Geçmişten Günümüze E-spor



Öncelikle hepinize selam ederim. İlk yazım olması sebebiyetiyle kısaca kendimden bahsedeyim. Spor ve özellikle e-Spor tutkunu, üniversite yaşantısına devam eden bir vatan evladıyım. Şimdi birazcık Dünya’da e-Spor tutkusu diye bahsedeceğim, ancak ülkemizde birkaç senedir geçerli kabul edilen bir spor çeşidi aslıda e-Spor. Spordan tek farkı önündeki o ‘e’ harfi aslında. Açacak olur ve daha derin bir açıklama yapacak olursak; Elektronik Sporlar..  
Her sporda olduğu üzere bu spor branşında da antremanlar, eğitimler, koçlar, klüpler, bu sporu icra edebileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz sadece takımların girebildiği evler, kullanıma sunulan ekipmanlar hatta aşçılarıi psikologları bile var bu e-Spor takımlarının. Dünyada bu sporun temelleri 2000’li yıllara dayanan, çeşitli turnuva ve şampiyonalarla oyuncuların sınandığı ve ödül havuzlarıyla ödüllendirildiği ancak reklamı, sponsoru, havuzu, imkanı kısıtlı zamanlarda atılmıştı. Neydi bu spor, bu e-Spor? Aslında daha daha temele inip basitleştirmek istersek, online oyun denebilir.
Starcraft, Dota, Counter-Strike, League of Legends, Rocket League ve daha fazlası..
Oyuncular o yıllarda sadece kendi oyun çevresinde bilinir, yeterli olmayan paralar kazanır ve dolayısıyla aileleri tarafından gelecek kaygısı yüzünden destek görmezlerdi. Ancak gerek teknolojinin gelişmesi gerekse büyük firmaların sponsorluk sözleşmeleri ve reklam gibi unsurlar bu oyunların yani e-Sporun yayılmasında ve günümüzde şuanki popülerliğine ulaşmasında ana etmenler diyebiliriz. Her sporda olan olmazsa olmaz taraftarlık kavramını da unutmayalım. Ancak her spordaki gibi değil e-Spordaki taraftarlık. Bu sporda taraftar maçları online şekilde ev,iş veya okullarında; Offline şekilde ise turnuvaların olduğu salon veya internet kafelerden takip etmekteler. Hatta bazıları oyunlardaki karakterlerin görünüş olarak suretine bürünerek cosplay denilen karakter canlandırma işine bile soyunmuşlardır.
2000 sonlarına doğru 5000 dolar ila 50000 dolar arası değişen turnuva ödül havuzları şu aralar 2 milyan dolar ile 5 milyon dolarlara dayanmış hatta birçok ünlü spor klübü de e-Sporda şubeler açmış ve takımlar kurmuşlardır.  1 Ekim Cumartesi gecesi başlayacak olan League o Legends tam 6. Dünya Şampiyonası gerçekleştirecek ve oyunun sahibi olan Riot Games firması 1.ye tam 1 milyon dolar değerinde çek verecektir.
Ülkemizde ebeveyinler tarafından hatta yazımızın başında benim de bahsettiğim gibi oyun adı altında nitelendirilen e-Spora, Beşiktaş Jimlastik Klübü şube açmış, ödenek ayırmış, koçlar-evler tutmuş ve maaşlı oyuncu çalıştırmaktadırlar. Böylelikle e-Spor herkesin nitelendirdiği ‘oyun işte’ kalıbından birazcık sıyrılmış ve meslek haline de gelmiştir. Tam yazılı ve resmi açıklamalar olmasa da içinde de bulunduğum camiadan aldığım duyumlar maaşların 10000 TL olduğu yönündedir.
Bu sporun Dünyada zaten alıp başını götürdüğü, su götürmez bir gerçektir. Birçok futbolseverin yakından bildiği Shalke04 klübünün e-Spor şubesi ve halihazırda farklı e-Spor branşlarında takımları ve maaşlı oyuncuları vardır. Ve yine birçok teknoloji seven okuyucularımızın bildiği Razer, Asus, Dell, BenQ-Siemens gibi teknoloji devlerinin hemen hemen her kalbur üstü e-Spor klüplerine sponsor olup, ekipman sağladığı bilinmektedir. Ülkemizde bu sene başlayan, Digitürk ve D-Smart yayıncı kuruluşlarının ulusal ve dünya e-Spor turnuvalarını canlı olarak kanallarında yayınladıkları da bilinmektedir.
Sporcuların gayet futbol, basketbol branşlarında olduğu gibi bu sporda da sözleşmeleri, bonservisleri vardır. Hatta menejerleri ve yüzbinleri bulan sosyal medya hesapları vardır.
Gelişimini yüzeysel olarak bu şekilde anlatmak mümkün. Ancak ayrıntısı, hikayeleri, farklı yönleri de vardır e-Sporun. Diğer yazımda görüşmek üzere, siz değerli okurlarımız; Esen kalın, sporla kalın ve e-Sporla kalın. Saygılarımla


Hiç yorum yok