Elazığ İl Özel İdare Kadın Basketbol Takımı Röportaj



Bize kendinizden bahseder misiniz?
Ben Sebahattin Uçar. İl Özel İdare Spor Kulübü başkanıyım. Ayrıca İl Özel İdarede; Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat Müdürü olarak görev yapmaktayım. yaklaşık 14 yıldır idareci olarak görev yapıyorum yaklaşık 7 yıldır kulüp Başkanlığı yapıyorum.
Bize idari kadromuzdan, teknik heyetinizden ve sporcularımızdan bahseder misiniz?
İl Özel İdare Spor Kulübü, bir kurum takımı. Doğal olarak bu takımın yöneticileri, temsil ettiği kurumun çalışanlarından oluşuyor. Genel sekreterimiz Sayın Nazif Bilginoğlu, kulübümüzün onursal başkanıdır. Ben, kulübün başkanıyım. Ayrıca genel sekreter yardımcısı Mustafa Pirinççi bey de yönetim kurulu üyemiz. Futbol şubemizde Nurettin Avci, Mehmet Aytekin, Süleyman Akat görev yapmaktadır.  Futbolda, sadece altyapı ile çalışıyoruz, orada 3 tane antrenörümüz var. Basketboldan, Nurettin Avci ve Suat Yerkazan sorumlu üyelerimiz. Basketbol branşımız, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde mücadele ediyor. Basketbol takımımızda, yedi tane teknik heyetimiz de arkadaşımız mevcut. İdari ve teknik olarak tamamen bir ahenk içerisinde birlikteliği yakaladığımızı düşünüyorum.
Bize altyapı faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Futbolu ayrı bir yere koyuyorum, çünkü futbolda yaklaşık 3 yıl önce BAL’da olan takımımızı kapattık ve sadece altyapıya yöneldik. Şu anda Elazığ'da yaş kategorilerinin hepsinde mücadele eden amatör kulüpler içerisinde tek kulüp biziz. Tamamen altyapıya odaklandık buradaki amacımız; PTT 1. Lig'de mücadele eden Elazığspor’a, TFF 3.Lig'de mücadele eden Elaziz Belediyespor’a ve BAL’da mücadele eden DSİspor’a ve Yolspor’a altyapı bazında oyuncu yetiştirmektir. Yüz otuz civarında lisanslı futbolcumuz var. Basketbolda, kadınlar liginde mücadele ediyoruz fakat altyapıda erkek ve kadın olarak oyuncularımız mevcut. Alt yapımızla Adnan hocamız ilgileniyor. Kendisi beden eğitimi öğretmeni olarak yıllarca basketbola gönül vermiş bir isimdir.
Kulüp tesisleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sporda, başarının en önemli etkeni tesislerdir. Biz de bunun bilincinde olduğumuz için genel sekreterimizin büyük desteği ve gayretiyle tesisleşmeye çok önem verdik. Çim olan futbol sahamızı sentetik bir futbol sahasına dönüştürdük burada aydınlatmayı da ihmal etmedik ve gece maçlarının da oynanabileceği profesyonel bir saha haline getirdik. 500 kişi kapasiteli bir tribün ile beraber bir tesis haline getirdik. Spor Toto Teşkilatının ve Özel İdarenin desteği ile 500 kişi kapasiteli kapalı spor salonu yaptık. Kapalı spor salonunun yapılmasında çok büyük emekleri olan o dönemin il başkanı Ali Şerifoğulları , genel sekreterimiz, sayın valimiz ve dönemin Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar, hemşerimizin desteği ile beraber kapalı spor salonumuzu inşa ettik. Daha sonra içine tadilatlar yaparak oyuncularımızın kondisyon çalışmaları yapabileceği bir fitness alanı oluşturduk. Burada Kazım İşçan ve Mehmet Dik hocalarımızla çalışıyoruz. Daha sonra yaklaşık bir yirmi kişinin kamp yapabileceği yatakhaneler oluşturduk. En son olarak salonumuzun zeminini ithal ahşap bir malzeme ile kaplayıp FIBA standartlarına uygun hale getirdik.
Bunların dışında biri açık biri kapalı olmak kaydıyla iki tane tenis kortumuz mevcut.  Önümüzdeki yıllarda kapalı spor salonunun arka tarafına kapalı bir yüzme havuzu yapacağız ve böylece tesisleşme adımımızı bitirmiş olacağız. Bittiği zaman, Doğu ve Güneydoğu'daki en iyi tesislerden biri olacak.
Bize tenis çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tenis alanında bir kulübümüz yok ve lisanslı sporcularımız yok. Biz tenis alanında Elazığ'daki eksikliği gördüğümüz için böyle bir tesisleşmeye gittik. Öncelikle açık bir tenis kortu yaptık ihtiyaca göre.  Daha sonra kapalı bir tenis kortuna da ihtiyaç olduğunu gördüğümüz için kapalı bir tenis kortu daha yaptık. Yurdaer Hocamız tenis branşı ile ilgilenen isim. Organizasyonların koordinasyonunu, hocamız sağlıyor. Ayrıca tenis kortlarında alt yaş kategorilerine özel antrenmanlarımız da olmakta. İleri zamanlarda ki amacımız; kulüp bazında lisans sporcu yetiştirmek olabilir ama şuan Elazığ'da tenise gönül veren hangi yaş kategorisinde olursa olsun bu insanlara kortları açmak. Taleplere baktığımız zaman çok doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz. İleriki zamanlarda lisanslı tenis sporcular ile müsabakalara katılma gibi bir durum söz konusu olabilir.
Elazığ'da kadın basketbol nasıl karşılandı?
Kadın ve erkek ayrımı yapmadan önce Türkiye'de gündemin futbol olduğunu unutmayalım basketbol ve voleybol gibi salon sporlarına olan ilgi az, biz bunu başlamadan önce biliyorduk.
Ankara, Samsun, Mersin'den itibaren bir çizgi çektiğimiz zaman bu çizginin doğusunda kalan iller içerisinde olan illerde tek kadın basketbol takımı olan il Elazığ’dır. Biz bu işe başlarken basketbolun, futbolun gölgesinde kalacağını biliyorduk fakat bunun olmadığını gördük. Biz futbol geçmişi olan yöneticiler olarak buna şahit olduk ve bu heyecanı yaşadık. Bu heyecanı taraftarlarla seyircilerle beraber yaşadık. Salonumuzun kapasitesi 500 kişi geçen sezon birçok maçımızı 500 kişiye, full kapasiteye oynadık. Halk benimsedi, sevdi; basketbolu. Bizi mutlu eden en güzel gelişme de kadın erkek fark etmeksizin taraftarların maça geliyor olması, elit bir seyirci kitlesinin olması.
Elazığ'ın basketboldaki potansiyeli nasıl?
Basketboldaki üçüncü sezonumuz bu konuda konuşmak için henüz erken ama altyapıya baktığımız zaman her sezon üzerine koyarak gidiyoruz.  Evet çok çok iyi bir portfolyoya sahip değiliz ama biz bunu yaymaya çalışıyoruz, bunu ailelere anlatmaya çalışıyoruz. Hocalarımız çok güzel bir çalışma yaparak okullara gidiyorlar, okullardaki hocalarla görüşüyorlar ve derslerini aksatmadan (eğitim bizim için çok önemli) altyapıya teşvik ediyorlar. Yetenekli olan çocukları alt yapımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Oradan birkaç yıl sonra A takıma çıkarmayı planlıyoruz. Dolayısıyla transfer yapmadan, yerli isimlerden kurulu bir takım oluşturmayı hedefliyoruz. Bu hem Elazığ açısından çok önemli olacaktır hem de bizi maddi açıdan oldukça rahatlatacaktır.
Bölgenizde ve çevre illerinizde basketbol faaliyetlerin olmayışı size ne tür avantajlar ve dezavantajlar sağladı?
İlk etapta baktığınız zaman dezavantajı çok. Potansiyel oluşmaması anlamına çok büyük bir dezavantajı var. Şöyle bir örnek vereyim size; çevre illerimizde birkaç tane daha takımın olduğunu düşünürsek her takımda 20-30 kişinin olduğunu varsayarsak bu oyuncuların, bu potansiyelleri olmayışı bizim için bir eksiklik yani ağırlıklı olarak dışarıdan transfer yapmak zorunda kalıyorsunuz, bu büyük bir dezavantaj. Diğer bir dezavantajı biz bu ligde çok uzak deplasmanlara gidiyoruz; Edirne'ye, Bolu'ya, İstanbul'a, İzmir'e. Yakın çevremizde iller olsaydı biz bazı maçlarda maddi anlamda ve yorgunluk anlamında daha avantajlı olabilirdik.
Basketbol’un Elazığ'a katkıları neler oldu sizce?
Ekonomik olarak katkıları oluyor. Buraya her gelen ekip 20-30 kişilik kafilelerle geliyorlar. Gelen ekipler Elazığ'daki esnaflar açısından çok büyük bir avantaj. Çünkü yöresel ürünleri alarak dönüyorlar, otellerde kalıyorlar, alışveriş yapıyorlar…
Sosyal açıdan bakacak olursak; gerçek var ki Elazığ, doğu ili ve doğuda da insanların sosyal açıdan batı ile kıyasladığında, özellikle sahil yerleri ile kıyaslandığı zaman Elazığ'ın bu konuda büyük bir sıkıntısı var, diğer illerde olduğu gibi.
Elazığlı olmayıp transfer ettiğimiz sekiz tane basketbolcu sporcumuz var. Bu kızlarımız, Elazığ'a gelip burada Elazığlı kızlarımızla beraber çalıştığı zaman Elazığlı kızlarımızın ufku ve vizyonu değişiyor. Kızlarımız lise öğrencisi veya üniversitede beden eğitimi okuyan kişiler. Bu kızlardan hala bu yaşına gelip Elazığ dışına çıkmamış olanlar var içlerinde. Transfer olan arkadaşlarını görerek, deplasmanlara giderek, deplasmanlarda zaman geçirerek müthiş manada sosyalleştiklerini görüyoruz. Özellikle birey olma konusunda kendilerini geliştirdiklerini ve bunu arkadaş çevresine ve aile çevresine dahi yaydıklarını görüyoruz.
Türkiye Kadınlar Basketbol Liginde bu sezonki hedefleriniz nelerdir ?
Geçen sene ligde kalmak için bir kadro oluşturduk, kadromuz çok şükür ki ligde kaldı. Hatta son maçlardaki performanslarla Play-Off oynadık ama Play-Offlarda fazla ileriye gidemedik. Bu sezon eksik gördüğünüz yerlere nokta transferler yaparak kendinden söz ettirecek bir takım oluşturduk. Burada bir parantez açmak istiyorum ve Elazığlı hemşerilerimizi bizimle beraber bu sezon bu heyecanlı maçlara katılmaları konusunda davet ediyorum. Bu sezon ligde bir değişim oldu tek grup halinde mücadele ediliyor. İlk sekiz takım Play-Off oynuyor ve son dört takım alt lige düşüyor. İlk hedefimiz ilk sekize kalıp Play-Off oynamak ve Play-Offlarda gidebildiğimiz yere kadar gidebilmek.
Gelecek sezonlardaki planlarınız nelerdir?
Ligde kalıcı olmak istiyoruz, ayağımız yere basarak hareket etmek zorundayız. Ütopik hayaller kurmanın, gerçekleşmeyecek hayaller kurmanın bir anlamı yok. Maalesef Türkiye'deki en büyük hatalardan biri budur. Sizin bütçeniz var, hayallerinizi buna göre ayarlamalısınız. Gerçekleşmeyecek hayaller kurmanın, hayal kırıklığı yaratmanın bir anlamı yok.
Dediğim gibi bizim ilk hedefimiz bu ligde kalıcı olmak bu ligde kalıcı olduktan sonra hedeflerimiz zaten kendiliğinden gelir. İyi bir takım kurduktan sonra belki ileride hedefimiz; ilk ikiye kalıp Süper Lig olabilir ama şuan için gerçekçi hedefimiz ligde kalıcı olmak.
Geçen sezonlarda unutamayacağım dediğiniz kritik maçlardan örnekler verebilir misiniz?
Geçen sezon, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'ne son anda katıldık ve ilk katılışımız. O yüzden oldukça hazırlıksız yakalandık, ikinci ligdeki kadromuzla lige katıldık. Ardından yaptığımız bir kaç transferle yolumuza devam etmeye çalıştık ve o noktada bizi yükselişe geçiren bir maç vardı. O maçtan sonra biz seri galibiyetler almaya başladık. O maç; deplasmanda oynadığımız Alanya maçıydı. Elazığ'da ligin ikinci yarısındaki Alanya maçında galip geldikten sonra ligde kalmayı garantilemiştik. O yüzden Alanya maçı benim için unutulmayacak maçlardandır.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Öncelikle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Okuyucularınıza son olarak şunu söylemek istiyorum; doğuda ve güneydoğuda bu anlamda tek takımı, bizi mümkünse takip etsinler. Gelebiliyorlarsa Elazığ'da ki maçlarımıza gelsinler. Elazığ dışına gittiğimiz zaman deplasmandaki maçlarımıza gelsinler. Elazığlı olan olmayan herkesi iç ve dış sahadaki maçlarımıza davet ediyorum.

ÖZEL RÖPORTAJ: Müslim Akil Avci

Hiç yorum yok