ANADOLU'NUN FUTBOL DEVRİMCİSİ AHMET SUAT ÖZYAZICI




Ahmet Suat Özyazıcı , Türk futbol tarihinin yaşayan efsanelerinden bir tanesi. Yaptıklarıyla futbolumuzda Anadolu devrimini başlatan Trabzonlu Özyazıcı 1936 yılında hayata gözlerini açtı. Futbol hayatına Yolspor'da başladı. Şehirdeki futbol sevgisi ve şehrin iki önde gelen takımı İdmanocağı ve İdmangücü takımlarının rekabet ikliminde çocukluğunu ve gençliğini geçirdi. Daha sonraki yıllarda bu iki takımın birleşmesiyle devrimi yapacağı kulüp oluşuyordu: Trabzonspor. 1967 yılında İdmanocağı ve İdmangücü takımlarının birleşmesiyle Trabzonspor'da futbolculuk kariyerine 1972 yılına kadar devam etti. Ardından Trabzonspor'un başına geçerek teknik adamlığa adımını attı.

Trabzon şehri futbola tutkuyla bağlıydı 1967 yılında kurulduktan sonra 1974-75 sezonunu 1. ligdeki ilk sezondu ve bu lige alışma yılını 9. sırada tamamlıyordu bordo-mavili takım. 1975-76 sezonunu eylül ayında başladı. Kadroda Şenol Güneş , Cemil Usta , Faruk Özak , Necmi Perekli gibi şehirden yetişmiş ve ileriki yıllarda Türk futboluna damga vuracak birçok isim yer alıyordu. Ahmet Suat Özyazıcı bu isimlerle 75-76 sezonuna Galatasaray deplasmanından 2-1'lik galibiyetle ayrılarak lige çarğıcı bir başlangıç yapıyordu. ilk yenilgi 7. haftada iç sahada Altay'a karşı alınıyordu. 5 haftalık galibiyetsizlik serisi bu maçla başlıyordu ancak Özyazıcı ve talebeleri moral bozmuyor aynı inaçla yoluna devem ediyordu. 19. haftadaki Eskişehir mağlubiyetinden sonra bir daha maç kaybetmeyen Ahmet Suat Özyazıcı'nın Trabzonspor'u 1976 mayısında futbolumuzdaki İstanbul hegemonyasına dur diyor ve 4. şampiyon olarak lig tarihine geçiyordu. 43 puanla ligi zirvede Fenerbahçe'nin 3 puan önünde kupaya uzanıyordu.
Ahmet Suat Özyazıcı İstanbul'a kafa tutuyor onlara artık Anadolu'da burada mesajını çok sağlam bir biçimde veriyordu.
1976-77 sezonunda bir kez daha 43 puan toplayarak şampiyonluğu kazanan Trabzonspor ve Ahmet Suat Özyazıcı hakimiyetini iyiden iyiye arttırıyordu. Necmi Perekli 18 golle gol krallığı tacını sezon sonunda takıyordu. Ertesi yıl 41 puanda kalarak sadece 1 puanla Fenerbahçe'ye kaptıran takım 1978-79 Özkan Sümer'le yine zirvede tamamlamayı başarıyordu.
Özyazıcı 1979-1980 sezonunda yine takımın başındaydı. Artık taraftarlar ona oynattığı futboldan ötürü 'Brezilyalı' benzetmesi yapıyorlardı. 79-80 sezonunun sonunda toplanan 39 puan onun 3. Trabzonspor tarihinin 4. şampiyonluğunu kazandırıyordu. O artık kendini tüm ülkeye ispatlamış Anadolu devrimini iyice perçinliyor ve Trabzonspor gerçeğini İstanbul takımlarının suratına tokat gibi vuruyordu. Ertesi sezon Özkan Sümer'le 5. şampiyonluk kazanılıyor ve 1 sezonluk aranın ardından 1983-1984 sezonunun başında takım yine ona emenet ediliyordu: Ahmet Suat Özyazıcı
Trabzonspor ve Ahmet Suat Özyazıcı 1983-1984 sezonunu sadece 2 mağlubiyetle kapatarak 50 puanla ipi yine en önde göğüslüyordu. Türkiye kupasını da kazanarak sezonu iki kupayla kapatıyordu Trabzonspor. Bu şampiyonluktan sonra şehir hala şampiyonluk bekliyor maalesef.
Trabzonspor'la 4 lig 3 kupa 4 Cumhurbaşkanlığı ve 2 de Başbakanlık kupası kazanarak Türk futbolunun İstanbul endeksli olmadığını fazlasıyla ispatlamıştır. Sarıyer ve Bursaspor'da da görev yapmış olan 1999-2000 sezonunda teknik adam olarak Trabzonspor'da son kez görev almıştır. 2010 yılında kulüpte danışman olarak son kez resmi bir görevde bulunmuştur. Şu an Trabzon'da mütevazı bir şekilde hayatını sürdüren Ahmet Suat Özyazıcı'yı tarih Anadolu'nun Futbol Devrimcisi olarak yazacak.


Ahmet Ergüç

Hiç yorum yok