iyi hallere getirdi, Gençlerbirliği'ni.  Football Manager oyunlarını, birçoğumuz oynamışsınızdır Football Manager oynarken birçoğumuzun hayalidir kulübümüzü, İlhan Cavcav gibi yönetmek, alt liglerden ismi duyulmamış yetenekli, ucuz oyuncular alıp diğer daha pahalı fiyatlarla satmak.  Türk futbolunda bir idoldür, İlhan Cavcav, İlhan Cavcav gibi olmak diye bir deyim vardır, kimsenin başaramadığı o deyim: İlhan Cavcav gibi olmak.

İlhan Başkan'ın hep eleştirildiği bir konu vardır ya hani 37 yıl 57, teknik direktör değil, teknik direktör dayanmıyor diye.  Dile kolay 57 teknik direktör.  Sezona yaklaşık 1 buçuk teknik direktör düşüyor, bu kadar istikrarlı bir başkanın, istikrarsız, teknik direktörleri mi var yoksa Cavcav başkanla çalışmak gerçekten çok mu zor?  Cavcav, başkanla çalışmak demişken, akıllara tabii ki o meşhur sözü geldi: "ben kadro yapsam daha iyi takım çıkarırım"

Gençlerbirliği'ni sadece futboldan ibaret de görmemek lazım. Başkan Cavcav, tabii ki, diğer branşlara da gereken önemi veriyordu. Hentbol branşında mücadele eden Erkek Hentbol Takımı, Türkiye Erkekler Hentbol Süper Liginde mücadele etmektedir. Bunun yanında Atıcılık, Atletizm, Bowling, Dart, Kick boks, Yüzme ve Bocce sporlarında da yer almaktadır, Gençlerbirliği. 

Ah büyük başkan ah, Türk futbolunu ve Türk sporu seni unutmayacak, mekânın cennet olsun.


Müslim Akil AVCİ

Hiç yorum yok