Murat Altun Yazdı: SİSTEM KURBANI (MONACO – FENERBAHÇE)

Fransa yönetiminin ‘işgüzarlığının’ baş gösterdiği, UEFA’nın otoritesinin sarsıldığı, Fenerbahçe yönetimi ve mercilerimizin gereğini yapmadığı, sessiz kaldığı gelişmeleri, üzülerek belirtmek istiyorum en başta. Koskoca Avrupa şampiyonasının düzenlediği, türlü olaylar hatta ölümlerin yaşandığı manzarada, Sadece 2000 küsur ‘Türk’ taraftarın güvenliğini sağlayamayacaksanız neden turnuvalara katılıyorsunuz diye sorarım! Hiç üzerini örtemem; Türk düşmanlığının baş gösterdiği bu yaptırımı kınıyorum. Göreceksiniz; başka kesimlere bu şekilde davranmayacaklar… Çifte standart. Neyse konumuza dönelim.


Pereira’nın kazanan kadroyu bozmaması bizim adımıza güzel bir karar. Ertuğrul dâhil. Her zaman övündüğümüz, defansın hücumdan daha önemli olduğu bir karşılaşma planı kâfiydi bu akşam. Küçük avantajın arkasına sığınmadan! Aslında Mehmet Topal’ı ilk 11 bekledim ama Pereira’dan antrenman eksikliği açıklaması geldi. Maç içerisinde tercih edilebilecekler arasında olması, bu deplasmanda avantajdı yine de. Temsilcimizde, şuan kadroda hücumları durduracak en önemli silah. Karşılaşmadan önce en büyük dileğim, Pereira’nın yanlış yapmamasıydı.

BİSMİLLAH

Fransızların ilk dakikalarda baskı kurma isteği olacağı kesindi. Fakat karşılaşmaya ful konsantre başlamadığımız aşikar. Wiel’in basit pas hatası, bismillah demeden yaşadığımız top kayıpları kalemizde gole dönüştü. Hakemin pozisyona yardımını unutmayalım! Topla alakası olmayan pozisyonu devam ettirdiler.

Golden sonra oyunu dengeleme adına paslar yapmaya başladık. Lakin temsilcimiz topu ileriye taşımakta çok zorlandı ve rakip kalemize kolay yaklaştı ne yazık ki. Savunmamızdan gelen art arda hatalar yüzünden, maça ısınmadan iki oldu fark. Taraftar boşuna 10 numara diye bağırmadı…

MÜHENDİSLİK SIFIR

Fenerbahçe neden koşamıyor? Fenerbahçe neden yerden top oynayamıyor? Fenerbahçe neden oyun kuramıyor? Zaten elinde savunma yapabilen bir takım vardı, onu da sistem ısrarıyla yok ettiğin bu karşılaşma ile gözler önüne serildi. Pereira’ya sorulacak daha çok soru var! Hesap var. Yaz boyunca ne çalıştınız? Stoper sakatlanıyor, yerine orta sahanın bel kemiği Mehmet Topal giriyor. Böyle kadro mühendisliği olmaz! Çift santrafor oynanıyor, yedekte santrafor yok. Van Persie sakatım diye geçiniyor. Hem oyun hem kadro mühendisliği sıfır. Ahım şahım top oynamayan bir takımdan üç gol yemek üzüntü verici.

GÜNAH ÇIKARDI

Ne olursa olsun, bu skorun üzerine sakinliğimizi korumak çok önemliydi. Nitekim bitmiş bir şey yok. Devreden sonra istediğimiz reaksiyon hemen başlamasa da kıvılcımı ve ateşi de yakan Emenike oldu yine. İtiraf etmek gerekirse pozisyon ofsayttı ama yediğimiz ilk gole saysınlar! Bu akşam Ozan ve Josef’in kötü paslarından illallah geldi desek yeridir. Zaten yediğimiz 3. golde Ozan’ın geç kaldığı net. Hakem hazretleri ikinci yarı da aleyhimize iş yapmadan duramadı. Mendy topu net şekilde elle kesmesine rağmen devam etti oyun. Hakemler art niyet aratmaya başladılar.

Pereira’nın 2-1 e gelen skorun üzerine hemen Aatıf ve Shoch değişikliğini yapması lazımdı. Yani Mehmet’i orta alana çekip 4-2-3-1 dizilimine dönmeliydi. Ortaya gelen skorun üzerine, İleride Emenike ile beraber, bu üçlü hızlarını kullanarak tehlike yaratabilir ve skoru lehimize çevirebilirlerdi.

Oyuncularda bir özgüven eksikliği hissetmişsinizdir. Kötü pas hataları bitmedi bir türlü. Özellikle Fernandao ile yakaladığımız pozisyonda dönüp vuramaması, pas çıkaramaması düşündürücü.

Gelelim işin sonuna; inanın Pereira bu sistemi uydurmasaydı, Kadıköy’de iş bitmişti! Gel gelelim temsilcimize uymayan sisteme rağmen tek farkla da olsa kazanmayı başardılar. Hem de eze eze! Belki de Pereira tuhaf işleriyle iki sezondur Fenerbahçe’yi şampiyonlar ligi arenasından ediyor. Yönetimi de anlamıyorum; takımı şampiyon yapan hocaları yolladılar, mahfeden adam ile ısrarla devam ediyorlar. Akıl tutulması…

Hiç yorum yok